Gülsün Arslan / Nöbetçi Gazete
İMO Bursa Şubesi Eğitim Salonunda düzenlenen seminerde, depreme dayanıklı yapı tasarımı, riskli bina tespiti ve güçlendirme konulu sunumlar yapıldı. Açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar “Olması gerekenleri doğru yapamadığımız için bu felaketlerle karşılaştık ne yazık ki. Bundan sonra yapacaklarımız doğruluk dürüstlük ışığında olmalı. Sorumluluklarımızın bilincinde hareket edersek, deprem felaketlerinde böylesine bir yıkıma uğramamış oluruz” dedi.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı Oktay Altun ise şu ifadeleri kullandı:
“1999 öncesi bölgelerdeki yapı stoğumuz sıkıntılı. Bursa’da ki kendi yaptığı binası için çürük olduğunu söyleyen müteahhit var. Ve artık müteahhitler bile kendi binası ile ilgili kentsel dönüşüm olması için teklif verebiliyor”
“EN BÜYÜK SIKINTI GÖÇ”
Bursa ile ilgili en büyük sıkıntının göç olduğuna dikkat çeken Altun “2000 yılında Bursa’nın nüfusu 1 milyon 600 bindi. Şu an ise 3 milyon 200 bin. Nüfusta böylesine artış söz konusu olunca ihtiyaçlar da artıyor. Şimdi 1 milyon 600 bin vatandaşa ev vermek lazım. Bu konutları sağlam bir şekilde yapabilmek mümkün mü? “ diye konuştu.
“DEPREMDE RİSKLİ GÖRDÜĞÜM MAHALLELER VAR”
Oktay Altun olası bir deprem felaketinde riskli bulduğu yerleri de belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Bursa’da da bir deprem söz konusu olursa binalarımız hasar alabilir ama Hatay’da olduğu gibi yıkıma uğrayacağını düşünmüyorum açıkçası. Ama deprem olursa en sıkıntılı gördüğüm yer Çarşamba mahallesi. Çarşamba olarak kalır mı diye tedirgin oluyorum. Hatta Çarşamba’da yıkılan binanın enkazına ulaşılabilir mi onu bile düşünüyorum. Çünkü 5 katlı binalar ve yan yanalar …Öte yandan binaların 50 60 yıllık bir ömrü var. Akpınar mahallesindeki binalar da ömrünü tamamlamış ve bu zamanki yönetmeliğe göre baktığınızda da yetersiz. Akpınar mahallesi ve Çarşamba mahallesini bu konuda tehlikeli görüyorum. “
Yorumlar
Kalan Karakter: