İlminur Atçı/ Nöbetçi Gazete
Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde, çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Seramik Bienali’nin bu yıl 2’ncisi düzenleniyor.
Ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası seramik bienali olma özelliği taşıyan, Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda gerçekleştirilen 2. Uluslararası Seramik Bienali’nin tanıtım toplantısı, Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu’nda yapıldı.
Bursa, yurt içi ve yurt dışından sanatseverleri ağırlamaya hazırlanırken, Bienalin onur konukları, çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan olacak. Onur konukları dışında toplantıda, Türk Seramik Derneği Başkanı Taner Kavas, Türk Seramik Derneği Başkan Yardımcısı ve Küratör Mutlu Başkaya, Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Küratör Fatma Batukan Belge, T.S.D Yönetim Kurulu üyesi ve Küratör İlham Marasali, Durma Sanat Temsilcisi Gamze Çelebi, 2’inci Uluslararası Seramik Bienali Koordinatörü Huri Aykut konuşmalarını yapacak.
Bienalde yapılacak sergiler ve yerleri şu şekilde:
Uluslararası Ana Sergi - Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu
Onur Konukları Sergisi - Nazım Hikmet Kültürevi Yeraltı Galerisi
Hacettepe Üniversitesi Macsabal Heykelleri ve Tepebaşı Belediyesi Uluslararası Pişmiş Toprak Heykelleri - Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Türkiye Seramik Federasyonu Koleksiyonundan Fantastik Çaydanlıklar - Hilton Bursa Convention ve SPA
Onur konuklarının başyapıtları - Hilton Bursa Convention ve SPA
Küratörlerin yapıtlarından örnekler - Hilton Bursa Convention ve SPA
Bienal Ödül Heykelciliği Yarışma Sergisi Ateşin Çocukları- UNIVERA (İstanbul) Akeramos Galeri (Bursa)
Çini Sergisi - İznik Müzesi
Öğrenci Çalışmaları Sergisi Miras- Bursa Uludağ Üniversitesi
Seramik Heykel Sergisi Ayfer Karamani Anısına - Bursa Arkeoloji Müzesi
3D Seramik Sergisi Dataizm - Bursa Uludağ Üniversitesi Metaverse
Tanıtım programının açılış konuşmasını yapan TSD başkanı Taner Tavas, 'Derneğimiz isminde Türk ibaresi olan son derece önemli bir organizasyon. Bizim derneğimizin dünyada başka örneği yok. 3 kanadı bir araya getirdiğimizden dolayı bir farklılığımız var. Son derece aktif bir derneğiz. Her kanadımızda aktif etkinliklerimiz olacak. Sosyal hayata dokunduğu için en aktif kanadımız sanat oluyor. Biz sürekli güçlü bir işbirliği aradık ve onu da Bursa’da bulduk. Bize çok güzel katkıları olan Nev Sağlık Grubu'na, Durma Sanat’a ve diğer tüm sponsorlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Tüm Bursalıların katılmasını arzu ediyorum' dedi.
Seramik sanatında pişirme yönteminin önemini vurgulayan Türk Seramik Derneği Başkan Yardımcısı ve Küratör Mutlu Başkaya, 'Çağdaş sanat ortaya özgün nesne çıkarınca sanat eseri olur. Her çıkan nesne bir sanat eseri değildir. Gençelerimiz, geleceğimiz ve sanatın temel mirasıdır' İfadelerini kullandı.
İnsanlığın nereye gittiğine odaklandıkları bir bienal düzenlediklerini söyleyen Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Küratör Fatma Batukan Belge ise, 'Bugün burada hem bir gazeteci hem de seramik sanatçı olarak bulunuyorum. Burada bulunan bu iki meslek grubuna çok teşekkür ederim. Dünyayı en çok değiştiren varlık insandır. İnsan olarak nereye geldiğimizi biliyoruz ama nereye gidiyoruz? Bienalde bu konuyu ele aldık. İnsanların geleceği için sorular sormak adına bu bienalde bulunuyoruz. Bizim burada olmamızı sağlayan tüm sanatseverlere ve sponsorlara teşekkür ediyorum' diyerek konuşmasını tamamladı.
Onur konuğu Prof. Dr. Güngör Güner, 'Çömlekçilik haritası çıkardım. Bu haritada kadınların çok fazla olduğunu fark ettim. Kadınlarımızın, pişirme olmadan kendi elleriyle günde 100’den fazla çömlek yaptıklarını gördüm. Biz üniversite seramik bölümünde öğrenirken aslında kadınlarımız zaten kendi elleriyle yapıyordu. İnsanlara yaşarken değer verilmesi önemli bir şey' dedi.
Bursa’da olmaktan çok mutlu olduğunu belirten bir diğer onur konuğu Tüzüm Kızılcan ise, 'Çamurla ilişkim çocuk yaşlarında başladı ama bunu daha sonra devam ettireceğimi bilmiyordum. Üniversitede mühendislik okurken hobi olarak yapıyordum bu işi. Daha sonra ciddiye aldım ve atölyeye başladım. Şu an geldiğimiz yere bakarsak ne kadar gurur duysak az. Bizi bir araya getiren herkese çok teşekkür ederim. Daha çok birbirimize dokunalım daha çok paylaşalım' diyerek konuşmasını noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: