Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa’da Öğretmenlik Meslek Kanunu'na yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor.
Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Öğretmen Sendikası'nın öncülüğünde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı.
Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Engin Yurdakul, kanunun öğretmenlerin taleplerini göz ardı ettiğini belirterek, “Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur.
Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır” dedi.
“MESLEK KANUNU TANIMI YANILTICIDIR”
Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem ise, kanunun öğretmenlerin haklarını güvence altına almak yerine, onları daha da zor koşullara sürüklediğini ifade etti. Erdem, “Bugün burada Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi ile ilgili itirazlarımızı sizlerle paylaşmak için toplandık. Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Kanuna dair temel itirazlarımızı dile getireceğiz. Meslek kanunu tanımı yanıltıcıdır. Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor, bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konular hiçbir şekilde kapsamda yer almıyor” diye konuştu.
“EĞİTİM FAKÜLTELERİ SUÇLANIYOR”
Hürriyetçi Eğitim-Sen 1 nolu şube Sedat Gençler de, kanunda uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarının korunduğunu, ancak ücret düzenlemesinin tüm öğretmenleri kapsaması gerektiğini söyledi. Gençler, “Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, görevde herhangi bir yetki farklılaştırması olmadan korunmuştur. Meslek kıdemi esas alınarak yapılan ücret düzenlemesi, tüm öğretmenlere unvan şartı aranmaksızın verilmelidir.Eğitim fakülteleri suçlanıyor. Kanun teklifine göre Millî Eğitim Bakanlığı başarılı, eğitim fakülteleri ise başarısız olarak gösterilmektedir. Bu gerçek dışı bir iddiadır ve öğretmen yetiştiren kurumların itibarını zedelemektedir” ifadelerini kullandı.
Özel Sektör Öğretmen Sendikası Başkanı Koray Aslantaş da, kanunun öğretmenlerin sosyal haklarını görmezden gelindiğini ve Milli Eğitim Akademisi anlayışını reddettiklerini belirtti.
Son olarak, Anadolu Eğitim-Sen Başkanı Işıl Güler, kanunun öğretmenlerin ekonomik ve demokratik haklarını iyileştirmediğini söyledi.
Güler, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununun hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimleri bu kanun teklifiyle daha da yaygınlaştırılmakta, hazırlık eğitimi adı altında yeni bir güvencesizlik basamağı eklenmektedir” diye konuştu.
Bursa'da eğitim sendikalarından Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin ortak eylem!
— Nöbetçi Gazete (@NobetciGazete) October 2, 2024
Bursa’da sendika üyesi öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı tepkilerini dile getirerek hak ve taleplerinin göz ardı edildiğini söyledi.#bursa #eğitim #öğretmen pic.twitter.com/o8D0qIp1FE
Yorumlar
Kalan Karakter: