Duygu Aksakal / Nöbetçi Gazete
Bursa Büyükşehir Belediyesi kentteki istihdama katkı sağlamak için yeni projeler geliştirmeyi sürdürüyor.Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanlığı ve uluslararası kuruluşların ortaklığıyla yapılan "Kültür, Zanaat ve Vatandaşlık Projesi"nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, Artemis Enstitüsü Yöneticisi Fabien Gandolfi, Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı Güney Özkılınç katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey proje ile ilgili, "Bugün, geçmişin birikimini geleceğin fırsatlarına dönüştürecek, kültürel zenginliğimizi koruyarak toplumsal kalkınmayı destekleyecek önemli bir girişimin ilk adımını atıyoruz. Projemiz, Fransa’dan Artemis Enstitüsü, İtalya’dan Sikola Edil Meslek Edindirme Merkezi ve Letonya’dan Similtene Teknik Okulu ile ortak bir şekilde yürütülmektedir. Mayıs 2024’te Fransa Ulusal Ajansı tarafından onaylanan ve Avrupa Birliği Erasmus Programı çerçevesinde 400 bin Euro ile desteklenen bu proje, yalnızca bir meslek edindirme veya eğitim projesi değil kültürel mirasımızı canlandırma, toplumsal uyumu artırma ve ekonomik fırsatları destekleme hedeflerini bir arada ele alan yenilikçi bir yaklaşımdır" ifadelerini kullandı.
"PROJE İLE KÜLTÜREL MİRASIMIZI GELECEK NESİLLERE AKTARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Başkan Bozbey, projenin genel amacının, dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik hayata daha etkin bir şekilde katılımını sağlamak, kültürlerarası etkileşimlerini artırarak mesleki yeterliliklerini geliştirmek, sürdürülebilir ve kaliteli iş imkanlarına erişimlerini kolaylaştırmak ve iş gücü piyasasında kalıcı bir yer edinmelerine katkı sağlamak olduğunu belirterek "Aynı zamanda bu proje, kentlilik bilinci kazandırmayı ve kültürel mirasımızı yeni nesillere aktarmayı hedeflemektedir" dedi.
"KÜLTÜREL MİRAS YALNIZCA KORUNARAK DEĞİL, YAŞATILARAK DA GELECEĞE TAŞINABİLİR"
Belediye Başkanı Bozbey projenin önemi ile ilgili şunları söyledi:
"Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, toplumsal dayanışmayı güçlendiren, bireylerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarını destekleyen bu tür projelere büyük önem veriyoruz. Bursa’mız, geçmişten bugüne çini sanatıyla özdeşleşmiş bir kenttir. Bu kadim zanaat, Bursa’nın hem tarihi hem de kültürel kimliğinde önemli bir yer tutar. Ancak bir miras yalnızca korunarak değil, yaşatılarak geleceğe taşınabilir. İşte bu projede, çini sanatını yalnızca nostaljik bir değer olarak değil, bugünün gençlerine ve dezavantajlı gruplarına yeni fırsatlar sunacak bir araç olarak görüyoruz."
"TOPLUMSAL KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK"
Başkan Bozbey, proje kapsamında çini kurslarının düzenleneceğini, Bursa Çini Rotası haritasının oluşturulacağını, eğitici eğitimler ile bu sanatın aktarımının destekleneceğini ve çini sanatı sergileriyle uluslararası tanınırlığının artırılacağını ifade etti. Başkan Bozbey konuşmasının devamında,"Bu çalışmalar, yalnızca kültürel değerlerimizi korumakla kalmayacak, aynı zamanda kadın istihdamını artırarak toplumsal kalkınmaya da katkı sağlayacaktır. Çini sanatını öğrenen ve bu alanda üretim yapan kadınlar, ekonomiye entegre olurken aynı zamanda kültürel bir zenginliğin sürdürücüsü olacaklardır. Projemiz, yalnızca çini sanatıyla sınırlı kalmayıp, sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyecek geniş bir vizyon sunmaktadır. Kentimize gelen yurttaşlarımızın topluma uyum sağlamalarını kolaylaştırmak ve kentlilik bilincini geliştirmek için de önemli faydalar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
"DEZAVANTAJLI GRUPLAR MESLEK SAHİBİ YAPILARAK EKONOMİK BAĞIMSIZLIKLARINI KAZANMALARI SAĞLANACAK"
Projenin sağlayacağı faydaları da aktaran Başkan Bozbey, "Bu proje ile nitelikli iş gücü yaratılacak, kadınların ve gençlerin iş gücü piyasasına erişimleri artırılacak, kültürel mirasımız korunarak ekonomik bir değere dönüştürülecektir. Projemizin etkileri yalnızca ekonomik değil, sosyal anlamda da önemli olacaktır. Kültürel miras, bireyler arasında bağ kurar, toplumsal dayanışmayı artırır ve farklılıkları zenginlik olarak görmeyi öğretir. Bu proje, kültürel mirasımızın eğitim ve istihdam fırsatlarına dönüştürülmesiyle toplumumuza değer katacaktır. Projemizin en önemli hedeflerinden biri, dezavantajlı grupların topluma kazandırılması ve mesleki yeterliliklerinin artırılmasıdır. Bu kapsamda, farklı kentlerden Bursa’mıza gelen yurttaşlarımız için kentlilik bilincini geliştiren çalışmalar yapılacak ve dezavantajlı gruplar meslek sahibi yapılarak ekonomik bağımsızlık kazanmaları sağlanacaktır" dedi.
Başkan Bozbey, konuşmasını şu şekilde noktaladı:
"Proje, yalnızca bireylerin hayatlarını iyileştirmekle kalmayıp, kentimizin sosyal uyumuna ve ekonomik canlılığına da katkı sağlayacaktır. Hepimiz biliyoruz ki kültür, bir toplumun ortak gücüdür. Toplumun bireyleri arasındaki bağları güçlendirir, dayanışmayı artırır ve geleceğe dair umut inşa eder. Bursa olarak, bu mirası korumak, geliştirmek ve uluslararası platformlarda tanıtmak için bu projeye büyük önem veriyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma ve uluslararası ortaklarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bursa’mızın zengin kültürel mirasını koruyarak daha parlak bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz."
Yorumlar
Kalan Karakter: