İşte Kur Korumalı hesapta parası olan ve Kur Korumalı Mevduat sistemine girmeyi düşünenler yatırımcılarla ilgili o haber:
Geçen yıl doların bir hafta içinde 18 liranın üstüne demir atmasından hemen sonra Türkiye, yeni bir ekonomi modeli ile tanışmıştı. Getirilen yeni modelin ismi de Kur korumalı Mevduat Sistemi idi. Getirilen bu yeni düzenleme ile birlikte dolara olan talep düşürüldü ve 18 liranın üstünde seyreden dolar kuru da bir anda 12 liraya kadar gerilemişti.
2021 Aralık'ta başlayan ve bu aralık sonunda bitecek olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının süresi, 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldı.
KYK borçlarının faizlerinin silinmesinden Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının süresini uzatan düzenlemeleri kapsayan torba kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Böylece 2021'de başlayan KMK, 2023 sonuna kadar yeniden uzatıldı.
Öte yandan Kur Korumalı Mevduat ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı ve bu da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporlarında ortaya çıktı.
Kur korumalı mevduat büyüklüğü haftalık bazda ilk kez düşüş kaydetti.
Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının toplam büyüklüğü 18 Kasım’da sona eren haftada bugüne kadarki ilk haftalık düşüşünü kaydetti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı verilere göre 11 Kasım’da sona eren haftada 1,47 trilyon lira olan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının büyüklüğü, geçen hafta 1,46 trilyon liraya düştü.
Bir süredir Dolar/TL kurunda 18,60 seviyesi etrafında yatay bir seyir izleniyordu.
Kur korumalı mevduatın bütçeye maliyetinde de aşağı yönlü bir seyir izlenmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı bütçe istatistiklerine göre, Ekim'de kur korumalı mevduatın bütçeye doğrudan maliyeti 6,7 milyar TL oldu. Böylelikle 5 ayın en düşük aylık maliyeti ortaya çıktı.
Ekim ayı itibariyle kur korumalı mevduatın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafındaki maliyeti ve vergi muafiyetleri haricindeki toplam yükü 91,6 milyar TL'ye çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kasım ayının başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda kur korumalı mevduat uygulamasının TCMB'ye maliyetinin Hazine’nin üstlendiği 91,6 milyar TL’den daha düşük olabileceğini söylemişti.
Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sisteminin Hazine’den farklı olduğunu o nedenle rakam açıklayamadığını söylerken, 2 Aralık’ta bankanın komisyona yapacağı sunuma işaret etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: