Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iki günlük programı kapsamında Bursa’ya geldi. Bakan Tunç, sabah saatlerinde katıldığı Mudanya Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yeni döneme adım atan öğrencilere hitap etti.
Törenin açılış konuşmasını yapan Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip, “ Yeni öğretim yılına sizinle başlamanın mutluluğunu yaşarken Gazze Filistin’deki fütursuz katliamı şahsım ve üniversitem aşına kınıyorum. Yakın coğrafyamızda ve sınırlarımızın ötesindeki katliamları gördüğümüzde insanı değerlerden uzak eğitim aldığını görüyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan becerilere ve yetkinliklere sahip bireyler yetiştirmekle birlikte değerleri merkeze alan eğitimi hedefliyoruz. Yüksek nitelikli eğitim ile hem nitelikli bireyler hemde şehrimizin sorunlarına çözüm üretecek öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. 2020’de öğrencilerin yüzde 20’sini tam burslu kabul ederken artık yüzde 50’sini kabul etmeye karar verdik. Mesleğe ve hayata hazırlama bakımından evrensel değerlere bağlı kalarak öğrenci yetiştirmek bizler için büyük sorumluluktur” dedi.
“ULUSLARASI İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Bu sene ilk defa Erasmus programına katılacaklarının bilgisini de veren Karip,
“Bursa’da patent başvurusu bakımından da üçüncü sırada yer alıyoruz. Üretim açısından da önemli bir seviyede yer alıyoruz. Bu noktada üniversitemiz ile işbirliği yapan herkese teşekkür ediyorum. Teknik donanımızla güçlü bir araştırma alanına sahibiz. Bu seneyi araştırma konusunda bir atılım yılı olarak götürüyoruz. Uluslarası ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Erasmus programına öğrenci ve öğretim üyeleri ile bu sene ilk defa katılmış olacağız” ifadelerini kullandı.
“BU ÜNİVERSİTEYİ DÜNYA ÜNİVERSİTESİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Bursa’nın tek vakıf üniversitesi Mudanya Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl de, üniversitenin kuruluş hikayesini paylaştı. Bingöl, "Üniversite kurmak beni hayalimdi. Kapkaranlık bir yerden geldim. Bütün ailemi buraya getirdim ve çocuklarımı okuttuktan sonra Bursa’ya bir üniversite lazım dedim. Ben Bursa’ya aşık bir adamım… 18 yıl boyunca kendimi bu hayale adadım, dünyadaki 300 üniversiteyi inceleyerek bir plan oluşturduk. Cumhurbaşkanımızla da istişare ettikten sonra, iki yıl içinde bu projeyi hayata geçirdik. Bu üniversiteyi dünya üniversitesi yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Bingöl, Bursa’ya olan aşkıyla hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü ifade etti.
İlk dersi vermek üzere kürsüye çıkan Adalet Bakan Yılmaz Tunç ise konuşmasında Mudanya Üniversitesi’nin gelecekte Türkiye’nin gurur kaynağı olacağını belirterek, eğitimin ve adalet sisteminin kalkınmadaki önemine dikkat çekti.
“MUDANYA ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE'NİN GÖZ BEBEĞİ OLACAK"
Üniversitenin kuruluş sürecine bizzat tanıklık ettiğini ifade eden Tunç, “Mudanya Üniversitesi daha yolun başında yer alıyor. Gıyasettin beyi dinlediğimizde bir başarı hikayesini görüyoruz. Emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyoruz.
Mudanya Üniverstesi’nin önü parlak diyebiliriz. Gelecekte Mudanya Üniversitesi Türkiye’nin göz bebeği olacağına inanıyoruz. Bizlerde Bursamızla ve üniversitemizle gurur duyacağız. Mudanya Üniversitesi kanun teklifi görüşmelerinde bende milletvekiliydim o yüzden çabasına yakından gördüm. Bu noktada Mudanya Üniversitesi’nin kurulması için oy verenlerin arasında yer alıyorum” açıklamasında bulundu.
“ÜNİVERSİTE SAYIMIZI 66’DAN 200’E ÇIKARDIK”
Eğitim ve adalet sisteminin kalkınmanın temel taşları olduğunu da vurgulayan Bakan Tunç, "Üniversite sayımızı 66’dan 200’e çıkardık, vakıf üniversitelerinin önünü açtık. Kalkınmanın ön şartı olan eğitime en fazla bütçeyi ayırdık. Eğitim ve güvenilir adalet sistemiyle geleceğimizi inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.
“DÜNYADA ADALETSİZ BİR SİSTEM VAR”
Bakan Yılmaz Tunç, Türkiye’nin her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“İnsanları güçlendirmenin yanında çocukları da eğitimde iyi bir noktaya getirmek için çalıştık. Bursa’yı da eserlerle donattık. Enerjiden, savunmaya, alt yapı yatırımlarına varıncaya kadar her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Yüzde 20 savunma sanayinde yerlilik oranı varken bu sayı yüzde 80’e çıktık. Bu sayıyı yüzde 100 yapmamız gerekiyor. Bugünkü aldığımız mesafeyle yetinmeden, dünyada Türkiye’yi en güçlü ülkeler arasında görmemiz gerekiyor Dünyada adaletin, hakkaniyetin yolu savunmadan geçiyor. Dünyada adaletsiz bir sistem var. Uluslararası sistemin insanların sorunlarına cevap veremediğini, uluslararası kuruluşların etkisiz olduğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta söylüyor. Dünyanın gözü önünde çocuklar, kadınlar katlediliyor. 41 binden fazla insan katledildi. Bu katliamı durdurabilen bir kurum, kuruluş yok. Uluslararası kuruluşların aldığı kararlar sınırlı ve alınan kararlar da uygulanmıyor. Bir asırdan beridir yerlerinden, yurtlarından edilmek istenen insanlar var.”
Bakan Tunç'tan Bursa'da yeni anayasa mesajı! (OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)
Türkiye’nin adalet sisteminde de önemli mesafeler kat ettiğini vurgulayan Bakan Tunç, "Düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü açtık, terörle mücadelede ise kararlılıkla ilerliyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ise Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a hediye takdiminde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: