6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türkiye'de kadına yönelik şiddeti önlemek ve şiddet mağdurlarını korumak amacıyla 2012 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu yasa, kadınlar, çocuklar ve şiddet riski altındaki bireylerin güvenliğini sağlamayı hedefler ve şiddeti durdurmak için çeşitli koruyucu ve önleyici tedbirler getirir.
Kanunun Amaçları Nelerdir?
Bu kanunun temel amacı, şiddet mağdurlarının güvenliğini sağlamak ve şiddeti engellemektir. Özellikle kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek için yasal koruma mekanizmaları oluşturur.
Kanundan Kimler Yararlanabilir?
6284 sayılı kanun, sadece kadınları değil; çocukları, evli veya boşanmış bireyleri ve ev içi şiddete maruz kalan tüm aile üyelerini korur. Şiddet sadece fiziksel zarar vermek değildir. Şiddet'in farklı dallarıda vardır bunlardan en önemlileri ise psikolojik ve ekonomik şiddet türleridir. Aynı zamanda şahsınıza karşı yapılan her türlü küçük düşürücü, aşalayıcı hareketler ve söylemler bütünüde şiddet sınıfındadır.
Türkiye’de yanlış bilinen bir diğer husus ise “6284 sayılı kanuna göre kadının beyanı esastır” ifadesidir. Doğru olan ifade “6284 sayılı kanuna göre kadının değil, cinsiyet ayrımı gözetmeden şiddet mağdurunun beyanı şiddetten korunmak üzere koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamında esas alınır” şeklindedir.
Tedbir Kararları Nasıl Alınır?
Mağdurun başvurusu veya savcılık/polisin talebiyle tedbir kararı alınabilir. Aile Mahkemesi, bu kararları derhal uygular ve mağdurun beyanı esas alınır. Belge sunma zorunluluğu yoktur. Tedbir kararlarına uymak zorunludur, karara uymayanlar hapis cezasıyla karşılaşabilir.
Kanunun Önemi
6284 sayılı kanun, kadına yönelik şiddeti önlemede önemli bir yasal düzenleme olarak kabul edilir. Şiddet mağdurlarına yönelik koruma tedbirlerini güçlendirir. Özellikle ev içi ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetin önlenmesinde kritik bir rol oynar.
Kanun Kapsamındaki Haklarınız Neler?
1. Sığınak talep edebilirsiniz.
2. Geçici Koruma (Yakın Koruma) altına alınmayı talep edebilirsiniz.
3. Şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını isteyebilir ve size yaklaşmasının engellenmesini talep edebilirsiniz.
4. Şiddet uygulayanın sizi rahatsız etmesinin engellenmesini isteyebilirsiniz.
5. Adresinizin gizlenmesini isteyebilirsiniz.
6. Kimlik ve ilgili diğer bilgilerinizin değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
8. Geçici velayet ve tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
9. Geçici maddi yardım talep edebilirsiniz.
10. Oturduğunuz eve aile konutu şerhi konulmasını isteyebilirsiniz.
11. Herhangi bir sağlık sigortasından yararlanmıyorsanız genel sağlık sigortasından faydalanabilirsiniz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Kaymakamlık/Valilik, Aile Mahkemeleri
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri 81 İlde Hizmet Veriyor
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) Şiddet önleme ve izleme merkezleri, KOZA adı altında 6284 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. ŞÖNİM’ler broşürün yayınladığı tarih itibarıyla 81 ilde hizmet vermektedirler. Kanun kapsamındaki tüm haklarınıza ulaşmak için karakol, kaymakamlık, aile mahkemesi dışında, günün her saatinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine de başvurabilirsiniz. Bu merkezler şiddete uğradığınızda 6284 Sayılı Kanun kapsamındaki haklarınıza erişebilmeniz için sizi ilgili kurumlara yönlendirmekten ve ihtiyaç duyduğunuz desteklerin koordinasyonundan sorumlu kurumlardır. ŞÖNİM’ler ayrıca, iş bulmanıza, meslek edindirme kurslarına yönlendirilmenize, psikolojik destek alabilmenize yardımcı olmak ve bu konularda da size yol göstermekle yükümlüdürler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri,ŞÖNİM’lerle aynı yetki ve sorumluluklara sahiptir. Dolayısıyla, ŞÖNİM’lerin henüz kurulmadığı illerde İl Müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
Yorumlar
Kalan Karakter: