Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Montania Hotel’de, Mudanya'nın deprem gerçeğine dair gerçekleştirilen açıklamaya, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem de katılarak değerlendirmelerde bulundu.
“İstanbul depreminden önce bir deprem bekliyoruz”
Mudanya İlçesi’ndeki binalarda inceleme çalışması yapıldığını ifade eden Başkan Dalgıç, söz konusu saha çalışmalarının veri haline getirildiğini söyledi. Bursa’da birçok belediyeden çok daha kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Dalgıç, bunun için tüm araştırma ekibine de teşekkür etti. İstanbul’da beklenen büyük depremden daha önce Bursa kıyılarından geçen fay üzerinde bir deprem beklendiğini söyleyen Dalgıç, “Biraz korkutucu olabilir söylediklerim ama korkmakta ve yola çıkmakta fayda var” dedi.
Gözlemsel değerlendirme olarak Mudanya’daki mevcut yapı envanterinin deprem risk seviyelerinin belirlendiğini dile getiren Dalgıç, mevcut durumunun 2024 yılında başlatılan bu çalışmayı da yıl sonunda sonuçlandırdıklarını ifade etti.
Her bir bina için veri değerlendirme raporunun oluşturulduğunu aktaran Dalgıç, 8 bin 217 ade binada 54 bin 772 bağımsız bölüm için veri girişi yapıldığını duyurdu.
“Önceliğimiz insanı yaşatmak olmalı”
İlçede eski mahallelerde riskli yapılara dikkat çeken Dalgıç, binaların yüksek, ikinci aşırı yüksek, orta derece ve düşük şeklinde kategoriye ayrıldıklarını belirtti.
Belediye olarak üzerine düşen birçok sorumluluk olduğunu söyleyen Dalgıç, riskli yapılarda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade ederek önceliklerinin insanı yaşatmak olduğunu vurguladı. Yıkılması öngörülen binalarda yardımların bile ulaştırılmasının mümkün olmayacağını dile getiren Başkan Dalgıç, deprem sonrası ilçede kaos olabileceğine dikkat etti.
“Şehirlerin geleceğini korumak kaçınılmaz bir gerekliliktir”
Yapı stoğunun yenilenmesi, afetlere karşı daha güvenli, ekonomik olarak daha sürdürülebilir ve çevreye daha duyarlı şehirler oluşturmak en önemli kritik bir adım olacağını aktaran Dalgıç, “Hem bireysel güvenliği sağlamak, hem de şehirlerin geleceğini korumak için eski binaların yenilenmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir” dedi.
“Yoğun yerleşimin olduğu alanlarda risk büyük”
Çalışmanın genel bir değerlendirmesini yapan Başkan Deniz Dalgıç, gözlemsel değerlendirmelere göre yoğun yerleşimin yer aldığı mahallelerde yüzde 60 oranında deprem risk seviyesinin 1. ve 2. derecede yüksek seviye olduğunun tespit edildiğine dikkat çekti.
Başkan Dalgıç, “Yapı stokunun böyle bir oranda çıkması, deprem sırasında bu yapıların ciddi hasar görme, yıkılma gibi birçok durumu beraberinde getirmesi söz konusudur” dedi.
“Mudanya ve Gemlik geri planda bırakıldı”
Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, Başkan Deniz Dalgıç’ın ilçedeki bina envanteri konusunda kapsamlı bir araştırma yaptıklarına dikkat çekti.
Başkan İlkme açıklamalarına şöyle devam etti:
"6 Şubat'tan sonra yapılan çalışmalarda dile getirmeye çalıştık, birtakım çalışmalarımız Şubat'tan sonra başladı. Yapılan birçok çalışmada Mudanya ve Gemlik genellikle geri planda bırakıldı ancak biz o toplantılarda dikkati Mudanya üzerine çekmeye çalıştık. Yeteri kadar Mudanya önemsenmedi çünkü kent merkezinde çok büyük sorunlarımız vardı ya da görmezden gelindi.
Sayın Deniz Başkan göreve geldikten sonra, gerek bizim ziyaretlerimizde gerekse de kendisinin odaya yaptığı ziyaretlerde bahsettiği öncelikli konulardan biri dirençli kentler oluşturmaktı. Başkan Deniz Dalgıç, çok kısa sürede bina envanteri ve deprem risk analizini tamamladı. Nitelikli ve içi dolu bir çalışma olmuş. Aslında deprem bize haberini veriyor. 'Ben geliyorum.' diyor."
“Depreme karşı alınmayan önlemler bir beka sorunudur”
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, depreme karşı alınmayan önlemlerin bir beka sorunu olduğunu söyledi.
Başkan Erdem açıklamalarına şöyle devam etti:
“Depreme suç yüklememek lazım. Sistemi uygulayanlara bazı yükümlülükleri ve sorumlulukları yüklemek lazım. Bu çerçevede diyoruz ki, göreve geldiğimiz günden beri Bursa'mızın kesinlikle yapı stoğu envanterini çıkarmamız lazım.
Yapacağımız çalışma ile ruhsatlı olup kaçağa dönen yapılar da ortaya çıkacak. 99 ve 6 Şubat'tan 2 gün sonrası yapılmış, yapı denetim hizmeti almış binalarda da yıkımlar oldu. 99 öncesi yapılmış binalar arasında ayakta kalanlar var. Bursa’nın yüzde 66’sını bir anda kentsel dönüşüme sokma ihtimalimiz yok. Önce riskli binaları belirlememiz lazım. Belediyemizin öncelikle yıkılacak binalara eğilmesi gerekiyor.
Kentsel dönüşüm, sadece binaları yeniden yapmak değil, eski ruhu geri kazandırmaktır. Mudanya ruhunu kaybetti.”
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Deniz Dalgıç’ın güvenli kentler oluşturma konusunda en duyarlı başkanlardan biri olduğunu belirtti.
Doğru verilerle hızlı ve doğru bir eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Şimşek, depreme hazırlık konusunda geç kalınmaması gerektiğini söyleyerek, dönüşümde bütüncül yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Sürecin multidisipliner olarak hem teknik hem de sosyolojik anlamda ilerlemesi gerektiğini anlatan Şimşek, “İlçeye yapılacak en büyük hizmetin depremle ilgili bir çalışmaya girmek olduğunu” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: