Gülizar Helvacı / Nöbetçi Gazete
BAOB’daki Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda düzenlenen panelde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhanettin Kaya ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Recep Fedakar konuşma yaptı.
Dr. Serap Topçuoğlu'nun moderatörlük yaptığı programda konuşan Prof. Dr. Uzman Kaya, 'Hekim intiharlarına psikososyal pencereden bakış' konusunu değerlendirdi.
Diğer konuşmacı, Uzman Fedakar ise 'İntihar istatistikleri, intihara götüren nedenler ve yapılması gerekenler' konuları üzerinde durdu.
“BURSA’DA İNTİHAR HIZI 4.60”
İlk olarak intiharın tanımını yapan Uzman Dr. Fedakar, konuşmasına dünya çapındaki istatistiksel verileri paylaşarak devam etti. Bursa’da intihar hızının 4.60 civarında olduğunu söyleyen Uzman Dr. Fedakar, “Erkekler kadınlara göre 3 kat daha fazla intihar ediyor. Kadınlar daha çok kimyasal madde kullanarak intihar ediyor. Erkekler ise şiddetli yollarla hayatına son veriyor. Bursa’da ölüme götüren bir numaralı faktörü hastalık olarak görüyoruz. Son zamanlarda büyük bir sorun haline gelen madde bağımlılığı kendini ölüme sürükleme konusunda sıkça karşımıza çıkıyor. Mesleki sorunlarla karşılaşma, gelir yetersizliği gibi konular hekimleri hayatlarını sonlandırmaya itiyor. Sağlık sektöründe en çok intihar edenler hekimler, 2. Sırada ise hemşireler bulunuyor. Kullandıkları yöntemler arasında kendilerine bir takım ilaçlar enjekte etmek olduğunu görüyoruz. Hekimleri intihara sürükleyen büyük bir diğer sorun ise depresyon olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.
Uzman Dr. Fedakar, hekimlerin intiharını önlemek için neler yapılması gerektiğini şu şekilde sıraladı: İl olarak standartlar çerçevesinde verilerin toplanması, iş yükünün insanî ve tıbbi olarak ayarlanması, güvenceli maaş sisteminin uygulanması ve sorunun net olarak ortaya konulması, intihara meyilli bireylerin tespit edilip bu yönde psikiyatrik desteğin verilmesi.
“POLİTİK ÇALIŞMALAR YAPILMALI”
Panelde konuşmacı olan diğer isim Uzman Dr. Kaya, “Türkiye’de intihar oranı diğer ülkelere göre daha az, ancak artış hızı ciddiye alınmalı. Siyasal iktidarın ekonomik yöntemleri ile kapanmaya gitmemiz pandemi döneminde umutsuzluk ve depresyona girmeye, intiharlarda artış görünmesine sebep oldu. Türkiye’de intiharı önlemeye yönelik bir çalışma yok. Uygulanan politikalar ise bu durumdaki artışı arttırıyor. Verilere baktığımızda intihara sürükleme aşamasında en büyük sebep olarak işsizliği karşımıza görüyoruz. Kişinin ekonomik durumu intihar durumu ile doğrudan ilişkilidir. Bu konuda ne yazık ki yeterli inceleme yapan bir kurum veya politika yok. Diğer meslek gruplarına göre hekimlerin verileri son zamanlarda çok yüksek. Bu durum bizi mesleğimiz içinde ne kadar savunmasız olduğumuzu gösterdi. Eğer hekim sağlıklı bir iş gücüne sahip değilse, bu onun psikolojisinin bozulmasına sebep oluyor. Hekimler kendini rahat ve güvende hissetmiyor, bu da çok önemli bir sebep. Bireysel ve politik çalışmalar gerçekleştirilmeli. Hekimlerde en önemli risk etkeni yüksek oranda risk ve tükenmişliktir. Adalet ve güven kavramında sorun var, bu da bizim aidiyet hissetmemizi engelliyor” ifadelerini kullandı.
Panel, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: