Esra Can/ Nöbetçi Gazete
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından BAOB Ortak Salon'nda düzenlenen panele Yüksek Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Prof. Dr. Ayşe Dilek Darby, Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, HKMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Bulut, İMSİAD Başkanı Şeref Demir, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkan Vekili Remzi Çınar ve TMMOB üyeleri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Bursa İKK Sekreteri Şirin Rodoplu şunları söyledi:
"Bu şehir, deprem kuşağında yer alması ve büyük risk taşıması nedeniyle büyük bir sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunu çözmek için neredeyse tek çaremiz olan kentsel dönüşümü inceleyeceğiz. Bu konu üzerinde ilk çalışma değiliz, uzun süredir TMMOB ve bağlı odalarımız kentsel dönüşümü farklı mecralarda sürekli olarak irdelemekte, çözüm önerileri sunmaktadır. Aynı zamanda belediyelerle iş birliği yapmakta, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmekteyiz. Birçok toplantıda tartışmalar yürütmekte, raporlar üretmekteyiz. Sonunda, dört büyük belediyemiz ve büyükşehir belediyemiz dahil olmak üzere bir protokol imzaladık. Bazı projeleri hızlı bir şekilde tarama ve tespit etme amacıyla mühendis ve mimarlarımız sahada çalışmaktadır. Aynı zamanda, 6306 sayılı yasanın altlarını kolaylaştırmak için çalışmaktayız. Bu iş birliğiyle, kentsel dönüşümü bölgelerde kolaylaştırmak ve hızlandırmak istiyoruz. Bu ortak çalışmanın katalizör etkisi yaratmasını umuyoruz. Ancak, şehirdeki dönüşüm süreci kolay değildir. Niteliksiz yapı stoku oranının yüzde altmış beşe yakın olması gerçeğiyle karşı karşıyayız. Sihirli bir değnek yok. Bugünden her şeyi hemen yapmak mümkün değil. Beş-altı yıl sonra her şeyi tamamlamak da imkansız. Ancak, her zaman söylediğimiz gibi, bir yerden başlamak ve eyleme geçmek gerekiyor. Sadece konuşmak yeterli değil. Bu nedenle, bugün bir ara konuşma veya tartışma olarak adlandırabiliriz. Bir farkındalık oluşturma çabasıdır. Ancak, biz zaten bu konuyu çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz."
REMZİ ÇINAR'DAN BÜYÜKŞEHİR'E PLANLAMA ÇAĞRISI
Şirin Rodoplu'nun ardından kürsüye Nilüfer Belediye Başkan Vekili Remzi Çınar çıktı. Çınar şunları söyledi:
"Ülke olarak, bu konunun geçmişini ve bugününü uzun zamandır incelediğimizde, ne yazık ki bilimin bize gösterdiği doğruları doğru şekilde uygulayamadığımız bir geçmiş süreci olduğunu biliyoruz. Her geçen gün ise daha da doğruya doğru yaklaşıyoruz. Bilimi ve tekniği, meslek alanlarındaki uzman kişilerin ortaya koyduğu doğruları takip etmek ve sahada uygulamak gerekiyor. Maalesef bu doğruları takip etme ve doğruları yapma konusunda eksik kaldık ve yanlışları düzeltme yeteneğini bugüne kadar yeterince gösteremedik.
Bu eksikliklerin en çarpıcı sürecini çok yakın zaman önce ülkemizin on bir kentinde yaşanan deprem felaketinde ne yazık ki içimiz acıyarak yaşadık. Orada hayatını kaybedenlerden kurtulanlara kadar herkesin yaşantılarını içselleştirdik. Birçoğumuz bu felaketlerde yer aldık ve bu panelde doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi gereken konuları konuşursak, deprem felaketlerini yaşayan ve kentsel sorunlarla yoğun şekilde karşılaşan diğer ülkelerdeki gibi bu hasarları daha az sorunla atlatabiliriz.
Ben 2014-2015 yıllarına geri dönmek istiyorum bu panelin başlangıcında. O dönemde Bursa Büyükşehir Belediyesi kentin gündemine sıfır elli emsal artışıyla bir kentsel dönüşüm sürecini taşımıştı. Bugünlerde destek odalarında görev alan arkadaşlarımızdan ve belediye meclisinde bulunan arkadaşlarımızdan bazılarını burada görüyorum. Türkiye Koordinasyon Kurulu olarak bu konuyu ele aldık ve parsel bazlı kentsel dönüşüm sürecinin aslında kentte yarardan ziyade zarar getireceğini ortaya koyan bir rapor hazırladık. Ne yazık ki bu rapor, bugün Bursa'da yaşanan sürecin sıkıntılarını gösteriyordu.
Bugünkü panelde konuşulanların, özellikle de il koordinasyon kurulu sekreterliğimizin ve meslek odalarının bu konudaki çağın gerekliliklerini ve bilimin gerektirdiklerini göz önünde bulundurarak ürettikleri gerçeklerin, siyasiler tarafından yerelde ve Ankara'daki bakanlıklara iletilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu gerçeklerin artık günü kurtarmak amacıyla değil, insanlarımızın ve vatandaşların çıkarları doğrultusunda gerçekleşeceğine inanıyorum.
Ayrıca çevre düzenleme planı konusunun da altını çizmek istiyorum. Çevre düzenleme planını gerçekleştirdik ancak bu süreçte tüm meslek odalarının içinde yer aldığını düşünmüyorum. Büyükşehir belediyemize ve meslek odalarımıza bir çağrı yapmak istiyorum. 2040 planı bizim için bir fırsattır ve kentin anayasası olan çevre düzeni planının doğru bilgilere sahip olması için tüm dinamiklerin bu süreçte yer alması gerekmektedir. Şeffaf bir çevre düzeni planının, kentlerimizi nasıl şekillendirmemiz gerektiğini göstermesi önemlidir. Yeni bir plan yapmak için önceki planın üzerine sadece bazı parametreleri arttırmak yerine sağlıklı bir plan yapmalıyız.”
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise şunları söyledi:
"Yıldırım Belediyesi olarak kentsel dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bursa'nın yoğun ilçesi olan Yıldırım'da, uzun yıllardır hızlı bir göç ve kaçak yapılaşma sorunu yaşanmaktadır. Bu durumu çözmek için binaları yıkmak yerine bölge bazlı çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz.
Geçmişte alınan kararlarda bazı yanlış yorumlamalar ve farklı uygulamalar ortaya çıktı. Mahkemelerce iptal edilen planlamalar ve yeniden yapılan çalışmalarla kaçak yapılaşmanın önüne tam anlamıyla geçilemedi. Bu sebeple göreve geldiğimizde öncelikli olarak kentsel dönüşümü yasal zemine oturtmak için çaba sarf ettik. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un desteğiyle bir kanun değişikliği gerçekleştirdik.
Bölge bazlı planlamalar yaparak on binlerce hak sahibine tapularını dağıttık ve bu yıl içinde yaklaşık otuz bin kişiye daha tapularını vereceğiz. Dönüşüm projelerimizde hak sahipleriyle uzlaşmayı sağlamaya önem veriyoruz. Herhangi bir kimseyi zorlamadan, gönüllülük esası üzerine anlaşmalar gerçekleştiriyoruz.
Mevlana Mahallesi'nde dokuz yüz kırk dört konutu kapsayan bir bölgede başarılı bir dönüşüm projesi gerçekleştirdik. Hak sahiplerinin katılımıyla birlikte zemin artı yedi katlı konutlar ve sosyal yaşam alanlarını içeren bir planlama yaptık. Bu projede yüzde yüz uzlaşma sağlandı ve hiçbir hak sahibi dışarıda bırakılmadı.
Kentsel dönüşüm projelerimizi alan, bölge ve kültüre özgü olarak planlıyoruz. Yıldırım Belediyesi olarak eksikliklerimizi sürekli gözden geçiriyor ve eleştirilere açığız. Odaların ve sizlerin katkılarını önemsiyoruz. Bu işin sadece mühendislikten ibaret olmadığını biliyor ve iyileştirmeler yapmaya çalışıyoruz."
Yorumlar
Kalan Karakter: