NUR HASAN/ NÖBETÇİ GAZETE
Takvim yaprakları 28 Şubat 1855’i gösterirken Bursalılar 7.5 şiddetindeki depremle neye uğradığını şaşırdı. Merkez üssü Mustafakemalpaşa ilçesi olan şiddetli deprem sadece Bursa’da değil çevre illerde de hissedildi. Binlerce evin ve işyerinin yıkıldığı , tarihsel anıtlar ve yapıtların çöktüğü küçük kıyamette resmi kayıtlara göre 300 kişi yaşamını yitirdi.
Yani tarihin büyük bir kısmı yok oldu.
Ancak Bursa o gün sadece deprem felaketini değil peşinden gelen büyük yangınlarla da mücadele etti.
Ancak büyüklü küçüklü meydana gelen artçı sarsıntıların ardından Bursa tam nefes alacakken 11 Nisan günü 7 şiddetinde bir artçı deprem meydana geldi. Gemlik'ten Mudanya'ya kadar geniş çaplı bir hasar söz konusu oldu. Bir önceki depremden dolayı hasar gören binalar, bu depremde tamamen yıkıldı ve tam bin 300 kişi hayatını kaybetti.
ULUDAĞ PARAMPARÇA OLACAKTI
Uzmanlar bu artçı depremin ardından eğer aynı şiddette bir artçı daha olsaydı, Uludağ'ın paramparça olarak şehrin üzerine yıkılacağını söyledi.
Saatlerin 9.15 'i gösterdiği sırada yer altından sanki top seslerini andıran gürültüler işitilmeye başlanmıştı. Ahalinin belki de hiç birisinin o güne kadar rastlamadığı çok şiddetli bir deprem başladı ve bu deprem beş saniye kadar sürdü.
1855 tarihinde görülen şiddetli yer sarsıntıları, yaklaşık üç buçuk ay kadar tedirgin edici özelliğini devam ettirirken hafif sarsıntılar ise aralık ayı ortalarına kadar sürdü.
DEPREM GERÇEĞİYLE ATILAN ADIMLAR
1855 yılından günümüze kadar kentte bu kadar şiddetli bir deprem bir daha yaşanmazken birinci derece riskli bölgede olması yetkilileri deprem için önlem almaya itti.
“BİNALARIN YARISI RİSK TAŞIYOR”
Bundan yaklaşık 3 yıl önce Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, kentteki deprem riskini anlattı. Er binaların yüzde 50'sinin mühendislik hizmeti almamış olduğunu belirterek "Kaybedecek vakit yok" dedi.
Bursa’nın olası bir depreme olması gerektiği gibi hazır olmadığını söyleyen Er, “Marmara Denizi’nin içerisinden geçen, kamuoyunda beklenen İstanbul depremi olarak bilinen 7’nin üzerinde bir depremden Bursa etkilenir. 1999 depreminde bunu gördük. Kuzey Anadolu’nun fay hattının orta kolu, İznik’ten başlayıp Gemlik’te birkaç kola ayrılan, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey’e doğru devam eden fay hattı. Güney kolu ise İnegöl’den Bursa’nın merkez ilçelerinden Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Uluabat Gölü’nün güneyinden devam eden bir fay hattı” dedi.
'BÖYLE BİR DEPREM 1700’ÜN ÜZERİNDE BİNAYI GÖTÜRÜR'
Yine Engin Er, 1855’de Kuzey Anadolu fay hattının Güney kolunda meydana gelen depremi hatırlattı ve, “Bu deprem yaklaşık bin kişinin ölümüne sebep olmuştu. Bursa’da sadece deprem değil sel ve taşkınlar da yaşanmakta. Can ve mal kayıplarına sebep olan doğal afetler Bursa’nın bir gerçeği. 1855’de meydana gelen depremin, bilimsel bir çalışmaya tabi olmamakla birlikte, sismolojik çalışmalarla tekrarlanma süreci kayıtlarda 150 ile 180 yıllık periyodu gösteriyor. Yani bu deprem için önümüzde birkaç yılın kaldığını görüyoruz” dedi.
Bursa’yı bekleyen en büyük riskin bu fay hattı üzerinde olduğunu kaydeden Er, Bursa’da yapılan deprem çalışmalarının eksik olduğunu vurguladı. “İzmir’de 17 bina yıkıldı. Böyle bir deprem olursa ne 17’si 1700’ün üzerinde binayı götürür” diyen Er, “99 depreminden sonra merkez ve ilçelerinde zemin özellikleri dikkate alınarak bir çalışma yapıldı. Fakat fay hatlarına yönelik bir çalışma yapılmadı. Devletin resmi kurumları fay hatlarını açıklamış olsa da yapılaşma planlarında bunların herhangi bir karşılığı yok. Bursa’da binaların kayıtları tutulmuş değil. Envanter, tektonik, jeolojik, jeoteknik bazda çalışmalarda eksiklerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
7 AKTİF FAY HATTI
Bursa’da bulunan 7 aktif fay hattının nerelerden geçtiği ve deprem riski olan semtler merak ediliyor.
Bursa'daki en riskli ve orta riskli semtler hangileri denirse, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Bursa çevresinde yıkıcı etki yaratabilecek depremler Gemlik-Geyve Segmenti, Uluabat Fayı, Bursa Fayı’ndan bekleniyor.
BİRİNCİ DERECEDE RİSKLİ BÖLGELER
Osmangazi (Demirtaş, Soğukpınar dahil)
Yıldırım merkez ve mahalleler
Nilüfer (Çalı, Görükle dahil)
Mudanya merkez ve Mudanya Zeytinbağı
Gemlik, İznik, Orhaneli, Orhangazi
Karacabey, Mustafa Kemal Paşa
Kestel, Gürsu, İnegöl ve Yenişehir
İKİNCİ DERECEDE DEPREM BÖLGELERİ
Büyükorhan
Harmancık
İnegöl Kurşunlu ve Tahtaköprü
Keles
Yorumlar
Kalan Karakter: