Semih Özçalık / Nöbetçi Gazete
Bursa Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci'nin yanı sıra çok sayıda bilim insanı ve bürokrat katıldı.
Programda açılış konuşmasını yapan Rektör Naci Çağlar: “ Maraş depremlerinin sonrasında Adıyaman ve Şanlıurfa’da bir sel felaketi ile karşılaştık. Bugünde benzer şekilde su kıtlığı, kuraklık, suyun kullanılmasıyla ilgili farkındalık oluşturmak üzere bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Konferansımızın sonunda yayınlanacak olan sonuç bildirgesiyle yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı için önlemlerini tüm kuruluşların almasını temenni ederim” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaderi bahane edemeyiz
Panelde açıklamalarda bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Elbette problemlerimizi bilimle çözeceğiz. Fakat bilim yetmiyor. O bildiklerimizin davranış koduna dönüşmesi icap ediyor ve orada etik bir sorunumuz var. Tüm dünya olarak etik sorunumuz var. Hala daha evrenimizin ve dünyamızın sonraki nesillere miras bırakacağımız emanetlerini örselemeye devam ediyoruz. Bu konuda eğitim şart. Çocuklarımızı aile eğitiminden itibaren evrendeki nimetlerde başkasının da hakkı olduğunu gözeterek çocuklarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. İnsan olarak üzerimize düşen tedbiri almadığımız sürece kaderi bahane edemeyiz” şeklinde konuştu.
Fransız bankası ile 3 milyarlık anlaşma
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı açıklamada: “Beni eleştirmeye kalkan farklı muhalif siyasi partilerde başkanlar, yöneticiler veya milletvekilleri şunu ifade ediyor. Evliya Çelebi demiş gibi Bursa sudan ibaret. Kıymetli dostlar Evliya Çelebi bunu dediğinde 400 sene önce idi ve Bursa’nın nüfusu otuz bindi. Bursa’da bir tane sanayi kuruluşu yoktu. Bugün Bursa’da 18 tane organize sanayi bölgesi, binlerce fabrika var. Geçilen bu 400 senelik süreçte Bursa çok badireler atlattı. Çok ama çok aşamalar kaydetti. Bununla asla şunu ifade etmiyorum. Gelişmişlik için ekonomi şart, gelişme için sanayi şart. Biz İstanbul’un yanında önemli bir lokasyonda üretim kabiliyeti olan bir şehiriz. Artık biz yüksek teknolojili üretim yapmak, katma değerli sanayiyi kendimize prensip edinmek zorundayız. Beraberinde mevcut su kaynaklarımızın da bir taraftan muhafazası, geliştirilmesi bugün çok detaylı şekilde konuşulacak. Türkiye’de 30 büyükşehir arasında kayıp – kaçakta bir numaralı belediye olmamız çok yabana atılacak bir şey değil. Fakat işin ilginç tarafı milyonlarca para gömüyoruz, hepsini yeraltına gömüyoruz ve buna bir kurdele bile kesemiyorsunuz. Su yaşamdır, su hayattır ve susuz yaşamamız mümkün değildir. Bakanlığımız başta olmak üzere ve DSİ’nin verdiği hizmetlerle 2019 yılında son 30 yılın en kurak mevsimini yaşamamıza rağmen biz hiç su kesmedik. Şimdi 2022-2023 itibariyle yine benzeri bir kurak mevsimi yaşıyoruz. Geçen yıla göre yağmurda yüzde 41’lik bir azalma söz konusu. Ona rağmen hala kararlılıkla devam ediyoruz. Nilüfer barajını, Doğancı Barajına aktardık. Doğancı Barajında da çok fazla su yok. Ama şükürler olsun bugüne kadar hiç su kesintisine gitmedik. Biz bir deprem bölgesiyiz. Kaçamazsınız bu gerçekten. Biz ülke olarak deprem bölgesiyiz. Ona göre binalar inşa etmemiz lazım. Bizim meşhur Çınarcık Barajı projemiz var. Fransız bankasıyla anlaştık tam 3 milyarlık yatırım yaptık. Bursa’nın gelecek 40 yılı demek” ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda afetler 5 kat arttı
Bursa Valisi Yakup Canbolat: “Doğal afetlerde ciddi bir artış maalesef ki var. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün son 50 yılı kapsayan araştırmasına göre 1970’ten bu yana iklim koşullarından dolayı kaynaklanan afetlerin sayısı 5 kat artmış durumdadır. Rapor bu afetlerde 2 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve en çok can kaybının kuraklık nedeniyle yaşandığını ortaya koymaktadır. İnsan faaliyetleri ısınan dünyada küresel iklimde meydana gelen değişiklikler günlük yaşamımızı hiç olmadığı şiddette etkilemeye devam etmektedir. İklim değişikliği, bugün olumsuz etkileriyle dünyada bir krize dönüşeceğini artık iyiden iyiye bizlere göstermeye başlamıştır. Şu bir gerçektir ki gereken önlemleri işbirliği içinde alınmazsa ve doğaya yönelik tahribat bu hızla devam ederse doğal felaket diye bahsedilen fakat esasında insan faaliyetleri neticesinde meydana gelen sel, yangın vb. afet haberlerine önümüzdeki zamanlarda tanık olmaya devam edeceğiz” açıklamalarıyla sözlerine son verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: