Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, TBMM'ye sunduğu soru önergesinde Bursa'da, Şehir Hastanesi'nin açılmasının ardından kapatılan hastanelere ilişkin açıklamada bulundu.
Pala'nın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplamasını arz ettiği ve TBMM'ye sunduğu soru önergesi şu şekilde:
"Bursa'da 2019 yılında 1.355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi açılırken, toplam olarak 1.074 yatak kapasitesine sahip olan Bursa Devlet Hastanesi (711 yatak), Zübeyde Hanım Doğumevi (163 yatak) ve Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi (200 yatak) Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştır.
Sağlık İstatistikleri Yıllığına göre 2021 yılında Bursa'da toplam yatak sayısı 8.379'dur ve on bin kişiye 26,6 hasta yatağı düşmektedir. Yoğun bakım yatak sayısı ise 1.615'tir ve on bin kişiye yalnızca 5,1 yoğun bakım yatağı düşmektedir. Aynı yıl Türkiye'de on bin kişiye düşen yatak sayısı 30,1 yoğun bakım yatak sayısı ise 5,8'dir. Bursa Türkiye'nin dördüncü büyük ili olmasına ve çevresindeki kentlere de sağlık hizmeti sunmak zorunda kalmasına karşın, maalesef hem hasta yatağı hem de yoğun bakım yatağı açısından Türkiye ortalamasının çok gerisindedir. Bu nedenle Bursa'da (özellikle kamu hastanelerinde) hem hasta yatağı hem de yoğun bakım yatağı sıkıntısı çekilmekte, hastalar zaman zaman uzun süre acil servislerde bekletilmekte veya başka illerdeki yoğun bakım yataklarına nakledilmek zorunda kalınmaktadır.
Bursa Şehir Hastanesi açılırken kent merkezindeki köklü hastanelerin kapatılması, Bursa'da gereksinim duyulan hasta yatağı ve yoğun bakım yatağı sayısına önemli bir katkı yapılmasını engellemiştir. Bunun yanı sıra Bursa Şehir Hastanesinin şehir dışında yapılmış olması, hastanede görev yapan sağlık çalışanlarıyla birlikte hastalar ve hasta yakınlarını da büyük bir ulaşım sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır.
Bu bağlamda:
1. Bursa Şehir Hastanesi açılırken kent merkezindeki köklü hastaneler neden kapatılmıştır?
2. Bursa Devlet Hastanesi için kapatılmadan birkaç yıl önce bir bağış kampanyası açılmış ve Bursalıların büyük desteğiyle hastanenin acil servisi, yoğun bakımları ve bazı hasta odaları yenilenmişken hastanenin kapatılmasına neden karar verilmiştir? Bağışlarla yeni alınan cihazlar ve hastane mobilyaları ne yapılmıştır? Hastane yenilensin diye bağış yapan Bursalılara neden hiçbir açıklama yapılmamıştır?
3. Bursa'da kapatılan devlet hastanelerinin yeniden açılması gündemde midir? Eğer gündemdeyse, hangi hastanelerin hangi tarihte kaç hasta yatağı ve kaç yoğun bakım yatağı ile açılması planlanmaktadır?
4. Kapatılan hastanelerdeki tıbbi donanım ve hastane eşyası ne yapılmıştır? Bunların sayımına, dağıtım yerlerine ve zimmet edilen kişi/kuruluşlara ilişkin belgeler nelerdir?
5. Uzun süredir inşaatı devam eden Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi neden bir türlü hizmet sunmaya başlayamamaktadır? Bu hastanenin yatak sayısı ve yoğun bakım yatak sayısı kaç olacaktır? Hastane ne zaman hizmete açılabilecektir?
6. Yıldırım'da Tıp Fakültesinin eski yerinde yapılacağı söylenen 600 yataklı devlet hastanesinin inşaatı neden henüz başlatılamamıştır? Söz konusu hastanenin ilki 2016 ve ikincisi 2022 yılında yapılan ihaleleri neden iptal edilmiştir?
7. Bakanlığınız tarafından devlet hastanelerinin kapatılmasıyla birlikte kent merkezinde çok sayıda özel hastane açılmaya başlanmıştır. Son on yılda Bursa'da açılan özel hastane sayısı nedir? Bu hastanelerdeki toplam yatak sayısı ve yoğun bakım yatağı sayısı kaçtır?
8. Kapatılan hastanelerin arsaları Bakanlığınız tarafından ne şekilde değerlendirilecektir? Bu arsaların kamu yararı gözetecek şekilde yeniden sağlık tesisi olarak kullanılması sağlanacak mıdır?"
Yorumlar
Kalan Karakter: