Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi, önümüzdeki 2024 yerel seçimleri öncesinde önemli bir adım attı. Bilim insanları, meslek odaları temsilcileri ve hukukçuların katkılarıyla oluşturulan komisyon, “Yerel Yönetimler Manifestosu" hazırladı. Dernek tarafından düzenlenen basın toplantısında, manifesto detayları ve hedefleri kamuoyu ile paylaşıldı.
Açıklamaya İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu,Yeniden Refah Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, CHP Mudanya Belediyesi Başkan Adayı Deniz Dalgıç, CHP Osmangazi Belediyesi Başkan Adayı Erkan Aydın, Yeniden Refah Partisi Nilüfer Belediye Başkan Adayı Zeynep Candan Albayrak, TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak, Makine Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel, Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve çok sayıda üye katıldı.
Konuşmasına açıklamaya katılan misafirlere ve basın emekçilerine teşekkür ederek başlayan ADD Bursa Şubesi Başkanı Gürhan Akdoğan ardından manifestoyu hazırlayan Yerel Yönetimler Komisyonunu tanıttı.
“HERKESİ SÖZ VERMEYE DAVET EDİYORUZ”
35 yıllık kent tarihine ilişkin bir rapor hazırladıklarının altını çizen Akdoğan "Söz Veriyor musunuz" başlıklı manifesto hakkında bilgi verdi.
Akdoğan seçim yasası değişmeden ve güvenliği onarılmadan geleceğe yönelik olumlu düşüncelerin oluşmayacağını belirterek, “ Manifestomuzun başlığı “Söz Veriyor musunuz” o yüzden herkesi katarak bir söz istiyoruz. Ancak siyasi partiler ve seçim yasası değişmeden, seçim güvenliği onarılmadan, geleceğe yönelik olumlu bir durum mümkün değildir. Bazı kararlar liderlerin iki dudağının arasında yer alıyor. Örgütlü toplum yönetimlerin seçileceği şu dönemde çok önem taşıyor. Yönetimlerden neler beklediğimizi bilimsel temele dayandırarak manifestomuzu oluşturduk. Demokrasi, katılımcı etik kuralların işlediği kamu yararının üstünlüğü, yargının denetlenmesini ve Bursa’nın sorunlarını baz alarak oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Gürhan Akdoğan, Bursa'nın en büyük sorununun katılımcılık olduğunu belirterek, kentin planlarının şeffaf, katılımcı ve toplumun yararını gözeten bir yaklaşımla hazırlanması gerektiğini söyledi.
"PLANLI SANAYİDEN BAHSEDİLMİYOR"
Bursa'da ağırlıklı olarak dışa bağımlı bir sanayileşmenin olduğunu aktaran Akdoğan," Bursa’da ağırlıklı olarak dışa bağımlı bir sanayileşme söz konusudur. Planlı bir sanayileşmeden bahsedilmemektedir. Dağınık sanayileşme tarım arazilerinin yol edilmesini beraberinde getirdi. Mevcut OSB’lerin ihtisas organize sanayi bölgelerine dönüştürülmesi çalışmaları yapılmalıdır" diye konuştu.
Akdoğan, Bursa'nın deprem üssü olduğunu kaydederek , "Deprem Master Planı" oluşturulması gerektiğini belirtti. Yapı denetim kurallarının uygulanması gerektiği çağrısında da bulundu.
Son olarak Gürhan Akdoğan, "Paralel etkin imar yasalan ve yapi denetim kurallar getirilmeli, bölgesel ve kentsel planlamalarda, Jeofizik Sismik Mikro Bolgeleme haritaları hazırlanmalıdır. İyi bir afet yönetimi hazırlığı yapamayan toplumlar, afet zararlarının azaltılmasında başarıya ulaşamazlar. Bu konular göz ardı edildiği takdirde göreve yeni gelecek yerel yöneticilerin acı ama gerçek afet sonrası sızlanmakta, yıkıntılar arasında dolaşmaktan, enkaz altında canlı aramaktan başka iş yoktur" diyerek konuşmasını noktaladı.
Açıklamanın ardından İYİ Parti Bursa Büyükşehir adayı Selçuk Türkoğlu ve YRP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sedat Yalçın, CHP Mudanya Belediye Başkan adayı Deniz Dalgıç ve YRP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Zeynep Candan Albayrak yaşanabilir bir kent amaçladıklarını aktararak söz verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: