Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Türkiye’nin tek kadın mühendis derneği olan BUMKAD, 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde alanında uzman konuklarıyla ‘Sürdürülebilir 100 Yıl İçin Mühendislikte Kadın’ konferansını gerçekleştirdi.
2022 yılında bu salonda sizlerle beraber olmamızın üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yıl içinde önemli gelişmelere şahit olduk.Bunlardan biri de artık yapay zekanın bizden biri olmasının altını çizen BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk şunları söyledi; “2022 yılında bu salonda sizlerle beraber olmamızın üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yıl içinde önemli gelişmelere şahit olduk. Bunlardan biri de artık yapay zekanın bizden biri olmasıdır.Bizimle konuşuyor, destek istiyoruz, yardım istiyoruz. Birçok konuda bize yardımcı oluyor. Dünya hızlı bir değişimin ve dijital dönüşümün içindedir. Bu dönüşümün ve teknolojik gelişmelerin daha iyi bir dünya için kullanılması gerekiyor. Değişim çok şeyi beraberinde getiriyor. En önemli konulardan biri de %80 stent temelli olacak bir milyon yeni mesleği de beraberinde getirdi. Şimdi dünyanın her zamankinden daha fazla mühendisliğe ihtiyacı var. Küresel ısınmanın azaltılmasında bu duruma bizlerin sağlayabilmesinde önemli bir rol olmayacak sera gazı eniksiyonlarının azaltılmasından, su arıtma ve senitasyon teknolojisi oluşturmamıza ilerleme ve gelişmelerde destek olacak.
"EKONOMİDE EŞİTLİK İÇİN YILLAR GEREKİYOR"
Dünyanın en önemli parçalarından biri ve tüm potansiyelini ortaya çıkartabilmesi için dünyada daha fazla iş olmasına ihtiyacımız var. Ne demek istiyoruz? Birkaç önemli veliyle sizinle bunu paylaşmak istiyorum. Üniversite yerleştirmelerinde dil filtre yer alan
sayısal bölüm öğrencileri içerisinde stem alanlarına yerleşme, erkeklerde %81 kadınlarda sadece %18 oranına sahiptir. Birleşmiş Milletler, iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilen insanların %80 kadınlar olduğunu öngörüyor. Geçen yıl Mısır'da KOP’a katılan 110 ülke liderinden sadece 7’si kadındı. Avrupa Birliği ülkelerinde yönetim kurulu üyelerinin%30 ve yönetim kurulu başkanlarının sadece %8 kadınlardan oluşuyor. Bize burada verilerden yola çıkarak 2026 hedefimiz %40 olarak belirledik.Matematikçiler arasındaki kadın sayısı artıyor olsa da alanın ödülleri hala neredeyse sadece erkeklere veriliyor. Matematiğin Nobel olarak bilinen fiels madalyası 1936 yılından beri yalnızca bir kadın matematik mühendise verildi.Kadınların ekonomi kapsamındaki eşitlik için daha yıllara ihtiyacımız olduğu son raporlarda söylendi.
Bugün 5 oturumda mühendisliğin, kadınların sürdürülebilir bir dünyadaki rolünü, kadınların neden teknolojinin içinde olması gerektiğini, daha eşit bir dünya için neye ihtiyaç duyduğumuzu birbirinden değerli konuklarımızla tartışacağız. Onların ilham veren hikayelerine hep beraber dinleyeceğiz.”
Çocuklara yönelik uygulamaya konulan 'MiniKo' projesinin detaylarını iç mimar Nehir Özbek şu sözlerle anlattı:“Bu projenin ilk ayağında da çok büyük yoksulluklar olduğu için standart rahat çocuklar için içerisinde eğitim alabilecekleri, sosyalleşebilecekleri aktiviteler yapabilecekleri bir alana hayal ettik.Tamamen kadınlardan oluşan bir ekip olarak bu hayalimizi bugün gerçekleştirmiş bulunuyoruz. bu konteynırla dediğim 21 metrekareden bahar metrekaresi tamamen verimli şekilde tasarlanmıştır.
Bu konteynerlerde 7 tane çocuk eğitim görürken aynı zamanda da depolama alanlarından film izleme gibi faaliyetlerin yapılabildiği bir alan haline dönüştü.Bu konteynerler buradan bölgeye tamamen kurulur halde gönderiliyor ve de her bir kente birer tane olmak suretiyle dağılsın ki birçok çocuk bundan faydalansın diye bir hayalimiz vardı. Deprem bölgesinin eski haline gelmesi de uzun yıllar sürecektir. Biz de şu an için bunları kendi gönüllülerimizle beraber bu evi birçok farklı firmanın derneği kurumunun sponsorları ile üretip tamamen üretim sürecini de üstlenip bölgeye gönderiyoruz.Şu ana kadar 4 konteyner deprem bölgesine ulaştı,3 tanesinin yapım aşaması devam etmektedir."
Yorumlar
Kalan Karakter: