Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Geçtiğimiz hafta planlanan Bursa Eczacı Odası Seçimli Genel Kurulu, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için katılım şartı aranmaksızın BAOB'da toplandı. Seçimler ise pazar günü 09.00 - 17.00 saatleri arasında yapılmasının ardından yeni yönetim belirlenecek.
Düzenlenen toplantıya Bursa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Okan Şahin, Genel Sekreter Ecz. Timur Nizam,Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda eczacı katılım gösterdi.
11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden başta tüm sağlıkçılara olmak üzere vatandaşlara başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Bursa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Okan Şahin, “Gerçekten zor bir dönemdi, deprem dönemi. Ama bizler gerek Bursa Eczacı Odası olarak, gerek akademik odalarımızla beraber gerçekten bu işin altından elimizden geldiğince katmaya çalıştık. Bursa Eczacı Odası olarak yaptığımız organizasyonlarda belki de tarihe kalın harflerle notlar düştü.Bursa Eczacı Odası olarak vatandaşlardan ilaçlar topladık.Bölgeye ilaç gönderdik ve burada iki gün bir sürü meslektaşımız ve vatandaşımız, akademik oda mensupları görevler aldı. En son cuma günü o ayrıştırma işleminde bir günde yaklaşık 1000 kişi çalıştı” diye konuştu.
Göçmenlerin vatandaşlık alarak eczane açabilmesine değinen Şahin, düzensiz göç arttıkça eczacıların ciddi sorunlar yaşadığını dile getirdi.
“3 BİN500 İŞSİZ MEZUNUMUZ OLACAK”
Mezun işsizliğe de vurgu yapan Şahin çözüm üretilmesinin gerektiğini belirterek
“Şimdi 400-500 sadece yeni eczane her yıl eklenebilecek. Ama 5 bin mezun gelecek. Bu çocuklar ne yapacak? Bir kısmı bugün aramızda üniversitelerde okuyan sevgili meslektaş adaylarımız da var aramızda. Gerçekten onlar için de çok zor. Ama bir önlemi de hep beraber almak zorundayız. Bunu hep beraber yapmalıyız. Ayrışmadan hep beraber yapmalıyız. Meslektaşlarımızın hadi 1000 tanesinin bir yerde iş bulduğunu varsayın. 3 bin 500 işsiz meslektaşımız olacak. Gerçekten süreç buna girecek gözüküyor.Bunu hep beraber engellemeliyiz. Çünkü bugün serbest eczane sahibi meslektaşlarımın da şunun da farkında olması gerek. Hani ben nasıl olsa eczanemi açtım. Benim nasıl olsa eczanem var gibi bir anlayış içerisinde de asla olmamalı” ifadelerini kullandı.
“EYLEMİMİZ HAKETTİĞİ DEĞERİ GÖRMEDİ”
Konuşmasını sürüdüren Şahin şunları söyledi:
“Türkiye ilaç pazarına ilişkin bilgi paylaşmam gerekirse 2022’de 525 büyümüsüz, üfe karşılığı yüzde 25 küçülmüsüz. Yurt dışı çok ciddi pazar olma yolunda ilerliyor 4.8 milyar teşvik almışlar. SGK ilaç firmalarından 90 gün alıyor.Biz aslında devlete fon sağlıyoruz . İlaç firmaları teşvik alırken bizler devlete teşvik veriyoruz, 30 milyar civarında parayı kullandırtıyoruz. Bu konuda görüşmeler yapılmalıdırİlaç hayati öneme sahip bir ürün, herhangi bir ürün değil. İlaçta yüzde 10 gıda takviyesinde yüzde 1 burada bir mantık hatası var. Mesleğimizin daha iyi olması için son zamanlarda görülmemiş büyüklükte bir eylem yaptık ama hakettiği değeri görmedi.''
Yardımdı eczacı sisteminin düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Şahin desteklerin ortadan kalktığını ve görevlendirme yaparken sıkıntı yaşadıklarını aktardı.
Ardından konuşan Bursa Eczacılar Kooperatifi Ecz. Recep Görmez ise “Dünya’nın bir yaşadığımı biz bin yaşıyoruz. Tonlarca insan yaşamını yitiyor. Sektöre ilgili konuşulacak çok şey. Bu ülkenin özel konumundan dolayı bir kriz var. Gelirin gideri karşılamadığı paralellik yaşanmadığı ciddi makas farklılığı var. Bizim sektörü farklı kulak fiyatı belirleyen biz değiliz. Maliyet hesabı yaparsınız, parası olan onu alır. Biz kamunun bir şey söylemesini bekliyoruz. Tehditlerle şu an bu ülkede ilaç ve eczacılık hizmetimin vatandaş tarafından alınabilmesini istiyorsak o zaman bu sektörün bütününe bakmalıyız. Bu bütünlük bozuldu dahada bozulsun diyorlarsa eczaneden vatandaşa giden hizmet aksayacak. Eğer şartlarda bir iyileşme olmazsa, geçtiğimiz yol kur ve kademelerle düzenlemelerle geçişi nefes aldık o da bitti. Biz kooperatif olarak kaynaklarınızı eczane dışına çıkarmayın ve kaynak bulun. Eczane de sunduğunuz hizmeti artık kaynak dönemi geliyor. Yoksa hizmet aşağı doğru gidecek. Ayrıca OVP açıklandı, devlet malzeme ofisine biçilen rolü dikkatli takip etmek gerekir” ifadelerini kullandı.
Divan önerilerinin alınmasının ardından yapılan oylamada dilekçe kabul edildi. Divan Kurulu şu şekilde:
Divan Başkanı : İlknur Yaylacı
Divan ikinci Başkanı:Tolga Serdar
Katip Üyesi: Ayberk Doğan
Katip Üyesi: İlayda Keskin
Yorumlar
Kalan Karakter: