Yasal düzenleme kapsamında, insan güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atan yapay zeka sistemleri tamamen yasaklanacak. Bunun yanı sıra, insanları sosyal davranışları veya kişisel özellikleri temelinde sınıflandıran sistemler de yasaklanacak. Halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerinin kullanımı da yasaklanacak.
Biyometrik sınıflandırma sistemlerinde cinsiyet, ırk, etnik köken, vatandaşlık durumu, din ve siyasi yönelim gibi hassas özelliklerin kullanılması, duygu tanımlama sistemleri ve yüz tanıma veri tabanlarının oluşturulması da yasaklanacak. Yapay zeka sistemlerinin siyasi kampanyalarda seçmenleri etkilemek amacıyla kullanılması da yüksek risk kategorisine alındı.
ChatGPT gibi sistemlerin daha fazla şeffaflık kurallarına uyması gerekecek ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğu açıkça belirtilmeli. Yasa dışı içerik üretiminin önlenmesi de hedefleniyor.
AB üyesi ülkelerle AP arasındaki müzakerelerin tamamlanmasının ardından, yasa AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanacak ve yürürlüğe girecektir.
Bu düzenlemeler öncesinde AB Komisyonu, yapay zeka kullanımında sınırlamalar ve şeffaflık kuralları içeren bir yasa teklifi sunmuştu. Ayrıca, teknoloji şirketlerinden yapay zeka tarafından üretilen metin ve görsellere etiket koymaları talep edilmişti. AB Komisyonu ayrıca yapay zeka alanında faaliyet gösteren şirketlerle bir anlaşma üzerinde çalışarak yeni kurallar getirmeyi planlıyor. Bu anlaşmanın yapay zeka yasası yürürlüğe girmeden önce uygulanması öngörülüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: