Neslihan Memiş / Nöbetçi Gazete
Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 27 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu değişikliklerine dikkat çekmek için Kent Meydanı önünde bir basın açıklaması düzenledi.
Düzenlenen basın açıklamasında, özel gereksinimli bireylerin ÖTV muafiyetiyle araç alım hakkının işlevsiz hale getirildiği vurgulandı. Meclis üyeleri, suistimalleri önlemek amacıyla yapıldığı belirtilen bu değişikliklerin, engelli bireylerin haklarını ellerinden alacak şekilde uygulanmasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
ENGELLİ BİREYLER HAKLARINI GERİ İSTİYOR!
Avukat ve engelli hakları savunucusu Gamze Nur Sarğın, 27 Aralık 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nda yapılan düzenlemelere karşı çıkarak, söz konusu değişikliklerin engelli bireylerin temel haklarını tehdit ettiğini belirtti.
“BU DÜZENLEMELER ENGELLİ BİREYLERİN SOSYAL HAYATA KATILIMINI ENGELLİYOR”
Sarğın, yeni düzenlemeye göre engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle araç değiştirme süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını, alınacak araçlarda %40 yerli katkı oranı şartı getirildiğini ve araçların kullanımına yönelik yeni kısıtlamalar eklendiğini ifade etti.
“ARAÇ BİZİM İÇİN LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR”
Engelli hakları savunucusu Sarğın, “Bu düzenlemelerin engelli bireylerin sosyal hayata katılımını engelleyeceğini ve anayasal haklarını ihlal edeceğini” ifade ederek, “Engellilerin ihtiyaç duyduğu araçlar bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır. Ancak %40 yerli katkı şartı, bu ihtiyaçları karşılayan araç seçeneklerini ciddi şekilde sınırlamakta ve enflasyona neden olmaktadır,” dedi. Ayrıca, elektrikli araçların tercih edilememesi ve yalnızca yerli üretim TOGG’un seçenek haline getirilmesinin sorunları daha da artıracağını vurguladı.
“ÖTV MUAFİYET SÜRESİ TEKRAR 5 YILA İNDİRİLMELİ”
Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan bu düzenlemelere ilişkin taleplerini dile getiren Sarğın, “ÖTV muafiyeti süresi yeniden 5 yıla indirilmeli, %40 yerli katkı oranı şartı kaldırılmalı ve engelli bireylerin haklarını koruyacak politikalar geliştirilirken STK’lar ve uzmanların görüşleri mutlaka alınmalıdır” dedi.
Son olarak Sarğın, “Engellilerin sosyal hayata dahil olabilmesinin birinci şartı erişilebilirliktir. Haklarımızı geri istiyoruz!” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: