Son günlerde sosyal medya mecralarında, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvan pazarlarını bilinçli şekilde kapattığı, bu uygulamanın “yapay et üretiminin önünü açmak” amacı taşıdığı ve şap hastalığının bu doğrultuda "bahane edildiği" yönünde asılsız ve kamuoyunu yanıltıcı iddialar yer aldı.
Bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bakanlık, kamuoyunda yanlış algı oluşturarak hayvancılık sektöründe emek veren tüm kesimlerin çabalarının gölgelendiğini belirtti.
"HAYVAN PAZARLARININ KAPATILMASI BİLİMSEL VE YERLEŞİK BİR UYGULAMADIR"
"Hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan rutin ve teknik bir salgın yönetimi tedbiridir" açıklamasını yapan Bakanlık, bu uygulama sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede uluslararası hayvan sağlığı normları doğrultusunda düzenli olarak uygulandığını ifade etti.
"UYGULAMA İLK KEZ YAPILMADI"
2023 yılında, SAT-2 tipi şap virüsünün tespit edilmesinin ardından ülke genelinde tüm hayvan hareketlerinin geçici olarak durdurularak hayvan pazarlarının topluca kapatıldığını hatırlattı.
Hastalığın yayılımını önlemek için alınmış ulusal ölçekteki en güçlü önlemlerden biri olduğu vurgulanırken, "Ayrıca daha önceki yıllarda, farklı şap virüs tiplerinin görülmesi üzerine bölgesel olarak hayvan hareketlerine kısıtlamalar getirilmiş ve hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması yoluna gidilmiştir. Bu uygulamalar, ilgili valiliklerin İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararları doğrultusunda yapılmıştır" açıklamalarına yer verildi.
"YAPAY ETLE İLİŞKİLENDİRME GERÇEK DIŞIDIR"
BakanlıK tarafından yapılan bu uygulamanın Paris İklim Anlaşması veya İklim Kanunu ile hiç bir ilgisi olmadığı da açıklamada yer alırken, "Yapay et üretiminin önünü açacak iddiası da tamamen hayal ürünüdür" denildi.
Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:
"Yapay et üretimi, ülkemizde ruhsatlandırılmış, ticarileşmiş veya desteklenen bir faaliyet değildir. Bakanlığımız tarafından bu alanda herhangi bir mevzuat düzenlemesi, izin, altyapı hazırlığı ya da teşvik söz konusu değildir.
Hayvancılık sektörüne ve üreticilerimize zarar verecek herhangi bir politika ya da uygulama Bakanlığımız gündeminde yer almamaktadır. Aksine, hedefimiz yerli üretimin desteklenmesi, hayvansal üretim güvenliğinin artırılması ve halkımızın sağlıklı gıdaya erişiminin teminat altına alınmasıdır."
Yorumlar
Kalan Karakter: