Seçil Semiz Özcan/ Nöbetçi Gazete
TÜİK’in verilerine göre 2023 yılında Türkiye'de boşanma oranlarının yüzde 89'a ulaştığını söyleyen Psikolog Ayhan Altaş, pandemi döneminin psikolojik yüklerinin, bu oranlar üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekti. Boşanmaların gerçekleştiği yaş ve cinsiyet oranlarıyla ilgili bilgi veren Ayhan Altaş, kadınlarda boşanma davalarının en çok 30-34 yaşlar arasında, erkeklerde ise 35-39 yaşlar arasında görüldüğünü söyledi.
“Türkiye’deki en yaygın boşanma sebebi: Şiddetli geçimsizlik”
Türkiye’de boşanma nedenlerinin başında şiddetli geçimsizliğin yer aldığını söyleyen Psikolog Ayhan Altaş, sorumsuz ve ilgisiz davranma, şiddet, aldatmalar, iletişim ve ekonomik sorunlar, kültürel ve dini farklılıklar yüzünden de birçok evliliğin son bulduğunu ifade etti.
Psikolog Altaş, her evliliğin iç dinamiklerinin farklı olabileceğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Her evliliğin kendi içinde dinamikleri farklıdır. Öncelikle sorunu doğru tespit etmek gerekir. Sorun doğru tespit edilirse doğru noktaya müdahale edilir ve sorun çözülebilir. İletişim sorunu yaşayan birine ekonomik destek vermek sorunu çözmeyecektir. Bu yüzden öncelikli olarak sorunu iyi anlamak lazım. Sorun anlaşıldıktan sonra da her iki tarafın soruna katkısı nedir bunu netleştirmek gerekiyor. Evliliklerde sorun yaşayan çiftler sürekli karşı tarafın hatalı ve onun değişmesini düşünür fakat evlilikte iki kişiyi etkileyen bir sorun varsa bu soruna iki tarafında katkısı vardır. Herkes kendi payına düşeni düzeltmeye yönelik adım atarsa sorunlar çok daha hızlı ve kalıcı bir şekilde çözülür. Suçlu aramayı bir kenara bırakıp çözüme yönelmeleri gerekir.”
“Çiftlerin evlenmeden önce terapiden geçmesi gerekir!”
Güçlü ekonomiye sahip ülkelerde gelecek kaygısı daha az olduğu için, orada yaşayan bireylerin evliliklerinde daha az sorun yaşandığına dikkat çeken Altaş, ekonomik sebeplerin ilişkiyi doğrudan etkilediğini söyledi. Daha sağlıklı evliliklerin kurulabilmesi için çiftlerin terapi alması gerektiğini belirten Altaş, bu konuda ilgili bakanlıkların da somut adımlar atması gerektiğini ifade etti.
“İki gönül bir olunca samanlık seyran olur” dönemi bitti
Yaşam şartlarının zorlaşması, insanların ailenin sorumluluğunu alma gibi konularda daha fazla zamana ihtiyaç duymasından dolayı, evlenme yaşının yükseldiğine dikkat çeken Altaş, artık mantık evliliğinin ön planda olduğunu vurguladı.
İnsanların eskisi kadar risk almak istemediklerini belirten Altaş, eskiden var olan “Bir arada olalım bütün zorlukların üstesinden geliriz” yaklaşımının yerine, “Evi var mı? Arabası var mı? Bana iyi bir aile ve hayat sunabilecek mi?” gibi soruların ön planda tutulduğunu dile getirdi.
“Yolunda gitmeyen bir evliliği bitirebilmek de bir başarıdır”
Çift terapisinin, yaşanılan sorunların tespit edilmesine ve çözüm üretilmesine fayda sağladığını da vurgulayan Psikolog Altaş, konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Bazen durumun içinde insanlar, sorunları ve çözümleri göremeyebiliyorlar. Böyle durumlarda ise dışarıdan profesyonel bir gözün bakıp gördüklerini çiftlere aktarması, sorunları çözmelerine ve farkındalıklarını arttırmalarına yardımcı olması açısından önemlidir. Çift terapileri sadece yolunda gitmeyen bir evliliği kurtarmak için yapılmaz. Yolunda gitmeyen ve bitmesi gereken bir evlilik varsa sonlandırmalarına da destek olur. Çünkü yolunda gitmeyen bir evliliği bitirebilmekte bir başarıdır. Birçok çift bitmesi gereken ama bitiremedikleri için kendilerine ve etrafına zarar veren bir yapının içinde hapsolmuş durumda kalıyor. Bunu fark etmek ve bu adımı atabilmekte evlilik ve çift terapilerinin alanındadır.”
Son olarak evlilikte yaşanan sorunlara bireysel psikolojik problemlerin de neden olabileceğini aktaran Altaş, şu açıklamalarda bulundu:
“Eşlerden birisi ya da ikisi bireysel anlamda psikolojik sorun yaşıyorsa depresyon veya anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilir. Bu sorunlar evlilik içindeki temel unsurlara zarar verebilir. Bu noktada bireysel psikolojik sorunlar üzerine çalışması gerekir. Bu anlamda evlilik ve çift terapileri ortaya çıkan sorunların çözülmesi açısından önemli bir çıkış yoludur.”
Yorumlar
Kalan Karakter: