Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD) 22 Temmuz 2019 yılında 7 Kadın mühendisin girişimi ile kuruldu. Derneğin kurucu başkan aynı zamanda yeni dönem başkanı Ülfet Öztürk ve yeni dönem yönetim kurulu; Funda Geyimer, Demet Dengiz Oral, Ayşe Köksal, Sıla Altun, Gizem Ersezen Nar, Şehnaz Uysaltürk, Elif Kuş ve Gökçe Yurdakul İleri’den oluyor.
KADIN MÜHENDİS ORANI ÇOK DÜŞÜK
Derneğin amacı ve üyeleri hakkında bilgi veren Başkan Ülfet Öztürk, özellikle stem alanına destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Öztürk sözlerine, "Türkiye 'de mühendislik alanından mezun kadın oranı %15’tir ve stem alanından mezun kız çocukları oranı da çok düşüktür. Stem alanına destek vermek , kadın mühendis adaylarını desteklemek, sektördeki kadın mühendisleri desteklemek ve bu hedefle ülkenin kalkınmasına mühendis kadınlar olarak katkıda bulunmak amacı ile kurulmuştur.
Derneğimizin vizyonu; Uluslararasi kadın platformlarında söz sahibi olacak Türkiye'nin potansiyel lider kadınlarını yetiştirmek, kendini gerçekleştirme yolculuğunda hayatlarına dokunmak.
Derneğimizin misyonu; Mühendis kadınların Türkiye sanayisine katkısını artırmak , kadınları iş hayatındaki rekabetçi koşullara karşı güçlendirmek, yüksek yetkinlik seviyesine ulaşmasını sağlamak ve mühendislik okuyan kadınların sektöre hazır olarak girmesini hedeflemektedir. 70 üyemiz ve 3 kurumsal üyemiz vardır" şeklinde devam etti.
KUTUP YILDIZIM PROJESİ
Dernek Başkanı Ülfet Öztürk, Kutup Yıldızım projesinin 2. Fazının başvurularının devam ettiğini, Dönüşüm Bugün projesinin devreye alınması için çalışmaların devam ettiğini dile getirirken, Genç Mimozalar projesindeki gönüllü mühendislik öğrencilerine mentorluk destekleri verdiklerini, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini destekleyici projeler üretmeleriyle ilgili gerekli teknik bilgi ve donanımı sağladıklarını ifade etti.
BUMKAD PROJELERİ
BUMKAD projelerinde; BUMKAD Akademi ve destekçi paydaşları olan kurumların akademileri ile teknik ve davranışsal eğitim planlamaları yapmakta ve bu eğitimler ile de kadın mühendis adaylarını projeleri içerisinde desteklemektedir. Her projenin takibi içinde ayrıca profesyonel koçlar atanmaktadır BUMKAD tarafından.
Toplum 5.0 projesiyle de BUMKAD 13-17 yaş aralığındaki gençlere geleceğin dünyasını anlatmak istediklerini bunun içinde 6 haftalık sürecek bir eğitim programını Nilüfer İnovasyon Merkezi, Nilüfer Atölye, Çağdaş Yaşamı Destekleme Bursa Şubesi ve Habitat Derneğiyle iş birliği ile gerçekleştirmek için başladıklarını bu projenin Bursa’dan sonra diğer illerde uygulanması için çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdiler.
Proje paydaşı olarakta; Genç Başarı Eğitim Vakfı'nın UNİCEF ve Bakanlık destekli Upshift programına 18 gönüllü üyeleri ile mentorluk destekleri verdiklerini ve Turkishwin Milyon Kadına Mentor hareketine katılarak yine 18 gönüllü üyeleri ile mentorluk desteği verdiklerini açıkladılar.
Bursa’da okullarda geleceğin mesleklerini anlattıkları paneller organize ettiklerini amaçlarının mühendisliği seçtirmek değil mesleği doğru anlatmak ve stem alanına ilgi duyan gencleri yakalamak olduğunu özellikle belirttiler.
Yeni dönemde büyümeyi yönetmek, markalasmak ve derneğin güçlü kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışacaklarını dile getiren Başkan Ülfet Öztürk ayrıca bu yıl PMI Türkiye ile işbirlikleri kapsamında 6 haftalık bir proje yönetimi mentorluk yolculuğuna çıktıklarını da belirtti.
Gelecek dönemde 1 milyon yeni mesleğin ortaya çıkacağını ve tüm bu mesleklerin %75 'nın STEM temelli olacağının da altını çizdi. 2023 yılında Türkiye de 1 milyon stem alanında çalışacak iş gücüne ihtiyaç olduğunu bu işgücünü sağlayacak havuzdaki yetkinliklerde halen %31 lik bir açık olduğunu da belirtti.
Projelerine hız kesmeden devam edeceklerini, güçlenmeye devam ettiklerini de açıkladılar.
BUMKAD KURUCU VE YENİ DÖNEM BAŞKANI ÜLFET ÖZTÜRK
BUMKAD YENİ DÖNEM YÖNETİM KURULU ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR
Şehnaz Uysaltürk, Sıla Altun, Funda Geyimer, Ülfet Öztürk, Gizem Ersezen Nar, Demet Dengiz Oral, Gökçe Yurdakul İleri, Elif Kuş ve Ayşe Köksal
Yorumlar
Kalan Karakter: