Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner, kaka ve çiş kaçırma durumunun bir çocuğun çeşitli sorunlar yaşadığına işaret edebileceğine dikkat çekti.
Dr. Özgür Öner konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu.
"Bunlar arasında düşük sosyoekonomik durum, tuvalet hijyeninin kötü olması, kargı bozuklukları, depresyon, davranış sorunları, istismar, bağırsak hareketlerinde sfinkter işlevlerinde, anüd duyu algısında bozulma sayılabilir. Eğer çocuk kakasını kaçırıyorsa bunun sebebini anlamak için klinik bulgulara ve fiziki muayeneye ihtiyaç vardır. Ek olarak, karın filmi kalın bağırsak geçiş süresini inceleyen çalışmalar, anorektal manometri uygulanabilir."
Tedavinin eğitim ile başlayacağını söyleyen Dr. Özgür Öner, anal bölgenin temiz tutulması için tuvalet kağıdı yerine ıslak mendil ve çinkolu pudra kullanılabileceğini ifade etti.
"Eğer çiş kaçırma gibi bir sorun söz konusuysa genellikle 5 yaşından büyük bir çocuğun idrar kontrolünü sağlayamaması durumudur" şeklinde konuşan Dr. Öner, açıklamalarına şöyle devam etti.
"Çiş kaçıran bazı çocuklarda zihinsel gelişme geriliği olabilir, ancak bunu anlamak için çocuğun zihinsel yaşının 4 yaşında olması gerekir. 7 yaşındaki erkek çocuklarda gece kaçırma sıklığı yüzde on, yüzde onbeş yani altı yedi çocuktan biri kadardır.
On beş yaşında bu sıklık yüzde bire iner yani her sene olguların yaklaşık yüzde on beşi düzelir.
Çiş kaçırma; sıkışma hissi, çiş yaparken ağrı, çişin akış hızı ve şekl, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel istismar, böbrek hastalıkları, aile öyküsü, zihinsel gelişim, kabızlık horlama, kafein içeren yiyecek içeçekler, gazlı içecekler, alınan ortalama sıvı miktarı ve sıvı alım vakti ile kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir."
Böyle durumlarda dikkat edilmesi gereken ilk şeyin, anne ve babanın tavrı olduğunu ifade eden Dr. Öner, çocuğu anlamaya çalışmanın, ona yardımcı olacağının belirtilmesinin, onu rahatlatacağını belirtti. Öner, son olarak şöyle konuştu.
"Ayıplamak, bağırmak, kızmak çocuğu aşağılanmış hissettirir ve anne babadan soğumasına sebebiyet verir. Bu nedenle bu tür şikayetleri olan çocuğunuzu anlamaya çalışın, sorununu önemseyin ve ona yardımcı olun."
Yorumlar
Kalan Karakter: