GİZEM ÖZER / NÖBETÇİ GAZETE
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Şubat Ayı Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda düzenlenen toplantıda Başkan Bozbey, belediyenin son bir ayda gerçekleştirdiği çalışmaları ve önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek projeleri değerlendirdi.
“BURSA’DA İNSAN ODAKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKİYOR”
Konuşmasına bu ayın ana gündeminin “kentsel dönüşüm ve dirençlilik” olduğunu belirterek başlayan Başkan Mustafa Bozbey, “Kentsel dönüşümü sadece yenilenme olarak görmüyoruz, aynı zamanda toplumsal yenilenmenin bir süreci olarak değerlendiriyoruz. İnsan odaklı, kültürel mirası koruyan bir projeyi hayata geçirmeliyiz. Bursamız, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ne yazık ki bu büyük miras, zaman içinde plansız yapılaşma nedeniyle risk altına girmiştir. Bursa’da insan odaklı ve sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm gereklidir. Kentimiz, deprem hatlarının üzerinde yer alıyor. Bu doğrultuda, bilimsellik ışığında kentsel dönüşüm projelerine hız verdik” dedi.
DEPREME DAYANIKLI BURSA İÇİN 4 ÖNEMLİ MADDE
Mustafa Bozbey, depreme dayanıklı bir kent yaratmak için belirledikleri öncelikli hedefleri ise şu şekilde sıraladı:
“Riskli bölgelerin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi, zemin etütleriyle yapı güvenliğinin artırılması, kent dokusuna uygun, sürdürülebilir dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, vatandaşların haklarını koruyan, uzlaşı odaklı bir dönüşüm modelinin oluşturulmasıdır.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, depreme karşı alınan önlemler kapsamında yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. 2023 yılında Japonya ile başlatılan Bursa Deprem Risk Azaltma, Önleme ve Planlama Projesi kapsamında önemli çıktılar elde edileceğini belirten Mustafa Bozbey, projenin 2026 yılında tamamlanacağını ifade etti.
İşte projede öne çıkan üç temel başlık:
Deprem Tehlike Risk Analizi: Altyapı ve kamu binalarının risk analizi yapılarak, Büyükşehir Belediyesi’nin tehlike ve risk yönetimi anlayışının güçlendirilmesi sağlanacak.
Kentsel Dirençlilik Planı: Mekânsal planlara entegre edilecek bu plan ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların süreci anlaması teşvik edilecek.
Uygulanabilir Hedefler: Kentsel dirençlilik planının, diğer kurumların planlarıyla uyumlu hale getirilmesi ve uygulanabilir hedeflerin belirlenmesi sağlanacak.
3 BÖLGEDE MİKROBÖLGELEME ETÜT ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Ayrıca, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde mikrobölgeleme etüt çalışmalarının sürdüğünü de dile getiren Başkan Mustafa Bozbey, elde edilen yeni verilerle zemin altyapısının analiz edileceğini vurguladı.
BURSA’DA 26 BİN BİNA YIKILMA TEHLİKESİ ALTINDA!
Bursa’da 628 bin binanın bulunduğunu, 122 bin binanın deprem riski taşıdığını, 26 bin binanın ise yıkılma tehlikesi altında olduğunu paylaşan Mustafa Bozbey, kentsel dönüşüme hız verdiklerini aktardı.
Bursa’nın afetlere karşı dirençli olması için birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Bozbey, 6 büyükşehir belediyesinin yer aldığı MCR 2030 Programında yer aldıklarını da dile getirdi.
“BUGÜNE KADAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İHMAL EDİLMİŞ SOSYAL DONATI KISMINI TAMAMLAYACAĞIZ”
“İnsan odaklı kentsel dönüşüme ihtiyaç” var diyen Başkan Mustafa Bozbey şunları kaydetti:
“Binayı dirençli hale getiriyoruz ama sosyal donatıları da göz önümüzde bulundurmalıyız. Biz bölgesel anlamda bütüncül bir dönüşüm hedefliyoruz. 2025 yılında kentsel dönüşüm strateji planımızı tamamlamış olacağız. 17 ilçe belediyemizle görüşerek gerekli bilgileri topladık. Bu alanlarda nasıl bir dönüşüm olacağını hep birlikte netleştireceğiz. Bursa Kent Konseyimizle çalıştaylar düzenlemeye devam edeceğiz. Bugüne kadar kentsel dönüşümün ihmal edilmiş sosyal kısmını tamamlayacağız.”
5 farklı noktada kentsel dönüşüm irtibat ofisi kurulduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, süreçle ilgili vatandaşlara bilgilendirme yapıldığını ve dönüşüm sürecinin şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütüleceğini vurguladı.
DEMİRYOLU ALTI BÖLGESİ İÇİN PROJELERE START VERİLDİ
Demiryolu altı bölgesi için düşünülen dönüşüm projeleriyle, çöküntü alan olarak değerlendirilen bölgede kaçak yapılaşmanın yarattığı güvenlik sorunlarının çözüleceğine dikkat çeken Başkan Bozbey, “Bursa’nın geleceğini daha yaşanabilir ve güvenli inşa edeceğiz. Demiryolu altı bölgesinde kentsel dönüşüme başladık. Çöküntü alan olarak değerlendirdiğimiz bu bölgede projelere başladık. Bu bölgede kaçak yapılaşma olduğu için güvenlik sorunları da yer alıyor. Saha çalışmaları ile sorunları ve talepleri alarak projemizi iş birliği içerisinde yürüyoruz. Bu proje 9 mahalleyi kapsıyor. Etap etap uygulanarak sadece yapı stoku yenilenmeyecek, sosyal donatı alanları da olacak. Ulaşım sorunlarını da göz ardı etmiyoruz” dedi.
Kestel’den Osmangazi’ye kadar uzanacak “Kuzey Bulvarı” projesinin İzmir Yolu’ndaki trafik yoğunluğunu azaltacağının da altını çizen Bozbey, “İzmir Yolu’ndaki trafik yoğunluğunu da azaltacağız. Kestel’den başlayarak Osmangazi’ye kadar olacak ‘Kuzey Bulvarı’ önem taşıyor. Bulvarın yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: