Çin kıyılarında yaşayan insanlarla yapılan çalışmalarda son beş yılda dugong gördüğünü söyleyen yalnızca üç kişi tespit edildi.
Okyanusların en nazik devi de denen bu hayvan türünün yavaş ve rahat tavırları, insanlar tarafından avlanmasına ve gemilerden kaçamamasına yol açıyordu.
Çin dışında başka ülkelerde de yaşadıkları için dugongların soyu tükenmiş değil fakat diğer bölgelerde de tehdit altında bulunuyorlar.
Araştırmanın yazarları arasında yer alan Londra Zooloji Topluluğundan (ZSL) Prof. Samuel Turvey, Çinde dugong kalmaması büyük bir kayıp dedi.
Ülkede bir bilim insanı tarafından kayıtlara geçirilen son dugong 2000 yılında görülmüş, o tarihten bu yana hayvanın yaşamaya devam ettiği sadece halkın anlatımları sonucu düşünülmüştü.
Araştırmacıların sahil bölgelerinde yaşayan 788 kişiyle yaptığı ankette En son ne zaman dugong gördünüz? sorusuna verilen yanıt ortalama 23 yıl oldu.
ZSLde doktora sonrası araştırma yapan Heidi Ma, Artık bu canlı türü Çinde kendini barındıramıyor dedi.
Deniz ineklerine benzeyen dugongları bu türden ayıran şey ise balina benzeri kuyruğu.
Bu kuyruğu ve sevecen tavırlarını nedeniyle bazıları, denizkızı hikayelerine bu canlının ilham verdiğini düşünüyor.
Dugonglar 20. yüzyılın ilk yarısında eti, derisi ve kemiklerinden faydalanmak isteyenler tarafından sıkça avlanmış ve nüfusu büyük oranda azalmıştı.
Bunun üzerine Çin Devlet Konseyi 1988de dugongları birinci sınıf koruma altındaki hayvan statüsüne almıştı.
Fakat dugongların yaşam alanlarının yok edilmesi ve beslendikleri deniz çayırlarının hızla yok olması, nüfusun çökmesine yol açtı.
BM Çevre Programına göre küresel deniz çayırları her yıl yüzde 7 oranında küçülüyor.
Bunun nedenleri arasında endüstriyel ve tarımsal kirlilik, kıyılardaki yapılaşma, kuralsız balıkçılık ve iklim değişikliği gösteriliyor.
Prof. Turveye göre Çindeki bu gelişme, dugonglara ev sahipliği yapan Avustralya ve Doğu Afrika gibi ülkeler için bir alarm görevi görmeli.
Yorumlar
Kalan Karakter: