Bankaların ihtiyaç kredilerinde uyguladığı faiz oranları %60'a kadar çıktı ve vade süreleri 9 ay ile sınırlandırıldı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, 2 Haziran haftasında bankalardaki ortalama ihtiyaç kredisi faizleri %40.14 seviyesine yükseldi. Bu faiz seviyesi, en son Eylül 2003'te görülmüş olan bir seviyedir. Bankacılar, seçimlerin ilk turunun ardından başlayan faiz artış trendinin hala devam ettiğini belirtiyor.
Yüksek faiz oranları, kredi kullanımını caydırıcı bir etki yaratırken, bazı bankalar da mobil hizmetlerinde ihtiyaç kredisi başvuru kanallarını kapatma gibi önlemler almaya başladı. Birçok vatandaş, krediye erişim konusunda zorluklarla karşılaşırken, erişebilenler ise %60'lara varan faiz oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Bankacılık sektörü, ihtiyaç kredilerinde uygulanan faiz oranlarının, referans faizin 1.8 katını aşması durumunda %20, iki katını aşması durumunda ise %150 oranında tahvil yükümlülüğü olduğunu belirtiyor.
Bankacılık kaynaklarına göre, genellikle 70 bin lira altında kredi taleplerinin onaylandığı, bazı bankaların ise vade sürelerini 9 ay ile sınırladığı ifade ediliyor. TCMB'nin faiz artırımına gitme ihtimali ise önümüzdeki ilk toplantı tarihi olan 22 Haziran'da kesinleşecek gibi görünüyor. Bankacılık sektörü kaynakları, faiz artışının gerçekleşmesi halinde önce normalleşme adımlarının atılmasını beklediklerini dile getirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: