Esra Can/ Nöbetçi Gazete
Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD) Başkanı Ülfet Öztürk, Nöbetçi Gazete’ye ziyarette bulundu. Ziyaretinde kadın mühendislerin sektördeki yeri ve BUMKAD’ın faaliyetleri hakkında konuşan Öztürk, “Mart'tan Temmuz'a kadar çalıştık. Ardından 22 Temmuz'da kuruluşumuzu gerçekleştirmiş olduk” dedi. Ülfet Öztürk ayrıca Türkiye’deki tek kadın mühendis derneği olduklarını söyledi.
“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü kapsamında düzenledikleri etkinlikler hakkında bilgi veren Öztürk, “23 Haziran'dan itibaren dünya genelinde kutlanmaya başlanan bir etkinlik var. Her yıl belirli bir tema etrafında düzenleniyor. Güvenliğe yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Geçen yıl icatlar ve inovasyon üzerine odaklandık. Bir önceki yıl ise dünyayı şekillendiren etkileyici kişileri kutladık. Pandemi döneminde ise "Mühendis Kahramanlar" olarak nitelendirildik, çünkü pandemi sürecinde büyük bir görev üstlendik. Bu nedenle, Dünya Kadın Mühendisler Günü'nü kutlamak için Türkiye'nin ardından diğer ülkeleri de dahil etmek istiyoruz. Kadın mühendislerimizin çalışmalarını görünür kılmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu amaçla bir konferans düzenliyoruz ve bu konferansta tamamen sponsorlarımızla iş birliği yapıyoruz. Yolu bizimle kesişen herkesi davet ediyoruz. Amacımız farkındalık yaratmak ve zamanla yaygınlaşmak. Türkiye geneline yayılmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR 100 YIL İÇİN MÜHENDİSLİKTE KADIN KONFERANSI
BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk, 23 Haziran’da Podyum Davet’te gerçekleşecek olanj Sürdürülebilir 100 Yıl İçin Mühendislikte Kadın Konferansı” hakkında şunları söyledi: “Konferansta sürdürülebilir yapılar ve mühendislik hakkında konuşacağız. Dört önemli konuğumuz olacak. Örneğin Duygu Hanım, akademisyen. Bir üniversitede akademik çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye formatında kalkınma çözümleri almayı hedefliyor. Ayrıca, bir gayrimenkul sektöründen bir konuk ve bir de mimar olan Şirin Hanım katılacak. Deprem gerçeğiyle yüzleşen ve çözümler sunan bir bilim insanı olarak konuşacak. Ayrıca, 2050 yılına yönelik emisyon hedeflerinden de bahsedeceğiz. Atıl dereceli binaların nasıl ortadan kaldırılabileceği konusu da gündemde.”
TÜRKİYE’DE KADIN MÜHENDİSLERİN YERİ
Türkiye’de kadın mühendislerin oranına ilişkin bilgileri paylaşan Öztürk, “Kadın mühendis oranının yetersiz olduğunu biliyoruz. Üniversitelerden mezun olan kadın mühendis oranı şu an yüzde 15 civarında, bu oldukça düşük bir oran. Kurumlara baktığımızda ise kadın mühendis oranı yüzde 12 ile 15 arasında değişiyor. Ana sanayi sektörü bu oranı yüzde 20-25 seviyelerine çıkarmak istiyor. Japonya'da alınan bir kararla üst düzeyde kadın oranının yüzde 30'larda olması hedefleniyor. Bizdeki kadın mühendis oranı ise yüzde 12-15 arasında seyrediyor. Kadın mühendislerin oranını artırmak ve sektörde daha fazla görünürlük kazanmalarını sağlamak için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Ziyaret sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: