Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Türkiye'deki nakliye ve lojistik sektörü akaryakıt, işçilik, sigorta, işletme giderlerindeki artış sebebiyle sıkıntılı bir döneme girdi. Öte yandan yüksek kiralık konut fiyatları, şehir içi ve şehirlerarası taşınmaları olumsuz etkiledi. Bursa'da geçtiğimiz yıllara göre yaşanan evden eve nakliyata karşı talep azalmasına rağmen, sektörün genel olarak olumlu bir şekilde ilerlemesi bekleniyor.
“ARTAN ÜCRETLER LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLİYOR”
Türkiye Nakliyeciler Derneği Başkanı Hakkı Başman, akaryakıta yapılan yüzde 78'lik zammın nakliyat sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, önümüzdeki iki gün içinde beklenen 2 lira zammın sektöre daha da ağırlık getireceğini ifade etti. Başman “Nakliyat sektöründe akaryakıtın yüzde 60, işçilik maliyetlerinin yüzde 30 ve diğer maliyetlerin yüzde 10'unu oluşturuyor, asgari ücret ve enflasyonda meydana gelen artışlar bu faktörlere ciddi yansımaları oluyor. Nakliye ücretlerindeki bu artışların, lojistik maliyetlerini de beraberinde yükseltiyor” diye konuştu.
Başman, fiyatların bölgesel olarak değişiklik gösterdiği ve geçmiş yıllara göre yüzde 50 oranında arttığına dikkat çekti. Nakliyat ücretlerinin sabit bir taban fiyatının olmadığını belirten Başman, taşınacak ürünün veya şehrin özelliklerine göre değişiklik gösterdiğini aktardı.
“MAZOT ZAMLARI BİZLERİ ZORLUYOR”
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ve ismini vermek istemeyen Evden Eve Nakliyat firma yetkilisi ise, artan mazot fiyatlarının işlerini zorlaştırdığını dile getirdi. Şehir içi taşımalarda 2+1 dairelerde asansörsüz kullanımının maliyetini 10-12 bin lira olarak belirten işletmeci, asansörlü taşımalarda ise bu maliyetin 8 bin lira civarında olduğunu ifade etti.
Mazota bu akşam beklenen 2.40 kuruşluk zammın, şehirlerarası taşımacılık fiyatlarına da yansıyabileceğini vurgulayan firma yetkilisi, karşılanmayan maliyetlerin işçi ücretlerine de yansıdığını söyledi.
Çift taraflı asansörün maliyetini 4 bin lira olarak belirten işletmeci, İstanbul'a yapılacak ev taşımanın asansörlü 2+1 daire için 22-25 bin lira, 3+1 için ise 30-35 bin lira civarında olabileceğini vurguladı.
“TALEPTE AZALMA VAR”
Geçtiğimiz senelere göre taşınma talebinde azalma yaşandığının altını çizen firma işletmecisi, “Vatandaşlar, yüksek ev kira fiyatları ve taşınma masrafları nedeniyle yerlerinden kıpırdamak istemiyor. Ev kirası ve emlak alımı için gerekli masrafların toplam 30 bini bulur.Taşınma esnasında oturulacak evin suyunun açılması ve diğer giderlerle birlikte bu tutarın 45 bini bulabilme ihtimali var. Bu sebeple insanların taşınma kararını erteliyor. Bizler bu noktada düzenlemeler uygulanarak, mağduriyetin engelleneceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: