Acar, açıklamasında okulların ara tatil dönemimin iyi değerlendirilmesinin ve yeni bir eğitim felsefesi ile milli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirterek eğitimin en iyi kalitede verilebilmesi için eğitimcinin bu ara tatilde tüm sorunlarından arınması gerektiğine değindi.
Acar, eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanmalı, öğretmen açığını kapatmaya yönelik nitelikli politikalar yürürlüğe konulmalı; okul ve bölgeler arasındaki nitelik farkı giderilmeli, öğretmen açığı tamamen kapatılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlikten kadroya geçenlere dört yılı beklemeden kadroya geçiş tarihi itibarıyla yer değişikliği hakkı tanınmalı, aynı eğitim kurumunda üç hizmet yılını tamamlayan tüm öğretmenlere isteğe bağlı yer değişikliği imkânı sağlanmalıdır"şeklinde konuştu.
Sözleşmeli öğretmenlik durumunun eğitimcilerin çalışma motivasyonunun yanında özel hayatlarınıda olumsuz etkilediğine değinen acar, bir an önce kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.
“MESLEK KANUNUNDAKİ EKSİKLER GİDERİLMELİ”
Konuşmasında 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden ele alması işlemlerinde ciddi bir aciliyet olduğuna da değinen Acar, "Öğretmen kadrosuna yapılacak atamalarda, sadece Kamu Personeli Seçme Sınavı puan üstünlüğünün esas alınması ilkesi benimsenmeli, mülakat kaldırılmalıdır. Meslek kanunu, ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek bir içeriğe kavuşturulmalıdır. İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde cebrî değil, cezbedici yöntemler uygulanmalı; sağlık hizmetleri sınıfı ile teknik hizmetler sınıfında yapıldığı gibi ilave tazminat ödenmelidir" şeklinde konuştu.
Eğitimcilerin katıldığı yükselme sınavlarının düzenli tarihler arasında gerçekleşmesi gerektiğine tekrar vurgu yapan Acar, yeterli ödenekleri olmamasından dolayı okulların zorunluluk arz eden mal ve hizmet alımlarına dikkat çekti.
“DEPREM BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN EĞİTİM ÇALIŞANLARININ HAYAT VE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR”
Acar açıklamasında deprem bölgesinde eğitim vermeye devam eden öğretmenler için ise, "Deprem bölgesinde görev yapan eğitim çalışanlarının öncelikle ve özellikle çalışma şartları iyileştirilmelidir. Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerden etkilenen illerdeki eğitim çalışanlarına ek tazminat ödenmelidir. Hem bölgedeki öğretmenlerin hem de yeni atanacak öğretmenlerin kalıcı konutlara ulaşması öncelikle değerlendirilmeli; eğitim çalışanlarının özellikle öğretmenlerin bölgedeki görevlerinin sürekliliğinin sağlanmasına dönük teşvik edici önlemler alınmalıdır. Deprem bölgesinde kamu hizmetinin eksiksiz yürütülmesi için öncelikle sağlık, teknik ve idari alanda personel istihdamı artırılmalı, tayin, geçici ve sürekli görevlendirme uygulamalarının kapsamı genişletilmelidir" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: