Bakan Yumaklı, orman yangınlarında 3 safha olduğunu belirterek, "Birincisi yangın öncesi safha, ikincisi yangın esnasındaki safha, üçüncüsü de yangın sonrasındaki safha. İkinci safhayı biliyorsunuz, çünkü takip ediyorsunuz. Üçüncü safhada, 7 milyar fidanı ormanla buluşturduk. Bu ülke, bunu da aşacak; ama bir safha var ki çok önemli, yangın öncesi safha. Peki ne yapacağız? Değerli arkadaşlar, biz yangın çıkmamasını sağlarsak başarılıyız. Çıkan yangına işte 10 dakikada müdahale ettik, 3 saatte söndürdük, bilmem ne kadar hektar yandı. İstatistiklere baktık, azalttık. Biz bunu başarı olarak görmüyoruz. Görmememiz de gerekir. Bu ekosistemde sadece bizler yaşamıyoruz. Hayatının herhangi bir döneminde herkes orman alanına gitmiştir ve ekosistemle haşır neşir olmuştur. O yüzden, ormanların da hayatından sorumluyuz. Bundan sonra Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz yangın öncesi safhayla ilgili bütün konsantrasyonunu, buraya doğru yönlendirecek" diye konuştu.
'YANGINDAN 5 KAT ZARARLI'
Ağaçların zararlılardan korunması için çalışma yürüttüklerine işaret eden Yumaklı, "Ağaç zararlıları ve hastalıkları ormanlara, yangınlardan 5 kat daha fazla zarar veriyor. Yani mücadelenin büyüklüğünü anlatması açısından çok önemli. O yüzden OGM teşkilatı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın diğer birimleriyle beraber yaklaşık 50 türdeki zararlıya karşı mücadele etmektedir. Bu mücadelede, biyolojik mücadelenin altını çizelim. Yaklaşık 54 üretim istasyonunda 8 farklı türde 650 bin faydalı organizma üretilerek ormanlarımıza salınmaktadır" dedi.
'TÜRKİYE, AĞAÇLANDIRMADA AVRUPA'DA 1'İNCİ, DÜNYA'DA 4'ÜNCÜ'
Ağaçlandırma faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Yumaklı, "11 Kasım, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi. Bu da bizim kültürümüzün ağaçla alakalı ya da yeşil dünyayla alakalı hassasiyetini gösteren en önemli unsurlardan bir tanesi. 184 yıllık bir teşkilatımız var. Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü sırada. Bundan gurur duymamız gerekir. Dünyadaki bu 4'üncü sıramızı da üst sıralara çıkarmak ayrıca yeni hedefimiz. Ben bu gururu yaşattığı için çok kıymetli orman teşkilatındaki arkadaşlarıma ve buna ilgi gösteren vatandaşlarımıza canıgönülden teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
'HEDEFİMİZ 10 DAKİKAYA İNDİRMEK'
Küresel iklim değişikliğinin en çok ormanları etkileyeceğini belirten Yumaklı, "Şu anda bizim teşkilatımızın elinde rezerv güçlerle beraber 24 uçağımız var. 100 helikopterimiz ve 10 insansız hava aracımız, bu mücadelede çok önemli bir yer tutmakta. Yaklaşık 4 bin 500'e yakın kara aracımız var. 776 yapay zeka ile çalışan kulemiz var. 25 bin orman işçimiz var. 118 bini aşan da gönüllümüz var. Orman yangınlarıyla mücadele bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisiyiz. Türkiye, Akdeniz ülkeleri olan İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Fransa ile kıyaslandığında hemen hemen aynı şekilde yangınla mücadeleyi yapıyor. Bu anlamda en başarılı ülkeyiz. 2000'li yıllarda 45 dakika olan yangına müdahale, geçtiğimiz yıl itibarıyla 11 dakikaya düştü. Bu yılın ortalamasında, sene sonunda bakacağız. Hedefimiz 10 dakikaya düşürmek" dedi.
‘MUHALEFETE ELEŞTİRDİ’
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı toplantının ardından Kütahya Valiliğini ziyaret etti. Burada şeref defterini imzalayan Bakan Yumaklı, Vali Musa Işın ile makamında bir araya geldi. Kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına da katılan Bakan Yumaklı, daha sonra AK Parti Kütahya Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.
Türkiye Yüzyılı'nın üretimin ve üreticinin yüzyılı olacağını ifade eden Bakan Yumaklı, “Geldiğimiz noktada stratejik ürünler başta olmak üzere tarımsal hasılamız çok çok arttı. Avrupa ülkeleri arasında birinciyiz, dünyada da 10’uncu sıradayız. Siz bakmayın, ‘Öldük, bittik, saman bile ithal ediyorlar’ diyenlere. Saman hikayesine bir örnek vereceğim. Çünkü çok takmış vaziyetteyim. Türkiye’de saman üretimi, 24-25 milyon ton civarında. Geri doğru gidelim, ithal edilen saman dedikleri yıllar itibariyle 500 ton. Onun da niye olduğunu söyleyeceğim. Bir önceki yıl 2 bin 500 ton. Bir önceki yıl bin ton falan. Peki, ‘Niye saman bile ithal ediyoruz?’ deniliyor. Çünkü Kars, Iğdır gibi sınır bölgelerde komşu olanlar alışverişlerinde bunu kullanıyorlar. Adam Kars’a gideceğine sınır bölgelerindeki sınır kapısından alıyor. Bu rakamların büyük çoğunluğu bunlar. Bir de mobilya sanayisinde kullanılan özel şeyler. Bir tarafta 500, bir tarafta 24 milyon ton. Yani, bir konu nasıl yalanla bu kadar amuda kaldırılabilir siz hesap edin. Her şeyleri böyle. Bütün her şeyleri yalan, riya ve hayal üzerine kurulu” dedi.
Muhalefetin son dönemde Türkiye’ye çok zarar verdiğini kaydeden Bakan Yumaklı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hakikaten son dönemde, onların verdikleri zararı Türkiye’de hiç bir dönemde verilmemişti. Böyle bir noktadalar maalesef. Yerel yönetimlerin rolü çok büyük. Ben 2022’de Ankara’ya gelmeden evvel İstanbul’da yaşıyordum. Türk tarihinin herhalde gördüğü en büyük yalancı var şu an. 4 sene önce kurulmuş bir vinç hala olduğu gibi duruyor. Hiçbir şey yapılmadı. AK Parti’nin başlattığı bütün projelerin hemen hemen hepsi yarım, bitmesine az kalmış olanları da lütfedip yapıp açtılar. Hani var ya, gelince kendi kendine duran metro. Onun da birçok durakları yok. Böyle bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bir tarafta ‘İşimiz gücümüz hizmet, biz millete hizmetkar olmaya geldik’ diyen bir anlayış, bir tarafta da sürekli vadeden ve hiçbir şey yapmayan. Muhataplarımız veya rakiplerimiz her şeyi kendisine mübah sayan bir anlayışa sahip. Ama her zaman için şunu gördük; doğru yanlışı yeniyor, er ya da geç. Dolayısıyla bize düşen, hani derler ya; ‘Biz zaferle değil, seferle emrolunduk’. Evet öyleyiz, bıkmadan usanmadan çalışmaya devam edeceğiz."
ORMAN ŞEHİDİNİN AİLESİNİ ZİYARET ETTİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, parti buluşmasının ardından Kütahya’da çıkan orman yangınında hayatını kaybeden orman şefi Murat Yıldırım’ın ailesini ziyaret etti. Bakan Yumaklı, Yıldırım’ın ailesine başsağlığı diledikten sonra kentten ayrıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: