NESLİHAN MEMİŞ / NÖBETÇİ GAZETE
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilecek olan “100 Okul 100 Akademisyen” ve “Tercih Öncesi Üniversiteni Yaşa” projeleri, BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi B Blok Turkuaz Salon’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Gerçekleşen toplantıda, projelerin öğrencilere akademik farkındalık kazandırmayı ve üniversite yaşamını yakından deneyimleme fırsatı sunmayı amaçladığı vurgulandı.
“LİSELİLER KAMPÜSLE BULUŞACAK”
Gerçekleşecek projelerle liseli gençlerin hem akademisyenlerle tanışması hem de üniversite ortamını birebir deneyimlemesi amaçlanıyor.
“100 Okul 100 Akademisyen” projesi kapsamında BTÜ’den 100 akademisyen, Bursa genelindeki 100 lisede öğrencilerle yüz yüze buluşarak ders anlatacak, bilimsel sohbetler gerçekleştirecek ve üniversite kültürünü öğrencilere tanıtacak.
“Tercihten Önce Üniversiteni Yaşa” projesiyle ise lise 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileri, BTÜ’nün erişime açacağı sistem üzerinden üniversite tercihi yapar gibi deneyimlemek istediği bölüm seçecek.
Yerleştirmede öğrencilerin üç yıllık okul not ortalaması dikkate alınacak. Her bölümde 5 kontenjan ayrılacak ve öğrenciler, bir ay boyunca haftada bir gün BTÜ’de derslere katılarak üniversite hayatını deneyimleyecek.
SİMÜLASYON GİBİ ÜNİVERSİTE DENEYİMİ
İki proje ile üniversiteye gitmeden önce hedeflenen bölümün içeriklerini ve ortamını yakından tanıma fırsatı sunulurken, ortaöğretim kurumlarına açık olacak bu programın tercih süreci ekim ayında BTÜ’nün duyuracağı sistem üzerinden yapılacak.
“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ HAYATA GEÇİRDİK”
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, yürütülen projelerin Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu iki proje, lise öğrencilerimize hayatlarını yönlendirme noktasında rehberlik edecek. Bu projeleri başlatmaktan büyük gurur duyuyoruz.”
Teknik üniversiteler arasında kurulan iş birlikleri, özgün kariyer modelleri, zorunlu eleştirel düşünme ve yapay zekâ dersleri gibi BTÜ’nün yenilikçi uygulamalarını da aktaran Rektör Çağlar, “BTÜ olarak sadece akademik başarıya değil, aynı zamanda toplumsal katkıya da odaklanıyoruz. Bu projeler, vizyoner üniversite olma yolculuğumuzun somut birer adımıdır” dedi.
“GENÇLERİ DOĞRU YÖNLENDİRMELİYİZ”
BTÜ’nün “şehirle bütünleşen üniversite” vizyonuna değinen Rektör Çağlar, ülkenin geleceği olan gençlere yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini belirtti. “100 Okul 100 Akademisyen” projesinin ilk uygulamasını Nilüfer Borsa İstanbul Fen Lisesi öğrencileriyle gerçekleştirdiklerini söyleyen Çağlar, projenin hızla yaygınlaştırılacağını açıkladı.
HER BÖLÜME 5 LİSE ÖĞRENCİSİ
“Tercihten Önce Üniversiteni Yaşa” projesiyle ilgili detayları da paylaşan Rektör Çağlar“ Üniversitemizdeki her bölüme 5 kontenjan ayıracağız. Lise öğrencileri not ortalamasına göre bu kontenjanlara yerleştirilecek. Uygulama aralık ve ocak aylarında bir ay sürecek, gençler hem hedefledikleri bölümü tanıma hem de üniversite kültürüne adapte olma imkânı sağlayacak.
“GENÇLİĞE YAPILAN YATIRIM GELECEĞE YAPILAN YATIRIMDIR”
BTÜ ile birlikte yürütülen projelerin liseli gençler için dönüm noktası niteliğinde olduğunu ifade eden Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ise “Bu iki önemli projeyle gençlerimizin daha bilinçli, daha donanımlı ve daha kararlı bireyler olarak geleceğe hazırlanmalarını hedefliyoruz. Üniversitelerle iş birliğimizi artırarak farklı projeler üretmeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır” diye konuştu.
“GENÇLER YAŞAYARAK KENDİ KARARINI VERSİN”
Toplantının sonunda Nöbetçi Gazete muhabiri Neslihan Memiş’in, “Bu deneyim sonrasında öğrencilerin geri bildirimleri nasıl toplanacak ve bu veriler projeyi geliştirmek için nasıl kullanılacak?” sorusunu yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, öğrencilerin doğrudan deneyimlerine dayalı geri bildirimlerin sistematik şekilde toplanacağını belirtti.
“Doğru tercih, doğru üniversitenin doğru bölümünde okumaktır. Asıl hedefimiz, bu süreci doğru yönetebilmek. Yıllardır öğrenciler başkalarının deneyimlerine göre tercih yapıyor. Oysa biz istiyoruz ki gençlerimiz üniversite hayatını bizzat deneyimleyerek, derslere katılarak, kampüs ortamını yaşayarak kendi kararlarını versin.”
Prof. Dr. Çağlar, proje kapsamında öğrencilere üniversite ortamını tanıtan detaylı bir oryantasyon programı uygulanacağını söylerken, “Öğrenciler üniversitemize geldiklerinde ilk olarak onlara kapsamlı bir oryantasyon sunacağız. Hangi bölümde ne gibi dersler var, bu bölümler ne iş yapar, uygulamalı çalışmalar nerelerde yürütülüyor tüm bunları göstereceğiz” dedi.
Lise öğrencilerinin doğrudan kampüs hayatını her bölümde görevli rehber öğrencilerle birlikte, deneyimleyeceğini belirten Çağlar, “Her bölümde beş kişilik rehber öğrenci grupları olacak. Bu rehber öğrenciler eşliğinde gelen lise öğrencilerimiz derslere katılacak, kampüs yaşamını deneyimleyecek. Bu süreç sonunda öğrencilerin deneyimlerini hem sistem üzerinden hem de rehber öğrenciler aracılığıyla toplamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca öğrencilerin gelişim sürecinin dijital sistemle destekleneceğini belirten Rektör Çağlar, şunları söyledi:
“Kuracağımız sistem sayesinde öğrenciler ders içeriklerine erişebilecek, deneyimlerini kaydedebilecek ve gelişim süreçlerini takip edebilecekler. Amacımız, bilinçli tercihler yapan, üniversiteye hazır ve kararlı bireyler yetiştirmek.”
Yorumlar
Kalan Karakter: