Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek, tarımdaki sorunlara çözümler üretmek ve kırsal kesimlerdeki insanların geçim kaynaklarını iyileştirmek konu başlıklarını ele alan ‘Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesindeki Agroekoloji Uygulamaları 2023 Forumu’ Karaman Dernekler Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Düzenlenen foruma, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak’ın yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Doğu Avrupa ve Orta Asya Agroekoloji Forumu'nda Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, İran, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna katılımcı ülke olarak yer aldı.
"KAR AMAÇLI YAKLAŞIM GIDA KRİZİNE YOL AÇIYOR"
Doğaya verilen zararı umursamadan kar odaklı bir yaklaşım sergileyen üretimin gıda krizine yol açtığını vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, "Tarımsal üretim potansiyelimiz çok yüksek ancak ne yazık ki yanlış tarım politikaları sonucu üretimiz azaldı. Çiftçimiz toprağa küsmüş durumda bu duruma çözüm aradığımız için yerel yönetim olarak hiç görevimiz olmasa da tarım alanında da çalışmaya başladık.
En önemlisi de çocukları tarımsal üretimi konusunda bilinçlendirmek için eğitim çalışmalarını başlattık. Kentbostanlarımızı kurduk ve üretim denemelerine başladık. Oysa biz çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasın genetiğiyle oynanmamış ata tohumları olduğuna düşünüyoruz. O yüzden Anadolu'nun her köşesinden topladığımız ata tohumlarını koruduğumuz bir tohum kütüphanemizde bulunduruyoruz. Halkımıza da ücretsiz dağıtıyor ve yaygınlaştırılmasında sağlıyoruz" dedi.
Yerel ve aile işletmelerini desteklediklerini belirten Başkan Erdem, ”Nilüfer kırsalında tarımı geliştirmek üzere Ünye Belediyemizde de üyesi olduğu bir kooperatif kurduk ve kentbostanlarında yapmış olduğumuz ürün denemelerini çiftçileri de bu süreci katarak kırsalda tarım arazilerine taşıdık. Bu kooperatif Nilüfer Belediyesi'ne ait yaklaşık 500 dekar arazide ortak hizmet anlayışıyla ekolojik tarım faaliyetlerini de gerçekleştiriyor ve orada birçok tohumla ilgili üretilmiş olduğumuz ürünleri de daha sonrasında da bu bostanlarda değerlendirmek üzere işlemeye çalışıyoruz.
Nilüfer’de yerel çiftçiler ve küçük aile işletmelerinin ürettikleri taze ya da işlenmiş gıda ürünlerini herhangi bir vergi ve harç yükü olmadan satışa sunarak vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. İlçede özellikle kadın derneklerini, yöresel ürünlerin üretimi ve satışı konusunda teşvik ediyoruz. Kadın dernekleri ve kooperatifler de burada gıda mühendisi denetiminde hijyenik koşullarda gıda üretimi yapabiliyor ve ürünlerini de Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Bostan satış noktalarında halka ulaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.
Doğu Avrupa,Balkanlar, Güney Kafkasya ve Orta Asya bölgelerinden Agroekolojik çalışma örneklerinin sunulmasının ardından forum sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: