Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Türkiye’de 2023-2024 eğitim öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte aileler, artan okul masrafları ve ekonomik zorluklarla mücadele ediyor. Bu konuya ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuşan Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy önemli açıklamalarda bulundu.
Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, devlet okullarında eğitim-öğretimin ücretsiz olması gerekirken, okul müdürleri velilerden kayıt ücretleri adı altında 20 ila 60 bin TL arasında bağış talep ettiğini belirtti. Ayrıca bazı okulların yüklü miktar yerine 5 bin TL gibi ücret talep ettiğini ve okul müdürlerinin velilere, "Personel çalıştırma maliyeti zaten 20 bin TL” olmasını neden gösterdiğini söyledi. Velilerin zor durumda kaldıklarını aktaran Toy “Güvenlik,temizlik, bakım-onarım gibi ihtiyaçlarını karşılayamayan okul idareleri boş kalan kontenjanları bağış adı altında kayıt ücretleri almaktalar. Bu durum velileri zor durumda bırakarak çocukların okuldan uzaklaşmasını ya da açık öğretim programlarına geçişleri beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Toy, Milli Eğitim Bakanlığı'nı göreve davet ederek, "Bakanlık bu konuda gerekli denetimleri yapmalıdır. Şikayetleri değerlendirerek gerçek yaptırım uygulaması gerekiyor ancak bu şekilde azalacağını düşünüyoruz. Bu duruma karşı birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.
KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 318 ARTIŞ
Okula başlamanın maliyetine yönelik velilerden geri dönüş aldığının altını çizen Toy, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre okula başlama maliyetlerinde yüzde 126 oranında artış tespit ettiklerini açıkladı. Kırtasiye ürünlerinin dar gelirli aileleri zorladığını ifade eden Toy, “Kırtasiye ürünlerine yüzde 92 ile yüzde 318 arasında artış oldu. Aylık geliri yoksulluk sınırının altında olan milyonlarca aileye eğitime başlama desteği verilmeli. Bu koşullar altında okula başlayan ve geliri yoksulluk sınırının altında olan ailelerin her öğrencisi için en az 30 bin TL eğitime başlama desteği verilmeli” şeklinde konuştu.
OKULLAR YENİ DÖNEME HAZIR DEĞİL
Yeni eğitim-öğretim yılına hazırlık noktasında personel ve tadilat eksikliklerine dikkat çeken Toy, “Okullarda çalışan güvenlik personeli ve temizlik yardımcılarının kadrolu olmalı. Bu noktada personel eksikliği yaşanıyor. Eğitimcilerin hazırlık desteğinin artırılması gerekiyor. Okulların tadilat eksikliklerinin yeni öğretim yılına başlamadan önce tamamlanması gerekiyor. Duruma bakılacak olursa okullar yeni eğitim-öğretim yılına hazır değil” dedi.Toplumun geleceği olan çocukların eğitim hakkının en iyi şekilde sağlanmasının önemini vurgulayarak sözlerini noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: