AK Parti’ye yakınlığıyla tanınan Prof. Dr. Burhanettin Duran, etkili kariyeriyle dikkat çekiyor. SETA’dan Dışişleri Bakanlığı’na uzanan yolculuğu nasıl gelişti? İşte Duran'ın kariyerinin dikkat çeken detayları...
1971 yılında Sakarya Adapazarı’nda doğan Burhanettin Duran, lise eğitimini Adapazarı İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1993’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Akademik kariyeri boyunca özellikle İslamcılık, Türk siyasi düşüncesi ve dış politika konularına odaklandı.
ANALİZLERİYLE ÖN PLANA ÇIKTI
2009’da İstanbul Şehir Üniversitesi’ne geçen Duran, daha sonra AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen SETA’nın İstanbul ve ardından Ankara koordinatörü oldu. Duran, burada hem kurumsal yapılanmayı yönetti hem de hükümet politikalarını destekleyen analizleriyle ön plana çıktı.
Sabah ve Daily Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Duran, Türk dış politikası üzerine yıllık raporlar da hazırladı.
DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCILIĞI VE BÜROKRASİYE GEÇİŞ
2024 itibarıyla Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevine getirilen Prof. Dr. Duran, böylece akademik ve düşünce kuruluşu merkezli kariyerini devlet kademelerine taşıdı.
REKTÖRLÜK KRİZİ VE BASIN RAPORLARI
Duran, 2015’te İstanbul Şehir Üniversitesi’nden, rektör Ali Atıf Bir’in atanmasına karşı çıkarak istifa etti. Bu olay, akademik özgürlük ve siyasi duruş tartışmalarını alevlendirdi.
Duran bu süreçte de SETA’nın başındayken, 2019’da SETA tarafından yayımlanan ve bazı yabancı medya kuruluşlarını hedef alan rapor ise gazetecileri fişlemekle suçlandı.
AKADEMİK KATKILARI VE YAYINLARI
Türk Parlamento Tarihi, Ortadoğu Yıllığı, Dünya Çatışma Bölgeleri gibi yayımlara imza atan Duran; Insight Turkey, Middle Eastern Studies gibi akademik dergilerde de makaleler kaleme aldı. Ayrıca çeşitli editörlük görevleri üstlendi.
Burhanettin Duran, hem akademik hem de siyasi kimliğiyle Türkiye’nin yakın dönem siyasal yaşamında belirleyici roller üstlenen bir isim. Akademiden siyasete, düşünce kuruluşlarından bürokrasiye uzanan etkili bir kariyeri olsa da, özellikle medya özgürlüğü ve ideolojik duruş konularındaki tutumlarıyla da sık sık tartışmaların odağında yer alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: