Çocuk Psikiyatrisi Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, çocuğun ruh sağlığını şekillendiren olguları anlattı. Bir çocuğun sağlıklı, üretken ve mutlu bir yetişkin olmasının biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerin ortak sonucu olduğunu söyleyen Eyüp Sabri Ercan, bebeğin genetik bir mirasla dünyaya gelirken genetik kodlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti.
İşte Ercan'ın konu hakkındaki görüşleri şu şekilde:
"Bebeğin genetik mirasla getirdiği kodlar onun ruhsal bozukluklara yatkınlığının olup olmaması ile zor ya da kolay bir mizaca sahip olması gibi çok sayıda biyolojik özellikleri barındırır. Psikolojik etkenler ise -ki bunlar çocuğun ruhsal gelişimini belirler- anne ile çocuk arasında kurulan bağın sağlamlığı, evdeki bireylerin uyumu ve anne babaların çocuğun ruhsal gereksinimlerini ne kadar karşılayabildiğidir.
Sosyal etkenler de, çocuğun yetiştiği ailenin, yakın çevresinin ve toplumun kültürel ve ekonomik özellikleridir. Her bireyin ruhsal gelişiminde bu 3 etkenin etkisi olmakla birlikte; her bireyde biyo-psiko-sosyal özelliklerinin etkisi farklıdır. Örneğin oldukça zor mizaçlı doğan bir çocuk çok olumlu bir aile ortamında ve iyi bir sosyal çevrede uyumlu bir erişkin olma konusunda gelişim gösterebilir.
Bunun aksine çok olumlu psikolojik yapıda doğan bir çocuk, kaotik bir aile ortamı ve olumsuz bir sosyal çevrede ruhsal bozukluklara yatkın hale gelebilir.
Bir çocuğun ilerideki ruhsal yaşantısını belirleyecek belki de en önemli etken genetik miras olarak geçen psikolojik yapısıdır. Özellikle son 20 yılda yapılan ileri genetik inceleme ve beyin görüntüleme çalışmaları insanın doğultan getirdiği genetin yapısının yaşamda son derece belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır.
"Can çıkmadan huy çıkmaz" ya da "Yedisininde ne ise yetmişinde de odur" gibi atasözleri insanın doğuştan gelen psikolik yapısının son derece önemli ve zor değiştiğini belirtmiştir. Bu nedenle; çocuğu nasıl olsa kendimize göre şekillendiririz diye düşünmemek gerekir. Çünkü çocuk kendi mizacıyla doğar"
Yorumlar
Kalan Karakter: