NESLİHAN MEMİŞ / NÖBETÇİ GAZETE
Deprem Master Planı Paneli, BAOB Yerleşkesi İMO Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Etkinlikte, deprem risklerinin azaltılması ve alınması gereken önlemler konusunda uzman isimler görüşlerini aktardı.
“DEPREMİ ENGELLEYEMEYİZ AMA HASARLARINI ÖNLEYEBİLİRİZ”
Etkinliğin açılış konuşmasını, İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, depremlerin ülkemiz için kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurgulayarak, “Depremi engellemek imkansız ancak yaratacağı hasarları önleyebiliriz” dedi.
“MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAYAN HER BİNA TABUTTUR”
Erdem, Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer aldığını ve geçmişte yaşanan depremlerin, bilinçsiz yapılaşmanın acı sonuçlarını gözler önüne serdiğini belirtti. Mevcut yapı stokunun büyük bir bölümünün risk taşıdığını ifade eden Erdem, “Mühendislik hizmeti almayan her bina tabuttur. Bu binaların belirlenip güçlendirilmesi ya da yıkılması zorunluluktur” diye konuştu.
“YENİ BİR MASTER PLANI OLUŞTURULMALI”
Kentsel dönüşüm çalışmalarında riskli bölgelerin net bir şekilde sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Başkan Erdem, şehirlerin deprem envanterinin çıkarılması ve binaların durumlarının detaylı analiz edilmesi gerektiğini aktardı. Erdem, “İyi analiz yapılmalı, güçlendirme ihtimali olan binalar güçlendirilmeli, güçlendirilmesi mümkün olmayan yapılar ise kontrollü şekilde yıkılmalıdır. Tüm bu süreçleri kapsayan yeni bir master plan oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.
“DEPREM BİLİNCİ KAZANDIRILMALI”
Deprem bilincinin topluma kazandırılması gerektiğine vurgulayan Erdem, okullarda ve iş yerlerinde deprem eğitimi verilmesi ve tatbikatlar düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Erdem, deprem öncesinde ve sonrasında toplumun nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini çünkü en büyük yıkım ve can kayıplarının yanlış yapılaşmadan ve bilinçsizlikten kaynaklandığını belirtti.
“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”
Depremin etkilerini önlemenin bilimsel ve mühendislik temelli çözümlerle çözülebileceğini belirten Erdem, “Her zaman söylüyoruz, deprem öldürmez, mühendislik hizmeti almayan bina öldürür. Kanunlardaki eksiklikler giderilmeli, devlet kurumları, yerel yönetimler, akademisyenler ve vatandaşlar iş birliği içinde olunmalıdır” diye konuştu.
Erdem konuşmasının sonunda, inşaat mühendislerine hak ettikleri değerin verilmesi gerektiğini söylerken, “Deprem riski ortadayken hala neyi bekliyoruz? Bilimin ışığında, güvenli kentleri birlikte inşa etmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.
“DEPREM BİZE KENDİNİ HATIRLATTI”
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise, Bursa’da geçtiğimiz pazartesi günü meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depreme dikkat çekti. Yaşanan depremin ‘Beni unutmayın, buradayım’ diyerek kendini hatırlattığını söyleyen Başkan Aydın, “Bu, bin yıldır uyuyan bir deprem. Bursa gibi merkezi çarpık kentleşme ve yapı stokunun büyük sorun teşkil ettiği bir şehirde, bu uyarıyı ciddiye almalıyız” dedi.
“BURSA’DA BİNLERCE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL”
Başkan Aydın, Osmangazi’nin merkezinde deprem yönetmeliğine uygun olmayan binlerce yapı bulunduğunu aktarırken, bölgedeki binaların büyük bir kısmının risk taşıdığını, yaklaşık 400 bin binanın depreme dayanıklı olmadığını ifade etti. Ova bölgesindekilerin yanı sıra, inşaat ömrünü tamamlamış başka yapıların da bulunduğunu belirten Aydın, bunların hızla yenilenmesi gerekiyor diye konuştu.
“DEPREMİ UNUTUYORUZ AMA GERÇEK HALA BURADA”
Kahramanmaraş depreminin üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatan Başkan Aydın, yaşanan acıların hızla unutulduğunu ancak depremin değişmeyen bir gerçek olduğunu vurguladı. “Yeni yapıların bile nasıl yıkıldığını, insanların donarak hayatını kaybettiğini gördük. Ancak tüm bu yaşananlara rağmen yeterince hızlı hareket edemiyoruz” diyen Aydın "Yerel yönetimler, vatandaşlar ve uzmanlar olarak el birliğiyle çözüm üretmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ÜÇ BÖLGEDE DEPREM HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM HIZLA BAŞLAYACAĞIZ”
Kentsel dönüşüm çalışmalarına dair de konuşan Aydın, üç bölgede gerekli hazırlıkların tamamlandığını ve onay sürecinin ardından hızlıca çalışmalara başlanacağını açıkladı. “Elimizi taşın altına koyduk, süreci hızla tamamlamak için var gücümüzle çalışacağız” diyerek dönüşüm projelerinin öneminin altını çizdi.
“VERİLEN RUHSATLAR KENTİ KİTLEMİŞ DURUMDA”
Panelde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız da yerel yönetimlerin imar planlarını, ruhsatlarını veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sadece deprem açısından değil konum olarakta göz önüne alarak ruhsat vermesinin, kentleri daha yaşanılabilir hale getireceğini ifade etti. Saldız, “Verilen ruhsatlar kenti kilitlenmiş hale getirmektedir” diye ekledi.
Panelde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Prof. Dr. Mustafa Erdik, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Önder Çetin ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erhan Altunel sunumlarını gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Livaoğlu’nun yaptığı, katılımcıların sorularıyla interaktif bir şekilde ilerleyen panelde, Bursa’nın deprem master planı çerçevesinde atılması gereken adımlar tartışıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: