Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen etkinliğe, İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Basın İlan Kurumu Bursa Bölge Müdürü Osman Başeğmez, sağlık çalışanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Doğru habercilik ve medya etiği bağlamında bağımlılık ve intihar haberlerine yer verilen programda, medyada yer alan bu türdeki haberlerin toplum ve ruh sağlığı üzerindeki etkileri konuşuldu.
“BİR KİŞİYİ KURTARAN BÜTÜN İNSANLIĞI KURTARMIŞTIR”
“Önlenebilir ölüm vakalarında ne yapabiliriz, nasıl engelleyebiliriz” diye düşündüklerini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'nın, il müdürlüklerinin ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bu konu üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Medyaya yansıyan bu tür vakalarda medya mensuplarına çok iş düştüğünü belirten Orkun Yıldırım, “Bir kişiyi kurtaran bütün insanlığı kurtarmıştır” düşüncesiyle duyarlı olunması gerektiğini dile getirdi.
“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN”
Bu tür olayların pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de artığını söyleyen
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, bu durumun kamu sağlığı sorunu olduğunu ve üzerinde önemle durulması gerektiğini dile getirdi.
Vakalarda önleyici tebdirlerin çok önemli olduğunu, medyanın da bu konuda özellikle katkı sunması gerektiğini belirten Ali Fuad Gölbaşı, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düşüncesi ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Ali Fuad Gölbaşı bu tür haberlerde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:
"İntihar haberleri yapılması durumunda intihar yönetimine, mekana değinilmemeli. Olay basit ve yoksun bilgilerle ayrıntılılara yer verilmeden haberleştirilmeli. İntihar haberleri gazetelerin ilk sayfalarında, internet sitelerinde, manşetlerde, son dakika ibaresiyle tekrarlayan bi şekilde ekranlarda yer almamalı. İntihar hiçbir zaman yüceltilmemeli, cesur bir davranış olarak sunulmamalı."
“ÖZENDİRİCİ MESAJLAR VERMEYİN”
Bağımlılık haberlerinde de dikkat edilmesi gereken kriterleri anlatan Ali Fuad Gölbaşı, bu haberlerde belirli kişi ve kurumları hedef haline getirecek genellemelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Bağımlılık haberlerinde olumsuz tutum beklenti, akran isteklerine gençlerin nasıl karşı koyabileceklerini direneceklerine ilişkin mesajlara yer verilmesi gerektiğini anlatan Gölbaşı, tedavi süreçlerinin doğru anlatılması, gereksiz bilgi verilerek,yanlış davranış konusunda yol gösterici olunmaması gerektiğini dile getirdi.
Medya iletilerinde özendirici, merak uyandırıcı, örtülü mesaj verilmemesine dikkat edilmeli” ifadelerini kullanan Gölbaşı, farkındalık eğitimine katılanlara teşekkür etti.
İNTİHARI ÖNLEMEDE MEDYANIN ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Gemlik Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mustafa Akan da intihar vakalarını psikolojik yönüyle değerlendirdi.
Bu davranışa medyanın etkisinin olup olmadığının, geçmişten günümüze kadar tartışılan bir konu olduğunu dile getiren Psikiyatri Uzmanı Mustafa Akan, medyada sunulan intihar olgusuyla ilişkili öykülerin ister gerçek, ister kurgusal olsun toplum üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı görüşünün çok eskilere dayandığını ifade etti.
Mustafa Akan, bu davranışta medyanın etkilerini anlamaya yardımcı etkenleri şöyle anlattı: "Taklit edenin özellikleri, model alınan kişinin özellikleri, model ile öğretilenler, taklit süreci, taklit etmenin koşulları, intiharla ilişkili modellerin ya da öykülerin toplum üzerindeki etkisi.
İntiharı önleme yaklaşımı açısından medyanın rolüne dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Mustafa Akan, medyanın toplumda çift yönlü etkiye sahip olduğunu söyledi.
Medyanın, sağlıklı kişilerarası ortamı oluşturma açısından bir potansiyele sahip olduğu gibi olumsuz normlar da sergileyebileceğini aktaran Mustafa Akan, “Medyanın intiharı önleme alanında katkısı gözardı edilemez. İntiharla ilgili bir yayının içinde intiharı önleme konusunda bilgilendirme yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Mustafa Akan, intiharı önleme yaklaşımı açısından haberin etkisini azaltıcı faktörleri şöyle sıraladı: "Alternatif ve yardım yolları gösterilmesi, intiharla sonuçlanmayan baş edilmiş kriz durumlarına ilişkin bilgi verilmesi, toplumun genel olarak intihar davranışı konusunda bilgilendirilmesi, birisi intihar düşüncesinden söz ediyorsa neler yapılabileceği konusunda yol gösterici bilgiler verilmesi, intihar davranışına ilişkin uyarıcı ipuçları konusunda bilgilendirme yapılması.
Basın mensuplarının kullandığı haber dilinde bu kriterlerin önemsenmesinin hayati olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Mustafa Akan, farkındalık eğitimine katılan katılımcılara teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: