Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği Ekseninde Kıt Su Kaynakları Altında Tarımsal Verimliliğin İyileştirilmesi Toplantısı kapsamında, IFAD Başkan Yardımcısı Sayın Federica DIAMANTI, Kenya Su, Sanitasyon ve Sulama Bakanı Sayın Eric MURITHI MUGAA ile Senegal Tarım, Gıda Egemenliği ve Hayvancılık Bakanlığı Devlet Sekreteri Sayın Alpha BA’nın da aralarında bulunduğu 11 ülkenin temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, görüşmelerde Güney-Güney kapsamında yürütülen projelerin ele alındığını açıkladı.
ÜLKELER ARASINDA TEKNİK PERSONEL VE TECRÜBE PAYLAŞIMI
Tüm ülkelerin yaşadığı ortak sorunlar olan kuraklıkla mücadele, su kaynaklarının azalması, gıda arz güvenliğinin sağlanması gibi konularda tartışan ülke temsilcileri, başta AR-GE, inovasyon ve teknolojinin kullanımı olmak üzere işbirliğinin sağlanmasını vurguladı. Ayrıca, ülkeler arasında teknik personel ve tecrübe paylaşımı sağlanabileceği konuşuldu.
MÜCADELE TEK BAŞINA MÜMKÜN DEĞİL
Konya bölgesinin iklim olarak Afrika’nın pek çok bölümüne benzer iklim ve toprak özellikleri olması sebebiyle, yetiştirilen bitki türleri, ağaçlandırma ve kulaklıkla mücadele faaliyetleri alanında bire bir uygulama örnekleri üzerinde çalışılabileceği gündeme getirilirken, su kıtlığını ve toprağın çölleşmesini önlemenin tek başına mümkün olmadığı hatırlatıldı.
İklim değişikliği, gıda güvenliğinin tehdit altında olması ve su kıtlığı, sınırlar ötesi sorunlardır diyen Bakan Yumaklı, "Bu sorunlarla mücadele etmek, hepimizin sorumluluğundadır" ifadelerine yer verdi.
Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği Ekseninde Kıt Su Kaynakları Altında Tarımsal Verimliliğin İyileştirilmesi Toplantısı kapsamında; IFAD Başkan Yardımcısı Sayın Federica DIAMANTI, Kenya Su, Sanitasyon ve Sulama Bakanı Sayın Eric MURITHI MUGAA ile Senegal Tarım, Gıda Egemenliği ve… pic.twitter.com/12jhqN6CHK
— İbrahim Yumaklı (@ibrahimyumakli) April 8, 2025
Yorumlar
Kalan Karakter: