Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Çocukları beden güvenliği konusunda bilinçlendirmek ve kendilerini koruma becerisi kazandırmak; onları güvenli, sağlıklı, mutlu bir geleceğe hazırlamak için en temel koşullardan biridir. Bu bilinci okul öncesi dönemlerde, erken yaşta çocuklara aşılamanın çok önemli olduğunu söyleyen Avukat Mine Rana Kahramanoğlu, çocukların hislerinin çok güçlü olduğunu ve kendilerine yönelik iyi ya da kötü dokunuşu ayırt edebilecek sezgiye sahip olduklarını ifade etti.
"ÇOCUKLARA SINIR BİLİNCİNİ ÖĞRETMEK ÇOK ÖNEMLİ"
Çocuk banyo yaparken anne-baba yardımcı oluyorsa, çocuğun üzerinde mutlaka mayosunun olması gerektiğini söyleyen Avukat Kahramanoğlu, bu davranışın çocukta "Benden başka hiç kimse bedenime bakamaz, dokunamaz" bilincini oluşturmaya yardımcı olacağını belirtti.
Çocuğa beden güvenliği bilinci aşılarken, amcaların,dayıların öpme isteğine “Hadi ver bir yanak” demenin kesinlikle doğru olmadığını aktaran Kahramanoğlu, bu tarz davranışların çocuğun sınırını ihlal anlamına geldiğini ve kendi bedeni hakkında kendisinin söz sahibi olmadığını, bunun da olası tehlikelere karşı çocuğu korumasız bırakacağı tehlikesi doğurduğunu söyledi.
"ÇOCUK KÖTÜ VE NEGATİFİ HİSSEDER"
“Çocuk sevilmek istemiyorsa istemiyordur, zorlamak yanlış bir tutumdur” diyen Kahramanoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Çocuk kendisini seveni de hisseder, ona kötü ve negatif geleni de hisseder. Herkes kendi çocukluğuna bir dönsün. Mesela bazı amcalardan, teyzelerden hoşlanmazdık. Neden sizce? Çünkü niyeti hissederdik. Bizi rahatsız ederdi o his. Kendimizi güvende hissetmezdik. İşte çocuğunuz da o elektriği ve enerjiyi alıyor.”
Çocuğa sınır koymanın çok önemli bir nokta olduğunu önemle vurgulayan Kahramanoğlu, beden güvenliği eğitiminin sınırlarla başladığını aktardı.
Bir çocuk zarar gördüğünde, o sınırların ihlal edildiğini hissettiğini ve alarm vermeye başlayacağını belirten Kahramanoğlu, eğer sınır bilincini öğrenmiş bir çocuksa, karşılaştığı her olayı ya da tehlikeyi, anne babasına korkmadan anlatabileceğini ifade etti.
AKRAN ZORBALIĞINA KARŞI GRİ KAYA TEKNİĞİ
Akran zorbalığına karşı gri kaya tekniğin önemine değinen Kahramanoğlu şöyle konuştu:
“Size biri zorbalık mı yapıyor; onu görmezden gelerek yok sayın. Yaptığına tepki vermeyin, sizin sınırınıza giremeyeceğini anlasın. Çünkü siz ona tepki ve cevap verdikçe o dozunu arttıracak. Ve sonunda ortaya sizin karmaşıklaştığınız bir durum çıkacak. O yüzden kesinlikle görmezden gelin.”
"ANNE-BABA KORKUSU ÇOCUĞU SESSİZLİĞE İTİYOR"
Beden güvenliği konusunda çocuklara öğretilmesi gereken en önemli konunun, çocuğun çekinmeden, korkmadan, rahatlıkla iletişim kurabilme güvencesi olduğunu belirten Kahramanoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"İstismar vakalarında da, ihmalde de çocukların bu durumu kime anlattığı çok önemli. Çoğu çocuk anne babadan korkuyor. Bunu çok görüyoruz. Çocuk evde o güvenli ağı kuramıyor. Bulabilirse öğretmenine anlatıyor. O da bulabilirse... Kimseye anlatamadığında ise sağlık sorunları yaşıyor çocuk. Psikolojisi bozuluyor. Bu yüzden çocuklarımızın davranışlarını çok iyi takip etmeliyiz ve onlara koşulsuz güvendiğimizi kendilerine söylemeliyiz.”
"ÇOCUĞUN BİREY OLDUĞUĞUNU UNUTMAYIN"
Eğer bir yuva kuruyorsak ve bu sorumluluğu alıyorsak, çocuğun da bir birey olduğunu unutmamak gerektiğini belirten Kahramanoğlu, çocuğu saygıyla dinlemenin; hislerine, düşüncelerine değer vermenin onun kendine ve ailesine güven duyma noktasında çok önemli bir faktör olduğunu söyledi.
"AİLE BAŞI BOŞ BIRAKILACAK BİR KURUM DEĞİL"
Aile kavramının başı boş bırakılacak bir kurum olmadığını söyleyen Avukat Kahramanoğlu, evliliğin tescilli bir kurum olduğunu ve Medeni Kanunu'nda da önemli bir yerinin olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Toplum, insanları bekar kalmasın diye evliliğe zorluyor. Çocuk yapıyorsunuz yetmiyor, bir çocuk daha soruyor. Bunlar isteniyorsa o halde aile kurumları başı boş bırakılmayacak. Hep birlikte kontrol edeceğiz. Farkındalığımızı ve dikkatimizi yüksek tutacağız. Sokakta bir çocuğa yönelik bir sıkıntı mı görüyoruz? Dikkatli ve tedbirli bir şekilde kontrol edelim. Boş vermeyelim. Bir çocuk dilendiriliyor mu? Görmezden gelmeyelim, yetkililere ihbarda bulunalım. Çünkü bu durum suç teşkil ediyor.”
“Annesidir, babasıdır biz karışamayız” algısının değişmesinin gerektiğini vurgulayan Avukat Kahramanoğlu konuşmasını şu şekilde noktaladı:
“Hiçbir anne, hiçbir baba, çocuğuna küfredemez, şiddet uygulayamaz. Video çekemez. İstediği gibi özgürce o çocukları küçük, robotlar gibi kullanamaz. İlgili yerlere ihbarda bulunmak insan olmamızın gerekliliğidir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: