Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa'daki lokantacılar, yüksek girdi maliyetleri ve KDV oranlarındaki değişimlerle mücadele ediyor. Bu konuya ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuşan Bursa Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler ve Benzeri Esnaf Odası Başkanı Arif Tak önemli açıklamalarda bulundu.
Bursa Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler ve Benzeri Esnaf Odası Başkanı Arif Tak, sektörlerindeki fiyatları etkileyen unsurları açıkladı. Tak, kiradan sosyal güvenlik primlerine kadar birçok faktörün fiyat listesine etki ettiğini vurgulayarak, "Fiyat listesine etki yapan çok faktör var. Kira, SGK primleri, enflasyon, elektrik, yağ, pirinç aklınıza gelecek her şey etki ediyor. yağına kadar, pirincine kadar etki ediyor. Bizler esnaf sanatkar olarak geçiyoruz, hem üretim yapıyor hem satış yapıyoruz. Bu nedenle bizleri etkilenmeyecek hiçbir madde yok. Esnafımız elinden geldiğince zam yapmamaya çalışıyor hatta eskiden fiyat listesinden daha düşük satıyorlardı" dedi.
Tak, 2015 yılında çiçek yağının kilosunun 14 lira olduğunu belirterek, bu yılın rakamlarına değindi. Yağ ve et fiyatlarının artışını örnek veren Tak, "2015’te yağ 22 lira, et ise 21 liraydı. 2022’de sıvı yağ 100 lira iken, et fiyatı 350 lira olmuş. Bu noktada yiyeceklere gelen zamlar bizleri ciddi şekilde etkiliyor” diye konuştu.
“KDV ARTIŞI ESNAFI SIKINTIYA SOKUYOR”
KDV oranlarının da sektörü etkilediğini dile getiren Tak, geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan iken yapılan görüşmeler sonucunda KDV oranının yüzde 8'e indirildiğini ancak sonrasında tekrar arttığını belirtti. Tak, bu durumun esnafı sıkıntıya soktuğunu ifade ederek, "Malı alırken KDV'sini ödüyorsunuz. İşletmeler 20 bin ila 100 bin arasında aylık KDV ödüyorlar" şeklinde konuştu.
“GEÇTİĞİMİZ SENELERE GÖRE TALEP DÜŞTÜ”
Tak, sektörlerindeki maliyet artışlarına dikkat çekerek, bu durumun lokantacıları zorladığını ifade ederek " Maliyet artışının sebebi ne? O mamülleri üretip ham maddesini, lokantalara veren kişiler aldı başını gitti. Lokantacılar mecbur zam yapmak zorunda kaldı. İnsanlar yemek yemek zorunda olduğu içinde mecburen talep gösteriyor. Geçtiğimiz senelere oranla talepte ciddi bir düşüş var diyebiliriz” dedi.
“DEVLETİN BU KONUDA ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKİYOR”
Tak, önceki yıllarda daha fazla kar ettiklerini belirterek, şu anda karların düştüğüne dikkat çekti. Asgari ücretle bir çalışanın sigorta priminin 4 bin 200 lira olduğunu vurgulayan Tak, "Eğer 7-8 kişi çalıştırıyorsanız, bu miktar 40 bin lirayı aşıyor. Bu ücreti nasıl ödeyeceksiniz? Zorunlu olarak zam yapmanız gerekiyor. Devletin bu konuda çözüm üretmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
“DÜZENLEME YERİNE DENETİMLER ARTTIRILMALI”
Sektörlerdeki düzenlemelerin yanı sıra denetimlerin de artırılması gerektiğini belirten Tak, "Ne kirası, ne elektriği, ne yağı frenlenebilir; hepsi aldı başını gitti. Devletin şunu yapması lazım diyemiyoruz, ama her şeyden önce denetim gelmesi lazım. Milli Korunma Yasası gibi bir şey çıkarmaları gerekiyor. Şu anda satıcı 3'e alıyor, 5'e satıyor. Bu olmaması gereken bir durumdur. Bunun dışında piyasada kaçak çalışanlar var, bunların da frenlenmesi lazım. Herkes bildiğini okuyor. Bu şartlar altında işlerin rahat yürümesi çok zor. Sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz"ifadelerini kullandı.
Sözlerini noktalarken, milli koruma yasası gibi bir düzenlemenin yapılmasının önemine dikkat çekerek bu tür bir yasa sayesinde haksız kazançların önleneceğini ifade etti.
Fiyat listesi şu şekilde:
Yorumlar
Kalan Karakter: