Denizhan Karahancı / Nöbetçi Gazete
Acil durum ve afetlerde arama kurtarma ekiplerinin ne kadar önemli görevler üstlendiğini asrın felaketi Kahramanmaraş Depreminde bir kez daha gördük ve anladık. 11 ilde yıkıcı etki yaratan Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye tek yürek olmuş, bölgeye her ilden yüzlerce gönüllü akın etmişti.
Bursa’daki kamu kuruluşlarının dışında deprem bölgesine ilk giden gönüllü arama kurtarma ekipleri arasında AKUT da vardı.
SAHADA 777 GÖNÜLLÜ GÖREV YAPTI
Yüzyılın felaketi sonrası Bursa’da 200’ü aşkın üyesi olan AKUT’tan (Arama Kurtarma Derneği) depremin etkili olduğu illerde 777 gönüllü sahada görev aldı. Sahanın dışında 300’den fazla kişi masa başında, binden fazla gönüllü de lojistik olarak 59 araç ve 4 arama köpeği ile birlikte katılım sağladı.
Bu kişiler arasında, AKUT’un Bursa’daki gönüllü üyelerinden İbrahim Sarı ve Adem Gür de bulunuyor. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta arama kurtarma faaliyetlerine katılan Adem Gür ve AKUT Bursa Yerleşkesinden Lojistik destek sağlayan ekipte yer alan İbrahim Sarı, felaketin etkisini bir türlü üzerlerinden atamıyor.
Çünkü, acının merkezinde öyle bir trajediye tanık oldular ki, gördükleri ve yaşadıkları unutulacak gibi değil.
NÖBETÇİ GAZETE'YE ANLATTILAR
Sarı ve Gür, bölgedeki çalışmaları Nöbetçi Gazete'ye anlatırken her ikisi de çok hüzünlüydü. Yıkılan binaların altından canlı insanlar çıkarttıklarını söylerken de yüzlerini buruk bir sevinç kapladığını gördük.
6 Şubat’ta saatler 04.17’yi gösterirken meydana gelen şiddetli sarsıntının ardından Bursa'da ivedi şekilde organize olduklarını, bir grup gönüllünün İstanbul Havaalanı'ndan İncirlik Üssüne hareket ettiğini, bir grup gönüllünün ise karayolu ile bölgeye ulaştığını söyleyen Adem Gür, “Ben, bölgeye karayolu ile ulaşım sağlayan ekipteydim” dedi.
9 SAATLİK YOLU 20 SAAT GİTTİK
Gür, karayolundaki çökmeler yüzünden ulaşımın güçlükle sağlandığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hava ve yol koşulları olumsuzdu. Özellikle yolların depremden dolayı çökmesi bizim ulaşımımızı çok zorlaştırdı. 9 saatlik yolu 20 saatte gitmek zorunda kaldık. Gece ancak saat 23:30 civarında bölgeye ulaşarak çalışmalarımızı başlattık. Biz yoldayken ikinci bir deprem yaşandı. Sürekli yeni bilgiler alıyorduk. Vardığımızda bölgede durum o kadar farklıydı ki, bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil.”
195 KİŞİYİ SAĞ KURTARDILAR
Bursa AKUT gönüllüsü Adem Gür, kendisinin 11 gün arama kurtarma faaliyetlerinde görev aldığını belirtirken, “Tüm ekipler vardiya halinde çalışıyordu. İstirahat saatlerimiz vardı. Ama, enkaz altında bekleyen insanları düşündükçe insanın gözüne uyku girmiyor. Deliksiz diye ifade edilen bir uykumuz olmadı hiç. Sürekli olarak hayat kurtarmaya odaklanmıştık. Ve AKUT olarak biz sadece Kahramanmaraş’ta 53 kişiyi enkazdan sağ çıkarttık. Ayrıca, 28 vatandaşımızın da cansız bedenini beton yığınları arasından aldık. Depremden etkilenen tüm bölgelerde ise195’i canlı olmak üzere 428 kişiyi enkazlardan tahliye ettik. Her kurtarılan insanın hayata tutunmasına vesile olmak kadar güzel bir duygu yok. Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın” şeklinde konuştu.
AKUT gönüllüsü İbrahim Sarı da, derneği tüm üyelerinin deneyim sahibi olduğunu kaydederek, “Çok planlı ve organize şekilde hareket eden bir derneğiz. Depremin ardından bir grup arkadaşımız lojistik anlamda tüm ihtiyaçların hazırlanması için organize oldu. Ben de bu ekipte yer aldım. AKUT Bursa ekibi olarak bizler de diğer bölgelerde bulunan arkadaşlarımızın lojistik anlamda sıkıntılarını gidermek için çalışma yaptık. Bursa'da yaşayan hayır sever iş insanları yardım malzemelerinin bölgeye ulaşması konusunda sağ olsun büyük mücadele ve destek verdi. Gıda, hijyenik malzemeler, su, kıyafet, battaniye ve teknik malzemeleri bağışçılardan gelen 2 TIR 3 kamyonla yola çıkardık" dedi.
AKUT BİNASI YETERSİZ KALIYOR
Sarı, yüzyılın felaketinin ardından herkesin gönüllü olarak arama kurtarma faaliyetlerine katılmak istediğini de belirterek, “Depremden sonra 500’e yakın kişi ekibe katılmak için bize başvurdu. Ekibimiz kalabalıklaşıyor. Dolayısıyla yerleşkemiz ve lojistik depomuz bize yetmiyor. Nilüfer Belediyesi bize 380 metrekarelik bir yer tahsis etti. Ancak, yerimizin yapımıyla ilgili kurumların desteğine ihtiyacımız var. Bununla ilgili de AKUT Bursa liderimizin önderliğinde çalışmalar olacak. Arama Kurtarma ekibinde görev almak gönül işi. Biz hiçbir menfaat gözetmeden, hatta cebimizden harcama yaparak görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bununla ilgili olarak da yakın zamanda AKUT yönetimindeki arkadaşlarımızın bir çağrısı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: