Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu'nda katılımcılarla gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısında bıçak kültürünü nesiller boyu aktarmayı amaçladıklarını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş;
“Bıçak hikayesi olan konulardan bir tanesidir. Bursa milletiyle Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa demir işlemeciliğinin de merkezi olmuştur. Tarihi kayıtlara baktığımızda 93 harfinden sonra Balkan göçmenlerinin getirdikleri yeni tekniklerle de Bursa'da bıçakçılık zanaatı bir gelenek halini almıştır. Bursalı yetenekli ustaların ellerinden çıkan bıçak, kama ve Kılıçdaroğlu Osmanlı ordusunun silah ihtiyacı karşılanmış. Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında Türk ordusunun kılıç ve kamaları bıçağın suyu, bıçakçının namusudur yeminle demire su verilen veren Bursalı bıçak ustaları tarafından ayrılmıştır. Bugün dahi kentin dört bir yanı bıçakçılık kültürünün izleriyle doludur. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu kadar eşsiz bir tarihe sahip olduğunuz sorumluluğuyla şehrimizin kültürel değerlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak için önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bu kapsamda müzeler şube müdürlüğümüz dünyaya Bursa bıçakçılarının ihtişamlı tarihini ve tekrar kazandırmak adına sergi yarışma ve fuar etkinliklerinin yer aldığı renkli bir festivale hazırlanıyor. Bursa olarak bir farkındalık oluşturmak için inşallah sürdürülebilir etkinliklerle güzel çalışmalara hep beraber imza atacağız. Öncelikle geçen ay on dokuz yirmi iki Mayıs tarihlerinde Fransa'nın diğer şehrinde Avrupa'nın en büyük bıçak fuarına sekiz filomuz katıldı. Kendi içimize atıyoruz sürdürülebilir etkinlikler başlatıyoruz. 16-17-18 Haziran tarihlerinde Merinos Fuar alanında düzenlenecek olan Bursa Bıçak Fuarı ve Festivalinde bıçak üretimi yapan sektörün öncü isimlerini tek çatı altında buluşturmayı amaçlıyoruz. Yüzden fazlası standın kurulan fuarda vatandaşlarımız kurban öncesi alışverişlerini de yapabilecekler. Böyle bir tarihe denk geldi. Katılımcılar bıçak ustalarının gösterini izleyebilecek geleneksel yöntemiyle yapılan bıçakçılık sanatı hakkında konunun uzmanlarından edilebilecek bıçak fırlatma, demir dönme, ahşap bıçak yakım ve bıçak deneme gibi on beş farklı atölyeye katılabileceklerdir.
"CZN BURAK GİBİ SÜRPRİZ İSİMLER DE OLACAK"
Bununla birlikte bıçak tutkunları bir yıl süresini Bursa kentimizin nadir koleksiyonundan oluşan. Bir iki ay önce açmıştık biliyorsunuz. Keskin biraz sergisinde gezebileceklerdir. Ayrıca sekiz katılımcımız deprem bölgesinden olacak. Ayrıca burada katılan firmalarımızdan da herhangi bir ücret almayacağız. Yine sürpriz isimler var. CZN Burak gibi sürpriz isimler de yer alacak. Türkiye'nin bu ilk bıçak festivalinde e-spor takımları gibi heyecan dolu etkinlikler sayesinde ziyaretçilerimizin keyifli anlar yaşayacağını umuyorum. Bıçak binasını tanıtmayı ve onlara eğlenceli etkinliklerde buluşturmayı amaçlayan festivalin güzel geçmesini diliyorum”dedi.
Pirge Yönetim Kurulu üyesi Ömer Pirge de bıçakçılık kültürünün ekonomik değere dönüştürülmesinin altını çizerek konuşmasını sürdürdü:
“Bıçakçılığın dünü kültür, bugünü endüstri ve zanaattır.Ekonomik değere dönüştürmek çok kritik bunun kültürel altyapısını sağlayarak ekonomik değere dönüştürebileceğimizi düşünüyorum. Bu festivallerin dünyadaki örneklerini görmeyi rica etmiştik. Bu konuda kendileri de destek verdiler. Geçen sene İspanya'dan başlamıştık. Fransa'da bunun ikinci adımını gerçekleştirdik. Buraya Almanya'dan ve Fransa'dan gelecek olan misafirlerimize de hem kendi kültürümüzün hem de potansiyelimizi göstereceğiz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: