Duygu Aksakal / Nöbetçi Gazete
Bursa Büyükşehir Belediyesi daha yaşanabilir bir çevre için Sıfır Atık politikasının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Başkan Mustafa Bozbey ve ilçe belediyelerinin katılımıyla Sıfır Atık Yönetimi Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda Sıfır Atık politikasının uygulanmasındaki zorluklar ve çözüm önerileri ele alındı.
"GELECEK KUŞAKLARA TEMİZ BİR BURSA BIRAKMAK ZORUNDAYIZ"
Çalıştayın öneminden bahseden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Atık yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bilenlerdeniz. Bu kentte atık yönetimini tam anlamıyla ve sorun olmayacak şekilde yönetmek ve gelecek kuşaklara temiz bir Bursa bırakmak zorundayız. Çalıştayımızda ambalaj atıkları, tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi konusunda yaşanan sorunlar konuşulacak. Varsa başarılı örnekler de bu masalarda tartışılacak ve bir rapor hazırlanacak" dedi.
"AMBLAJ ATIKLARININ TOPLANMASI, TAŞINMASI KONUSUNDA SORUNLARIN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"
İlçe belediyelerinin sıfır atık projelerini yakından takip ettiklerini belirten Başkan Bozbey, "Belediyelerimizle görüşmelerimizde ambalaj atıklarının toplanması, taşınması konusunda sorunların olduğunu görüyoruz. Mevzuatsal sorunlar da var. Bu mevzuatsal sorunların düzeltilmesi konusundaki görüşlerimizi de bakanlığa ileteceğiz. Atık konusu sadece çevresel değil toplumsal sağlığı da etkileyen, ekonomik olarak da sürdürülebilirliği sağlayan önemli bir konudur" diye konuştu.
"HAMİTLER'İN BURSA'YA YEŞİL ALAN OLARAK KAZANDIRILMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"
Bursa'da 17 ilçede düzensiz çöp alanları olduğunu da ifade eden Başkan Bozbey "Kentlerimizin temiz çevre için birbiriyle yarışan değil birbiriyle barışan bir yapıda olması gerekir. Akılcı teknolojik ve sistemli adımlar atarak bu konuyu sorun olmaktan çıkarabiliriz. Çok kısa sürede bunun bir sorun olmaktan çıkartılabilir bir şey olmadığının farkındayız. Adımlarımızı ileriye doğru ölçerek atmalıyız. Hava kirliliği, çevre kirliliği, derelerin kirliliği bu kentin önemli sorunları arasında yer alıyor. Trafiğin de hava kirliliğine etkisi var. Küçük kanal ya da derelerin yanından geçerken birçok atığa rastlıyoruz. Bu çalıştayda bunlar da tartışılacak. Bu konudaki ısrarlı takibimiz devam edecek. Atanın yanına kâr kalmaması gerektiğini bilmesi lazım. 17 ilçemizde de düzensiz çöp alanları var. Arkadaşlarımız bunun takibini aldı. Şehrimizi bu durumdan kurtarmamız lazım. Hamitler çöp depolama alanı da buna bir örnek. Daha önce yapılması gerekenleri biz bu yaz yaptık. Her ne kadar bizi eleştirse de civardaki komşularımız bu sorunu en aza indirmeye çalıştık. Orada biz gaz sorunu var. Bunun çevreye ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Arkadaşlarımız rehabilitasyon çalışmalarını 17 ilçede sürdürüyor. Amacımız o depolama alanlarını yeşil alanlara nasıl çevirebileceğizi tartışmak. Hamitler'in Bursa'ya yeşil alan olarak kazandırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
"HEPİMİZ ÇEVRECİ OLMAK ZORUNDAYIZ"
Atıkların ayrıştırılmasının önemine dikkat çeken Başkan Bozbey, "Sıfır atık konusunda özellikle ayrıştırmayla ilgili bilinçlendirmeyi sağlamak zorundayız. Hepimiz çevreci olmak zorundayız. Atıkların ayrıştırılarak ayrı bir şekilde çöp kutusuna konmasını öğrenmemiz gerekiyor. Bursa'da geriye dönüşebilir atıkların toplanması konusunda çok geride olduğumuzu biliyorum. Bu hedefe ilerlememiz gerekiyor. Bu çalıştay sadece bir başlangıç. İleriki aylarda mutlaka zaman zaman toplanarak geriye dönüşünün de tartışılması gerekir" ifadelerini kullandı.
Başkan Bozbey, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:
"Ölçmeden iyileştirmemiz mümkün değil. Katkısı olacak herekese teşekkür ediyorum. Bu çalıştay, Bursamızda bundan sonra ayrı bir anlayışın, çevreye bakış anlayışının oluşturulmasını sağlayan bir rapor olacaktır. Herkesin sorumlu olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Sanayicilerin, akademik odaların, STK'ların ve vatandaşlarımızın sıfır atık konusunda sorumlulukları var."
Çalıştay, Çevre Mühendisi Leyla Cebeci'nin sıfır atık sunumu ile devam etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: