Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklığı, günlük hayatını olumsuz etkiledi.
Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan, 200'den fazla türden binlerce kuşa ev sahipliği yapan Kabaklı Göleti'nde de buharlaşma nedeniyle su kaybının yaşandığı görüldü.
Ortalama 40 derecelerde seyreden sıcaklığın olduğu kentte leylek, balıkçıl, düdükçün, toygar, güvercin, saka, tahtalı, kızılbacak ve uzun bacaklılar gibi farklı türlerin olduğu binlerce kuş için kaynak olan gölette su, 10 metre çekildi.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, göletteki su seviyesinin ciddi biçimde düştüğünü, metrelerce çekilmeler olduğunu söyledi.
“Kuşlar, su çekilmesiyle birlikte daha yoğun olarak bir arada bulunmaya başladı. Burada olayın vahametini, su yokluğunu ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu görmüş oluyoruz.” diyen Kılıç, “Maalesef bu suyun çekilmesi, bu kuşların beslenme ve barınma bakımından ne kadar zorlandıklarının göstergesi olarak yorumlanabilir.” ifadelerini kullandı.
GÖÇE BAŞLAMADAN ÖLEBİLİRLER
Gölette kalan suların da kaybedilmesi durumunda, buradaki kuşların göç etmeye başlamadan yaşamlarını yitireceklerini anlatan Kılıç, “Tabiat bizi uyarıyor. Ciddi biçimde kuraklık var. Ciddi biçimde aşırı sıcaklar var. Bundan dolayı buharlaşma da yüksek. Ve insanlar nasıl zorlanıyorsa hayvanlar da tabiattaki pek çok tür aynı biçimde zorlanıyor. Kuşların zorlandığını biliyoruz. Fakat su için de bulunan eklem bacaklılar, yumuşakçalar, balıklar, diğer böcek türlerinde de ciddi bir sıkıntı karşımıza çıkıyor.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: