Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen basın toplantısına CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, ADD ilçe başkanlarının yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.
ADD Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan konuşmasında Bursa Ovası’nın da sanayisinin de sahipsiz olmadığını belirtilerek, sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda doğayı koruyarak kentleşmeyi birlikte planlamayı önerdiklerini ancak bunun gerçekleştirilemediği söyledi.
"BURSA'DA TARIM ALANLARININ SADECE YÜZDE 42'LİK KISMI SULANIYOR"
Ayrıca Başkan Akdoğan tarım dışına çıkarılan arazilere yönelikte açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
"İlin genel arazi dağılımı içinde tarım arazisi 2016 yılında 417.420 hektarla toplam arazinin yüzde 38,34'ünü oluştururken, 2022 yılında 369.727,80 hektara düşerek %33,36' ya gerilemiştir. Yani son 16 yılda 47.692,20 hektar tarım arazisi, tarım dışına çıkarılmıştır. Tarım dışına çıkarılan bu arazilerin büyük bir kısmı da yerleşim yerleri ve sanayi alanına dönüşmüştür.
Bursa toplam tarım alanının yüzde 79'luk kısmı sulamaya uygun olmasına karşın, yüzde 42'lik kısmı sulanabilmektedir. Sulamaya uygun alanın ise yüzde 53'ü sulanmaktadır. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da hala tarımsal sulama suyunun yüzde 68'i açık sulama sistemleri ile, sadece yüzde 32'si kapalı basınçlı sistemlerle sulanacak arazilere ulaştırılmaktadır."
Başkan Akdoğan, Kestel Soğuksu mahallesinde yapılması planlanan sanayi bölgesine ilişkin şöyle konuştu.
"Uygulanacak protokolün içeriği nedir, bu kooperatife kimler ve hangi ileri teknoloji üretimi gerçekleştiren sanayiciler üye olabiliyor. Bu sorular kamuoyu tarafından bilinirse şeffaflık, denetlenebilirlik, katılımcılıkta sağlanır. Bu arada OSB olarak kurulması planlanan alan, 2040 Çevre Düzeni Planı çalışmalarında da tarım ve orman alanı olarak geçiyor"
"İZNİK GÖLÜ KIYISINA KİMYEVİ TESİS KURULMAK İSTENMESİ AKIL DIŞIDIR"
İznik Gölü kıyısına kurulmak istenen tesisinin bölgeye vereceği zararın göz önünde bulundurulması gerektiğini de söyleyen Gürhan Akdoğan konuşmasını şu şekilde noktaladı:
"Kurulması planlanan kimyevi tesisin bölgeye ve çok önemli bir sulak alan olan İznik gölüne ve 3. Derece sit alanı olan bölgeye vereceği zararın göz önünde bulundurularak iptal edilmesi son derece gereklidir. Şirket tarafından Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yapılan başvuruda aşınmazlarda seracılık ve ağaçlandırma yapılması talebi yapılmasına rağmen İznik gölüne 950 metre mesafede kimyevi madde atığı oluşturacak bir tesis kurulmak istenmesi akıl dışıdır. Diğer taraftan ilgili tesisin ihtiyaç duyacağı kimyevi maddelerin depolanması, yaklaşık 185 ton/gün proses kaynaklı sıvı atıkların deşarjı, prosesle ilgili oluşacak toz emisyonları 3. Derecede sit alanı olan bu bölgeye ve İznik gölüne zarar vereceği açıktır."
Yorumlar
Kalan Karakter: