Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Engin Yurdakul, okullardaki temizlik görevlisi probleminin çözülemediğini söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığının İŞKUR vasıtasıyla yaptığı görevlendirmelerin ihtiyaca göre yapılmadığını, temizlik işinin okulun yerel imkanları ile çözülmeye çalışıldığını dile getirdi.
Tasarruf tedbirleri çerçevesinde sınıfların birleştirildiğini belirten Engin Yurdakul, sınıf mevcutlarının artmasıyla birlikte, eğitim faaliyetlerinin kalitesinin düştüğünü söyledi.
“OKUL İDARELERİ YANDAŞLARI KAYIRMA SİSTEMİNE DÖNDÜ!”
Cumhuriyet ve Atatürk konusunda faaliyetlerde bulunan öğretmenlere yönelik idari sorgulamaların artığına dikkat çeken Engin Yurdakul, asılsız bir takım iddialarla öğretmenlerin gözünün korkutulmaya çalışıldığını ifade etti.
Başkan Yurdakul, eğitim yılının ilk çeyrek döneminde yaşanan sorunları şöyle dile getirdi:
“Öğretmenler norm fazlası öğretmen genelgesi ile sürgüne mahkum edildi. Okul idareleri, yandaşları kayırma sistemine dönüştürüldü. Bu konudaki beklentimiz öğretmenlerimizin aile bütünlüğünü bozmadan kadrolaşma amacından uzak norm ihtiyacının karşılanmasıdır. Aslında ücretli öğretmenliğin ortadan kaldırılması ile gerek ilimizde gerekse tüm Türkiye' de norm fazlalığı diye bir problem ortadan kalkacaktır. Tamamen planlama hatasından kaynaklanan bu durumun faturası öğretmenlere çıkarılmamalıdır. Bursa ilimizde yaklaşık 500 civarındaki öğretmenimizi ilgilendiren bu hayati konuda öğretmenlerin istekleri ve mazeretleri dikkate alınmalıdır. Ve kesinlikle resen atamalarda il içi uygulaması yapılmamalıdır.”
“RESMİ TORPİLLER BURSA’DA DA CAN YAKTI”
Öğretmen atamalarında resmi torpil yapıldığını dile getiren Yurdakul, bu torpillerin Bursa'da da can yaktığını belirterek, “Yıllar önce cemaat tarafından soruların çalınarak sıralamaların değiştirilmesinden farkı kalmamıştır. Üstelik bu haksızlık artık resmi yöntemlerle yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“OKULLARDA GÜVENLİK SORUNU VAR”
Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem de okulların güvenli yerler olmaktan uzaklaştığını vurgulayarak, isteyen herkesin elini kolunu sallayarak rahatlıkla okullara girebildiğine dikkat çekti. Okulların çoğunda güvenlik görevlisinin bulunmadığını söyleyen Başkan Erdem, olanların ise ücretlerinin veliler tarafından karşılandığını belirtti.
“MÜLAKAT SONUÇLARI KAMUOYUNDA RAHATSIZLIK YARATTI”
Türkiye’de 100 bine yakın ücretli öğretmen olduğunu, bu öğretmenlerin 13-15 bin lira karşılığında kadrosuz ve güvencesiz bir şekilde çalıştığını söyleyen Başkan Derviş Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama yapmayarak bir kadrolu öğretmen ücretine 4 tane ücretli öğretmen çalıştırdığını dile getirdi. Açıklanan mülakat sonuçlarının da kamuoyunda ciddi rahatsızlık yarattığını bildiren Başkan Erdem, ekim ayında yasalaşan ÖMK ile (Öğretmenlik Meslek Kanunu) öğretmenlerin ekonomik, özlük ve demokratik hiçbir sorununa çözüm üretilmediğini, aynı işi yapan eğitim emekçilerine farklı ücretler verilerek, eşit işe eşit ücret ilkesine de aykırı davranıldığını söyledi.
“ÖĞRENCİLER UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR”
MESEM’lerde (Mesleki Eğitim Merkezleri) öğrencilerin en ağır koşullarda ucuz işgücü olarak çalıştırıldığına da dikkat çeken Derviş Erdem, “Geçen hafta Manisa’da bir öğrencimiz MESEM kapsamında gittiği iş yerinde tüfekle vurularak öldürülmüştür. Bakanlık öğrencilerimize gerçekten meslek edindirmek istiyorsa bir an öce okullarımızda uygun koşullar sağlayarak bu eğitimin okullarda yetkin öğretmenlerimiz tarafından güvenli biçimde verilmesini sağlamalıdır” dedi.
“CEMAATLERLE PROTOKOLLER YAPILMAYA DEVAM EDİLİYOR”
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öğretmenlere, eğitim bilimcilere, sendikalara sorup danışılmadan hazırlanıldığını da ifade eden Başkan Erdem bu müfredatta, eğitimde bilimsel düşünceyi gerileten ve toplumsal cinsiyet eşitliğini zayıflatan içeriklerin öne çıktığını söyledi. ÇEDES çerçevesinde çeşitli dernek, vakıf ve cemaatlerle protokollerin yapılmaya devam edildiğini de aktaran Erdem, “Bakanlık asli görevini başkalarına devrederken, laiklik ilkesini hiçe sayarak suç işliyor” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLARIN SERVİS HAKKI ELİNDEN ALINDI”
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Bursa Şube Başkanı Barış Dinga da Bursa’da eğitimin ilk çeyrek dönemini değerlendirdi. İktidarın eğitimde dinselleşme ve piyasallaşma politikası yürüttüğünü dile getiren Başkan Barış Dinga, şeriat isten bazı okul müdürlerinin ÇEDES’ ten cesaret bularak okulda başı açık kız öğrenci istemedikleri gibi olayların yaşandığını söyledi.
Devletin giderek kamusal eğitimden çekildiğini aktaran Başkan Dinga, Büyükorhan’ da servis hakları ellerinden alınan öğrencilerin, liselerine otostop çekerek gitmeye çalışırken kaza geçirdiklerini bildirerek, son olarak velilerin çocuklarının geleceklerini kazanması için mücadele etmeleri gerektiği mesajını verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: