AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, mülakat mağduru olduklarını belirten öğretmen adaylarına ilişkin şunları söyledi:
“Mağduriyet dedikleri; ‘Bana mülakatta adaletsizlik yapıldı.’ Mağdur olan arkadaşlarımızın itiraz süreçlerinin değerlendirilmesini istiyoruz. Onun dışında nasıl bir mağduriyet olabilir, bilemiyorum. Hepinizin bildiği gibi biz mülakatları şöyle yaptık: Sınava giren öğretmen adayı arkadaşımızın kimliği gizliydi. Torpil iddiasına konu olabilecek tüm kişisel özellikler gizlenmiş bir şekilde mülakat yaptık.”
"MÜLAKATLARDA MAĞDURUİYETİN YAŞANMASI İÇİN HUKUKSUZLUK OLMASI LAZIM"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakatlarda mağduriyet yaşandığı iddialarına ilişkin, “Herhangi bir mağduriyetin olması için hukuksuzluk olması lazım. Burada hukuksuzluk yok. Mağdur olduğunu söyleyen arkadaşlar, ‘Başka bir ilde sınava giren arkadaşımız benden yüksek bir not aldı.’ diyor. Bu olabilir” açıklamasını yaptı.
"MÜLAKATTA KİŞİSEL BİLGİLERE ERİŞİM YOKTU"
Mülakatta jüri üyeleri ile adayların birbirlerini tanımadığını ve kişisel bilgilere erişimin olmadığını vurgulayan Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Bir diğer tedbir ise aday arkadaşlarımıza verilen soruların elektronik ortamda kendilerinin belirlediği sorunun cevabının jüri üyeleriyle paylaşılmasıydı. Jüri üyeleri, adaydan hangi cevapların beklendiğini işaretledi. Böyle bir mülakat ortamı oldu. Tablo böyleyken herhangi bir mağduriyetin olması için hukuksuzluk olması lazım. Burada hukuksuzluk yok. Eğer mülakatlarla ilgili bir adaletsizlik olduğunu iddia eden varsa, resmi olarak yargıya başvurabilir. Biz de gereğini yaparız.”
USTA VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERDE KONUŞULDU
Ücretli öğretmenlerin maaşlarına ilişkin bir soruya da yanıt veren Bakan Tekin, “Usta ve ücretli öğretmenlerle ilgili prosedürler şöyle işler: Bütçeye her yıl belli bir ders saati koyarız. Bu saatler kadrolu öğretmenlerimizin dışındaki usta öğretici veya ek ders karşılığı görev yapan öğretmenler için planlanır. Yıl içinde açılan kurslarda bazen bu sayı bütçenin üzerine çıkar. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan nakit akışı talep ederiz. Bu bizim yıl içerisindeki kursiyer taleplerinden kaynaklanan bir artış. CHP’nin Anayasa Mahkemesine açtığı dava neticesinde bize bütçede tanımlanan saatin üzerindeki derslerle ilgili bütçe sorunu ortaya çıktı. Bütçe sorununu çözmeye çalıştık” dedi.
Bakan Tekin, yaşanan gecikmelerin çözülmesi için gerekli kaynakların sağlandığını belirterek, “Strateji Başkanlığımızdan gerekli kaynak aktarıldı. Şu anda ilgili genel müdürlüklere bu kaynaklar gönderildi. Bugün veya yarın tüm ücretli öğretmenlerimiz ödemelerini almış olacak” şeklinde konuştu.
"9 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİNİN DÖNÜŞLERİ TAKİP EDİLİYOR"
Türkiye’de eğitim gören Suriyeli öğrencilerin ülkelerine dönüş süreçleri hakkında da bilgi veren Bakan Tekin, “Türkiye’de misafir ettiğimiz Suriyelilerin dönüşleriyle ilgili süreci İçişleri Bakanlığımızla takip ediyoruz. İl milli eğitim müdürlüklerimiz de ayrılan öğrenci sayılarını takip ediyor. Suriye’deki eğitim öğretim süreçleriyle ilgili ise oradaki yetkili makamlarla irtibat kurarak bize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz” dedi.
Bakan Tekin, geçtiğimiz haftaki verilere göre 9 bine yakın Suriyeli öğrencinin olduğunu ve dönüş süreçlerinin valiliklerce izlendiğini ifade etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: