Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa’da sağlık çalışanları şiddetin önlenmesi, mali haklar ve çalışma koşulları nedeniyle iş bırakıyor.
SABİM Platformu paydaşı olan Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Anadolu Sağlık-Sen, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Bağımsız Sağlık-Sen, Birlik Sağlık Sen, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, Hekim-Sen, Hep-Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sahim-Sen, Sağlık Çalışanları Sendikası, Sağlıkçı Birliği Sendikası, Sağlık Hak-Sen, Sağlık Liyakat-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan SABİM Platformu adına Hekim Birliği Bursa İl Başkanı Sibel Arıkan Hacıhasanoğlu ‘Gerçek enflasyon karşısında sadece %17,5 zam reva görülürken, emekliliğe yansımayan seyyanen zam ile eğitimli olmak cezalandırılıyor ve mezarda emekliliğe mahkûm edildiğini' dedi.
Alım gücünün büyük bir hızla azaldığına dikkat çeken Başkan Hacıhasanoğlu “Fazla çalışma ücretimiz, iş hukukuna göre normal mesaimizin 2 katı olması gerekirken, yarısından az alıyoruz. Çocuklarımız için sağlıklı beslenme koşullarını sağlayamıyoruz, eğitim masraflarını, kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz.
SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR
Uluslararası aile hekimliği uygulamaları ile ilgisi olmayan düzenlemeler, yetersiz aile sağlığı merkezi gider ödemeleri, yetersiz aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı sorunu çözülmüyor, düşük tavan katsayısı ve destek ödemesi ile aile sağlığı çalışanları yok sayılıyor ve birçok angarya iş yükü ile 85 milyon vatandaşın koruyucu sağlık hizmeti ihmal ediliyor” ifadelerini kullandı.
Sayısız başarı elde eden aile hekimliği uygulamasının liyakatsiz eller sebebiyle geriye gittiğini vurgulayan Başkan Hacıhasanoğlu “5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nu düzenlemek yerine 657 sayılı Kanuna göre ceza verilerek anayasal haklar görmezden geliniyor, liyakatsizlik ve art niyet, yönetimdeki etki alanını giderek arttırıyor.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI NEFES ALAMIYOR
Sağlık sistemindeki kargaşa ve huzursuzluk nedeniyle, hekimlerimiz, hemşirelerimiz, ebelerimiz, teknikerlerimiz, teknisyenlerimiz; genel idari, teknik ve yardımcı hizmetler sınıflarındaki çalışanlar gibi sağlık ekibinin hiçbir üyesi artık nefes alamıyor” şeklinde konuştu.
Sarı-Sen’in Toplu Sözleşme Teklifinde ileri sürülen dayanışma aidatını kabul etmediklerinin altını çizen Anadolu Sağlık Sen Bursa İl Başkanı Yunus Yavuz da
“Kafamızı öne eğip “Boş ver, böyle gelmiş böyle gider, başımı derde sokmayayım” mı diyeceğiz,yoksa bize yapılan zulme sesimizi çıkarıp tepkimizi mi göstereceğiz Demokratik tepkimizi meşru zeminde göstererek, hep beraber, tek bir ağızdan artık yeter, hakkımızı verin diyeceğiz”dedi.
FEDAKARCA HİZMETİMİZ UNUTULMASIN
Ülkemizde oluşacak ideal sağlık sisteminin en büyük destekçisi olduklarını vurgulayan Başkan Yavuz “Hastalarımızın nitelikli tedavi olma, bakım alma ve iyileşme hakkını savunduğumuzun bilinmesini arzu ediyoruz. Pandemide, depremlerde ve her türlü zorlu şartlarda halkımıza ve hastalarımıza verdiğimiz fedakârca hizmetin unutulmamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu mücadeleyi sadece sağlık çalışanları için vermediklerini dile getiren Başkan Yavuz mücadeleye vatandaşları da davet etti.
Gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekilleri Kayıhan Pala ve Orhan Sarıbal da destek verdi.
Uzun yıllardır sağlık sektöründeki sorunların çözülmediğini belirten CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala ise “Maalesef can ve gelir güvencemiz yok. Herhangi sağlık emekçisinin yoksulluk sınırı altında gelirinin olması utanç vericidir. Hiç bir sağlık emekçinin eline geçen ücretin yoksulluk sınırının altında olmaması gerekir. Bunların hiç birini kabul etmiyoruz.Bugün buradaki birlikteliğimizi çok değerli buluyorum. Mesleklerini bu güzel ülkede yapmak için kafalarında soru işareti bırakmayacak bir sisteme ihtiyacımız var. Sağlık Bakanı temsilcileri Ankara’da toplamalı ve bir yasal düzenleme gündeme getirilmelidir” ifadelerini kullandı.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da sağlık sektörünün kapitalizmin kıskacında olduğunu vurgulayarak ”Sadece sağlık çalışanları değil, bu ülkede bütün emekçilerin durumu gerçekten kötü. Özellikle sağlık çalışanları açısından bakıldığında, sağlık artık kapitalizmin kıskacıdındadır. Paran kadar hizmet ve tedavi görebiliyorsun. Sağlık sisteminin bir an önce para özel sistemden kurtulması gerekiyor. Şiddet sadece sağlık emekçilerine değil. Çetelerin ağırlıkta olduğu bir düzende yaşıyoruz. Neden? Hukuksuzluğun olduğu bir yerde, gücü eline alan kendi düzenini yaratmaya çalışır. Hukuk üstünlüğünün olmadığı bir ortamda çete ve güçlerin egemen olduğu bir düzen kalır” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: