Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) geleneksel etkinliklerinden olan
Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri’nin bu ayki konuğu Gedik Üniversitesi Felsefe
Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erdemli oldu. Bursa Felsefe Kulübü’yle birlikte düzenlenen ve BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen “Aydınlanmanın Kıyısında” başlıklı etkinliği, Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Becermen yönetti. Prof. Dr. Aydın Erdemli, “Aydınlanma, aydınlanma bilinciyle, merakla, cesaretle ve sorgulama ile gelişir. Umursamadığımız bir konuda aydınlanma mümkün değildir” diyerek, “aydınlanma üstüne yapılan övgü dolu her söylev, aslında aydınlanmanın üstünü karartır” ifadelerini kullandı. Aydınlanmanın üç ana uzanımının olduğunu da belirterek, şunları söyledi: “Birincisi aydınlanmadan haberi bile olmadan yapılan aydınlanmacı tavır vardır. Bunun en güzel örneği Tales’tir. İkinci olarak birey aydınlanmacı bir tutumla aydınlanma üzerine çalışır. Bunun en güzel örneği de Immanuel Kant’tır. Üçüncü olarak da birey aydınlanmacı bir çalışma yapar ama aydınlanmacı bir tutumu yoktur. Aydınlanma nerede başlar? Aydınlanma, yaşadığının ayırdına varanların bir etkinliğidir. Her birimizin aydınlanması kendimizden başlar. İlk aydınlanma beden farkındalığı ve bilincindedir. Aydınlama bireyseldir. Kimse kimseyi aydınlatamaz. İnsan çok yaşamalı bir varlıktır. O her aşamada aydınlanma ihtiyacı duyar. İnsan yaşamasının her yanında aydınlanma ihtiyacını duyar. Aydınlanma bir tür meydan okumadır. Bireyin kendisindeki bir duruma meydan okumasıdır. Aydınlanan insan erkini özünden alan insandır. Immanuel Kant, “Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu ergin olmama durumundan kurtulmasıdır” der. Peki nedir ergin olmama durumu, tembelliktir. Aydınlanma yaşanıyorsa vardır, yaşanmıyorsa yoktur. Spinoza, “İnsan aklını kullandıkça kendisi olur. Kendisi oldukça özgürleşir. Bunu engelleyen tek şey vardır tembellik” der.
Aydınlanamayanın özgür yaşadığından söz edilemez. Aydınlanma işine girdiyseniz yalnız
olmayı göze aldınız demektir. ”
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Erdemli’ye etkinlik sonunda BUSİAD
Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar tarafından Derviş Fincan Seti hediye edildi.
"Aydınlanma meydan okumadır"
Gedik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erdemli, “Aydınlanma bir tür meydan okumadır. Bireyin kendisindeki bir duruma meydan okumasıdır. Aydınlanan insan erkini özünden alan insandır” dedi.
Yayınlanma :
26.04.2023 12:20
Güncelleme :
26.04.2023 12:20


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: