İrem Eylül Kurt - Semih Özçalık / Nöbetçi Gazete
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ARKEOFEST Arkeoloji Festivali, 14- 15 Ekim 2023 tarihlerinde meraklılarını bekliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kazı çalışmalarının yapıldığı bölgeye gelerek, misafir öğrenciler ile birlikte gözlem yaptı. Ardından çömlek yapımını deneyimleyen Aktaş, konuşmasını yapmak için basın mensuplarının karşısına geçti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın festivaller şehrine dönüştüğüne dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
“Büyülü bir anahtar, bir sanat işi arkeoloji”
“Farklı kitlelerin ilgi duyduğu önemli festivaller var. Arkeoloji festivalimiz ise o festivallerden bir tanesi. Arkeoloji, belki birçok kişiye böyle çok itici veyahut uzak gibi gelebilir ama, insanlığın unutulmuş hikayelerinin izini sürmek için toprak altındaki gizemli geçmişi araştırmak, büyülü bir anahtar olduğu gibi bir de sabır işi açıkçası. Arkeoloji bir bilim dalı, eski medeniyetlerin unutulmuş hikayelerini ve sessiz tanıkları ortaya çıkarmak için çabalar. Bu sebeple arkeoloji insanlığın geçmişini keşfetmek ve anlamak için önemli bir araçtır. Bugünümüzü ve geleceğimizi derin bir anlayışla şekillendirmek için güçlü bir kaynaktır. Toplumda arkeoloji biliminin birleşmesi adına gösterdiğimiz çaba düzenlediğimiz ARKOFEST etkinliğiyle kendini gösteriyor.
“Ülkemizin tek ve ilk arkeoloji festivali”
Osmanlı Dönemi'nden evlerin bulunması, tarih öncesi çağlardan günümüze sivil mimari yapıların nasıl geliştiğini bizlere aktarmış olacak. 14 -15 Ekim 2023 tarihlerinde yapacağımız etkinlik ülkemizin tek ve ilk arkeoloji festivali, Türkiye’deki farklı kurum ve kuruluşlardan 37 atölye ile deneyimleri öğrenme fırsatımız olacak. Deneysel arkeolojinin, toplum tarafından bilimsel olarak algılanabilmesi adına önemli bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Buraya gelecek aileler ve ziyaretçilerin atölyeleri ücretsiz olarak deneyimleyebilecek ve yaptıkları etkinlikleri de yanlarında götürecekler. Festivali, her yaştan misafire hitap edecek şekilde planlayıp, çocuklara ve gençlere yönelik özel atölyeler hazırladık. Doğada ateş yakma atölyesinden bitkilerle, kumaş boyama atölyesinden çarkta çömlek yapımına, çivi yazısı satıcısını ve sikke basımına kadar farklı atölyelerimiz mevcut.
Atölyeler teknoloji tarihi olabilir şekilde kronolojik olarak da dizildi. Katılımcılar teknolojinin nasıl geliştiğini bizzat gözlemleme imkanına sahip olacaklar”.
15 Ekim Pazar günü de Rafadan Tayfa ekibinin çocuklar için sahne alacaklarını söyleyen Aktaş, "Geçmişimizi keşfetmek ve anlamak geleceğimize daha sağlam bir temel oluşturmamıza yardımcı olacak" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: