DUYGU AKSAKAL / NÖBETÇİ GAZETE
Bursa’nın, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan sanayi ve üretim mirasının ele alındığı sempozyum Merinos AKKM'de gerçekleştirildi.
6 oturum ve 3 yuvarlak masa toplantısından oluşan ve iki gün sürecek olan sempozyumda Bursa'nın emek süreci ve sermaye birikim süreci konuşulacak.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Tarih Vakfı Genel Sekreteri ve Eş Başkanı Nurşen Gürboğa Bursa'nın Türkiye'nin emek ve endüstri tarihinde son derece önemli bir kent olduğunu belirterek "Bursa, Türkiye'nin önde gelen sanayi şehirlerinden biri. İstanbul Kocaeli'den sonra 4. büyük sanayi şehri. Bursa'da önde gelen sektörler, Türkiye ekonomisi içinde öncü sektörler. Bu sektörler arasında en başta tekstil geliyor. Tekstil sektörünün son derece önemli bir tarihi var. Bir diğeri otomotiv sektörü. Otomotivi de Bursa'nın geleneksel sektörlerinden olan tarım ve gıda sektörü takip ediyor. Bursa'da gıda ve tarım üretiminin köklü bir geçmişi var. Bunun dışında otomotiv yan sanayi var. Makina ve makine ürünlerinin yer aldığı sektör var. Dolayısıyla bu sektörlerin hepsi binlerce işçi çalıştırıyor. Zanaatkar işçiler olduğu gibi otomotiv sektörü gibi geniş bir iş gücü de var. Tekstil sektöründe kadın iş gücü var. Bursa sanayisi çeşitli sektörlerden oluşuyor. Bursa, hem Osmanlı'nın hem de Türkiye'nin sanayi tarihini son derece temsil eden bir kent" diye konuştu.
MERİNOS FABRİKASININ TARİHİ DİJİTAL HALE GETİRİLİYOR
Bursa'nın 14. yüzyıldan itibaren başlayan bir emek tarihi olduğuna dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa'nın tarih çalışmaları ile ilgili de bir müjde verdi.
Özkılınç, sempozyumun gerçekleştirildiği, Bursa sanayisi açısından da önemli bir yer tutan ve eski bir fabrika olan Merinos'un görsel ve yazılı tüm arşivini Tarih Vakfı iş birliğiyle dijital hale getirip araştırmacıların hizmetine sunacaklarını söyledi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy ise Bursa'nın tarım ve sanayisinin sürdürülebilir ekonomi için birbirlerini desteklemesi gerektiğini ifade etti. Aksoy, şimdiki adlarıyla Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Bursa'nın emek ve endüstri tarihi açısından iki önemli okulu olduğunu da vurguladı.
Açılış konferansını gerçekleştiren İbn Haldun Üniversitesi'nden Suraiya Faroqhi, erken modern dönemde Bursa'da tekstil sektöründe çalışanlar konusunu ele aldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: